Saçlı deride seboreik dermatit Türkçe adıyla yağlı egzama, sebebi ve tedavisi kesin belirlenememiş bir hastalıktır bu sebeple kesin tedavisi vardır demekte zordur ancak doğru yaklaşımla hastalık uzun yıllar rahatsız etmeyecek şekilde tedavi edilebilir.
Seboreik Dermatit Kesin Çözüm
Kafa derisinin yağlanması, aşırı kepeklenme, kızarıklık, kaşıntı, ıslaklık hissi, saç dökülmesi gibi şikayetlerle karşımıza çıkan ve bir tür egzama olarak kabul edilen egzama tedavisinin önemli bir bacağını şampuanlar oluşturmaktadır. Yeterince etkili bir şampuan kullanımı yağlı egzama tedavisinde kullanılabileceği gibi tekrarlamasını da engeller.
Öncelikle şampuanla tedaviler planlanmalıdır. Egzamada en etkili şampuan climbazol içeren şampuanlardır çünkü egzamaların % 60-70 kadarında temel sebep malessezi furfur adlı mantadır ve bu mantara etkili en etkili mantar ilacı climbazoldür.
Climbazollü şampuan kullanımıyla hastaların çoğu düzelir. Az bir kısmı istenilen düzeyde iyileşme sağlayamaz bu duruda climbazollü şampuana ek olarak Dermotto losyon kullanılmalıdır. Dermotto losyon içeriğindeki bitkisel kortizon sayesinde yan etki sorunu yaşatmadan tedavi eder.
Dermotto gibi etki eden emovate, betnovate gibi ürünler kortizon içerdiği, için çeşitli yan etkilere neden olabilirler, bu sebeple 3-5 günden sonra kullanılmaması önerilir.
Orta düzey ve hafif yağlı egzama vakalarında bir tek şampuanla tedavi yapılabilir bu durumda seçilecek şampuan sürekli kullanıma uygun olmalıdır.
Kullanılacak şampuanların sadece kepeğe etkili olmamalı aynı zamanda şu etkileri de yapmalıdır
* Saçta yağlanmayı azaltmalı
* Var olan mantarı da tedavi etmeli
* Kaşıntıyı gidermeli
* Ciltteki kızarıklığı düzeltmeli
* Nemlilik hissini azaltmalı
* Saç dökülmesini engellemelidir
* Sürekli kullanımda saç ve saçlı deriyi rahatsız etmemeli
* Günlük kullanıma uygun içerikli olmalı
* Çocuklarda da güvenle kullanılabilmeli
Bu verilere uygun şampuan sürekli kullanıldığında egzama bir daha rahatsız edecek düzeylere gelemez ve kalıcı tedavi sağlanmış olur. Vücudun diğer bölgelerinde görülen sebore ve benzeri rahatsızlıkların tedavisi daha farklıdır.
Seboreik Dermatit Bitkisel Tedavisi
Bu konuda geliştirilmiş en etkili bitkisel losyon dermotto losyondur, içeriğindeki bitkisel kortizn meyan kök extraktı sayesinde tüm klinik bulgular hızla düzelmektedir, ek olarak bulunan tea tree oil yani çay ağacı yağı da saçlı deriyi mantarlardan arındırır. Birlikte kullanımı başarı oranını artırmaktadır. En sık kafa derisinde görülmekle birlikte vücutta kıl olan her alanda hatta burun yanları gibi yağ salgısının fazla olduğu her alanda görülebilir.
Seboreik dermatit saçı dökermi
Yağlı egzamada saç dökülmesi sık görülen bir durumdur. Saç dökülmesinin en sık sebebi genetik yani ailesel saç dökülmeleridir, daha seyrek olarak sayılan sebeplerse anemi (kansızlık),guatr ve strestir. Saçlı deride görülen hastalıklara bağlı dökülmeye daha az rastlanır bunlar; kafa derisinde mantar, kıl kökü iltihapları ve dermatittir.
Dökülme sebepleri arasında sayılan bu hastalıklardan kıl kökü iltihabı ve mantarlar saçın kökünü öldürerek kalıcı dökülmeye sebep olur ve tek tedavisi dökülen alana ekimdir. Saçlı deride en sık görülen hastalık olan seboreik dermatitin saçları döktüğü konusunda görüş birliği yoktur ancak hastalar genellikle hastalığın azdığı dönemlerde dökülmenin arttığından şikayeçidirler.
Seboreik dermatitin dökülmeyi artırması şu şekilde izah edilebilir
– Kullanılan kortizonlu solusyonlar kökte ve ciltte atrofi (incelme) yapabilir
– Cilt hasarı köklerin beslenmesini bozabilir
– Aşırı kaşımak köke zarar verebilir
– Dermatit cilt kalitesini bozabilir
– Aşırı yağ saça zarar verebilir.
– Cildin mikroplara karşı dayanma gücü azalır.
– Yoğun kepek için yapılan tedaviler saçlı deri ve saça zarar verebilir.
– Cildin dayanma gücü ve koruma yeteneği azaldığı için daha sık iltihaplanma olabilir,iltihap derinleşirse kökler zarar görebilir.
– Tedavisi için kullanılan kortizon kafa derisinde incelmeye neden olur, kafa derisinde incelme olduğunda saçın kökleri beslenemez ve dökülür.
Seboreik dermatit bitkisel tedavisi
Seboreik dermatit Türkçe adıyla yağlı egzama yaygın bir şekilde kortizon içeren losyon veya solusyonlarla tedavi edilmektedir. Oysa kortizonun azımsanmayacak düzeyde yan etkileri vardır. Buı yan etkileri hastasına yaşatmak istemeyen dermatoloji uzmanları bitkisel içerikli daha doğrusu bitkisel kortizon içeren ürünler yazmaktadır.
Bitkisel ürünler iki şekilde hazırlanır
- Bitkisel aktiflerin belirli oranlarda karıştırılarak bir formül oluşturup bu formülle oluşturulan ilacın çok sayıda denek üzerinde bilimsel kurallar dahilinde denenmesi ve sonuca göre tedavi protokolü oluşturulması şeklinde yapılan tedavi.
Bilimsel çalışmaları yapılmış olumlu sonuçları bilimsel kurullarca onaylanmış en etkili madde TTO (Tea Tree Oil –çay ağacı yağı) dur,bu konuda bir diğer ürün bitkisel kortizon olarak bilinen meyan kökü extaktıdır.Özellikle saçlı deri seboreik dermatiti hastalığının bu maddelerle tedavisi ile ilgili çok sayıda bilimsel çalışma vardır. Üzerinde yaterince bilimsel çalışma yapılmış bitkisel ilaç DermoTTO losyon dermatologların en sık reçete ettikleri ilaçtır. Hasta memnuniyeti üst düzeylerdedir. Bunun sebebi yan etkisinin olmaması, etkisinin kortizonlu ilaçlardan daha yüksek olması ve haftada iki defa olarak kolay kullanımı olmasıdır. Yağlı egzamanız varsa Dermotto Losyon kullanmadan ümidinizi kesmeyin.
- Kocakarı ilaçları denilen şekilde çeşitli bitkileri ezerek yada kaynatarak karıştırılması ile elde edilen ürünün uygulanması şeklinde olanıdır, bu tarz ürünleri hastanın kendisinin evde hazırlayabileceği içeriklere sahiptir.
Formül 1;Elma Sirkesi, badem yağı, sarmısak yağı, çörekotu yağı
Saç ve saçlı deri elma sirkesiyle yıkanır arkasından sarımsak yağı, badem yağı ve çörek otu yağı ile hazırlanan karışım uygulanır 10-20 dakika sonra normal şampuanla kafa yıkanır.
Haftada 2-3 defa uygulamakla 3-4 haftada düzelme sağlanır, şikayetleri yeniden başlarsa tekrar uygulanabilir.
Tedavinin bilinen bir yan etkisi yoktur ancak bazı kişilerde elma sirkesi cildi tahriş edebilir bu durumda ikinci uygulamada 1/1 oranında sulandırılmış elma sirkesi kullanmak gerekir. Kocakarı ilacı şeklinde hazırlanan ürün kullanmadan önce teşhisten emin olunmalıdır.
Seboreik dermatit bitkisel tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Seboreik dermatit bitkisel tedavisi ilgili ayrıntı bilgi için tıklayın.
Seboreik dermatit saç ekimi
Sebore (Seboreik dermatit) saç dökülmesi sebepleri arasında sayılan bir tür cilt hastalığıdır. Saç ekimi dökülmeye dirençli ense alanından alınan saç köklerinin alınarak dökülmüş alana ekilmesi şeklinde uygulanan bir işlemdir, en sık görülen saç dökülmesi olan ailesel saç dökülmesinde ciddi bir çözümdür çünkü ekim yapılan üst kısımlar sağlıklıdır. Ekim yapılacak alanda dökülme sebebi ailesel değil de cilt hastalığından dolayı olmuşsa ve cilt sorunu aynı şekilde devam ediyorsa ekilen saç kökleri aynı sebeple dökülebilir. Bu durum kesin olmamakla birlikte aynı sorunun ekilen köklere de zarar verebileceği görüşler vardır.
Sonuç olarak seboreik dermatit olan bir kişide saç dökülmesinin sebebi seboreik dermatitse ekim tedavi bitiminde yani hastalık iyileştikten sonra yapılmalıdır, seboroik dermatit olmasına rağmen saç dökülme sebebi aileselse bu durumda saç ekimi yapmanın sakıncası olmaz. Ancak dokuyu rahatlatmak ve kısmi düzelme için ekim öncesi 1 hafta kadar dermotto losyon kullanılmalıdır. Bu şekilde sebore varken saç ekimi yapıldığında ekimden sonraki ilk banyodan çıkışta dermotto gibi kortizon içermeyen seboreik dermatit ilacı kullanımına hemen başlanmalıdır. Ekim sonrası kortizonlu losyonlar kortizonların yan etkileri sebebiyle önerilmez. Saç ekimi gibi sakal bölgesindeki seboreik dermatitte tedavi edildikten sonra sakal ekimi yapılmalıdır.
Yağlı Egzama Ekilen Saça Zarar Verir mi?
Mutlaka verir demek doğru olmaz ama nasıl doğal saçlara zarar verebiliyorsa hastalığın alevlenmesi durumunda ekilen saçlara da zarar verebilir. Diğer taraftan tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçlar deriyi inceltebilir, incelen deri saçın kökünü besleyemediği için ekilenler dökülebilir bu sebeple bitkisel tedaviler tercih edilebilir.
Hocam sacimda koltuk altim da ve gobegimde var bunun kesin bi çözümü var önere bileceginiz bu askerlik icin polislik icin sikinti olur mu
Dr.Muharrem Kaya
tedavi olmalısın.ileri düzeyse sıkıntı olabilir
Onerbileceginiz isparta burdur ve antalyada doktor var mi hocam
Dr.Muharrem Kaya
üzgünüm yok
hocam makat bölgemde iltihaplanma oluyor. ve çok şiddetli ağrım var ne yapmam gerekiyor ?
Dr Muharrem Kaya
makat hastalıkları konusunda deneyimli genel cerrahi uzmanına görünün
Hocam mrb bi ilaç kullandıktan sonra seborik dermatit o ilaca direnç sağladıktan o ilacın bidaha ömür boyu kulanamazmıyız veya bi zaman sonra kullandıkmı etkisi olurmu
Dr.Muharrem KAYA
Tekrar kullanımda etkisi olması beklenir
Hocam eger bu seborik dermatit bütün ilaçlara direnç sağlayip tekrar başliyorsa biz bütün ilaçlari dnedikten sonra ne olacak saygilarimla
Dr.Muharrem KAYA
Hastalıkla barışık olunabilir ve de stresle mücadele edilebilir
Hocm bi yerde okudugum kadariya Seborik sermatit
kıl kökündeki yag bezlerindeki aktivasyonla meydana geliyormus dogrumu ve cildin yagli olmasi etkili olurmu seborik dermatittee
Dr.Muharrem KAYA
Bu biraz yumurtamı tavuktan çıkar tavukmu yumurtdan çıakar benziyor. En sık rastlanan sebep mantardır ve % 60 vakada görülür.
Hocamnpeki o yayılilmasindaki faktör nedir neden yayilir yayilmasindaki neden nedir hayirli cumalar allah yardmcniz olsun hocam
Dr Muharrem Kaya
Yayılıyorsa mantar kaynaklı olma ihtimali yüksektir
Hocam mrb hocam seborik dermatiti yüze yayilmasindaki faktör nedir hani seborik dermatit bulaşıcı deildi sygilarimi sunarim
Dr Muharrem Kaya
seboreik dermatit bulaşıcı değildir fakat aynı kişide farklı alanlara yayılabilir.bulaşıcı derken başkalarına bulaştırmadan bahsedilir
Hocam peki saçtaki seborik dermatitin sebebi nedir
Dr Muharrem Kaya
nedeni bilinmiyor
Mrb hocam mantarın çoğalmasında yağli ciltin etkisi varmi
Dr Muharrem Kaya
Hayır tam tersi matar yağlanmayı artırabilir
Merhaba hocam benim kaş diplerinde kabuklanma ve kepeklenme ve yağlanma var bu sebepten kaşların dökülüyor bir kaç doktora da gittim ilaç verdiler ama ilaçlar bir işe yaramıyor bunun kökten bir tedavisi yokmu diyorsunuzki dermotto losyon kullanın onu kaşlara kullanmayın diyor üretiçi firma birde bu sebepten dökülen kaşlar geri çıkarmı sizden net bir cvp bekliyorum hocam. Teşekkürler
Dr Muharrem Kaya
Dermotto losyonu seboreik dermatit olan tüm alanlarda kullanabilirsiniz