Saçkırana kesin çözüm deyince çok ilginizi çekmiş olabilir ama tıpta hiçbir şeyde kesinlik olmaz, her uygulamanın başarı yüzdesi olur. Alopecia areata (AA) Türkçe adıyla saçkıranın kafada yama veya bozuk para şeklinde tamamen kel alanlar görülen bir saç dökülmesi tipidir, saç dökülmesi dışında vücutta kıl olan her bölgede kökten kıl kaybı yapar. Daha çok gençlerde görülse de her yaşta rastlanır. Sebebi bilimsel olarak tam olarak aydınlatılamamış bir hastalıktır. En sık görüldüğü bölge kafadır. Kaş, sakal, bıyıkta da olabilir. Dünyada yaygın şekilde toplam nüfusun % 0.1 (bin kişide bir) kadarında görülür yani ülkemizde 70 000 kadar saçkıran hastası olması beklenir.
AA bu alanlarda bir tane veya çok sayıda olabilir. Saçkıran hastalığında nadiren tüm saçlı deride kıl kaybı olabilir. Hatta hastalık tüm vücuttaki tüylerin dökülmesi şeklinde görülebilir buna alopecia universalis denir.
Her iki cinste de görülür ancak erkeklerde daha fazla kıllı alan olduğu için daha sık rastlanır. Hastaların çoğu 20 yaş altındadır. Saçkıran hastalığında aile öyküsü araştırıldığında başka hastalarında olduğu tespit edilebilir. İkizlerin birinde olduğunda ikincisinde olma olasılığı % 50 civarındadır.
Sebebi konusunda en kabul edilebilir görüş kişinin kendi kök hücrelerine karşı madde üretmesidir (bu gurup hastalıklara oto immün hastalıklar denir). Ancak stresin saçkıranda önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Hastalarda tiroit problemleri yani guatr ve kansızlık sıklıkla görülebilmektedir ama guatr sebepler arasında sayılmamaktadır
Alopecia areata hastalığında tırnak hastalıkları da (tırnak kalınlaşması, tırnak yüzeyinde çukurcuk ve çizgiler gibi) varsa bu durumda hastalık daha ağır seyredebilir.Benzer şekilde birden fazla yerde olması da tedavinin daha zor olacağını gösterebilir.
Alopecia areata teşhisi ;
Rutin yapılan laboratuar testleri yoktur. Ancak özellikle çocuklarda tiroit testleri yapılmalıdır.Biopsi hastalığın sebebini değil kesin teşhis konmasını sağlar. AA dramatik görünmekte ve başkalarını tedirgin edebilmektedir ama bulaşıcı değildir.
Klinik seyir;
Saçkıran hastalığında kıl kökleri kısa sürede ölür ve parlak bir zemin ortaya çıkar,normal saç dökülmesi gibi giderek tüyleşme halinde değil aniden sıfırlama şeklindedir. En büyük özelliği yuvarlak yada oval şekilde sınırları keskin dökülme alanlarının olmasıdır.
Alopecia areata başkasına bulaşırmı ?
Halk arasına tam tanımlanamamış olması ve bazı mantar iltihabına bağlı saç dökülmelerine benzemesi sebebiyle konu hakkında bilgisi olmayan kişiler bulaşıcı olabileceği tedirginliği yaşarlar ama bunun hiçbir bilimsel desteği yoktur yani bulaşıcı değildir. Bulaşıcı olduğu yönünde şüphe olmasının bir diğer sebebi de ailede bir kişide çıktıktan bir süre sonra başka birinde veya aynı kişinin bir başka yerinde çıkmasıdır.Bu sebebi izah edilememiş bir durumdur ama anlaşılan o ki kardeşlerin genetik benzerliği yada olmayan kardeşin bu konuda strese girmesidir.Stres alopecia areatının başlatıcı ve ilerlemesine sebep olan faktörler arasında sayılır aile içinde genel stres olması görülme sıklığını artırıyor olabilir.
Tedavi ;
Öncelikle cildi tahriş etme özelliği sebebiyle sarımsak denenir ve başarı şansı % 50 kadardır. Bölgesel kortizon kremleri bu başarıyı biraz daha artırır.Kortizon enjeksiyonun başarısı % 80 ler civarındadır.
En etkili tedavi solusyon şeklinde hazırlanmış SADBE (Squarik Asit Di Butil Ester) dir ve bir çok bilimsel yayında % 95-98 ler düzeyinde başarılı olduğu belirtilmiştir.
SADBE ile düzelmeyen az bir hasta gurubunda tek çözüm saç ekimidir.
Saçkıranda saç ekimi
Ekim için en az 1 yıl zaman geçmelidir çünkü bu süre zarfında çıkma ihtimali devam eder.Dökülmeden sonra 1 yıl geçmesine rağmen çıkmadıysa saç ekimi yapılır.Yeterince sık ekim için 2 veya 3 seans yapmak gerekebilir ve çevre sıklık yakalanabilir.Ekim işleminde kurallar uyulursa ekilen her kök tutar ve dökülmez.
Saçkırana ekilen saç dökülürmü ?
Tekrar saçkıran olma ihtimali diğer bölgelerde görülme ihtimali kadardır yani nasıl diğer alanlarda hastalık yeniden olabilirse aynı şekilde ekilen alanda da olabilir, yani dökülmeyeceği kesin değildir.
Saçkıran için şampuan
Saçkıran için şampuan kelimelerini okuyunca pek heveslenmiş olabilirsiniz ama ne yazıkki okuduklarınız pek hoşunuza gitmeyecek, hoşunuza gitmese de sizin karınız olacak. Şampuanlar temizlik malzemesidir ama ne gariptirki bir çok insan saç dökülmesi için yada saçkıran için şampuan kullanmayı düşünüyorlar.
Aslında şampuan temizlik dışında pek etki yapmaz, pek derken kepek ve yağlanmaya yönelik şampuanlar etkilidir. Her ne kadar içeriğine eklenen çeşitli maddeler ve bitkisel katkılarla bir çok hastalıkta etkili olabileceği iddia edilse de bu iddia üreticinin iddiasıdır ve tamamen satış stratejisinin bir parçasıdır.
Saçkırana Şampuan Önerisi
Hiçbir işe yaramayacağı için asla böyle bir önerim olmaz, ayrıntısına gelince; Saçkıran için şampuan denildiğinde akla ilk olarak sarımsak, sarımsak yağı, ruhu yada özü içeren şampuanlar gelir.
Halbuki saçkıranda sarımsağın etkisi direk cildi tahriş ederek bölgeye gelen kan miktarını artırmasından kaynaklanır. Sarımsağın saçkıranda etkili olması için sarımsak dişinin kesilip o şekilde cilde sürülmesi gerekir.
Şampuana konan az bir sarımsağın etkisi hiç olmaz. Derinin 5-6 mm derinliğinde olan bir soruna şampuanla çözüm getirebileceğini iddia etmek ancak şarlatanların yapabileceği bir şeydir. Şampuanla saçkıran tedavisi yapılabileceği konusunda bir tek bilimsel çalışma yoktur.
Piyasada sarmısağın İngilizcesi garlex veya benzer kelimelerle üretilip satışa sunulmuş şampuanları üretenlerin tek amacı para kazanmaktır, hiçbir etkisi olmayacağını üreticinin kendisi de bilmektedir ve bile bile satmaktadır.
Saçkıran için şampuan diye google’a sorduğunuzda ondan fazla reklam görürsünüz ve ne yazık ki bu şekilde “sarımsak şampuanı” reklamları verenlerin hepsinin tek derdi cebinizdeki paradır.
Siz siz olun bu uyanıklara paranızı kaptırmamak için söylenen yalanları görmezden gelip bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış ilaçlar kullanın, boşu boşuna ümitlerinizi yitirmeyin.
Unutmayın hiçbir şey kullanmasanız dahi % 35 ihtimalle, yada stresinizi kaldırmanız halinde % 50 ihtimalle geri kendiliğinden çıkacaktır.
Her yıl 1 tane çıkmak üzere saçkıranım oluyor sağolsunlar özlüyorlar 17 yaşındayım 4 aydır şuan 50 kr büyüklüğünde saçkıranım var saçlarım uzun olduğu için fazla ciddiye almamıştım şimdi ise kestim kendi kendine gelmedi 2 defa kortizonlu iğne vurdum şimdi ise 10 gündür sarımsak vuruyorum hala gelmedi saçların öneriniz nedir devam etmelimiyim sarımsağa?
Dr.Muharrem Kaya
sadbe forte başlayabilirsin,sarımsağada devam edebilirsin
Merhabalar bende 6 7 sene önce yüz bölgemde saçkıran vardı sonra geçti ve bir ay önce başımda ense tarafıöda fak ettim.biraz büyük.2 gün önce yan tarafında tekrar fark ettim.öncelikle tedavi aşamasına nasış başlamalıyım ? İstanbulda hastane olarak yada farklı bir öneriniz varmıdır şimdiden teşekkürler.
Dr.Muharrem Kaya
cerrahpaşada takibinizi yaptrırıp tedavi olabilirsiniz.
Merhaba hocam yaşım 17 benim ön saçlarımın biraz arkasında saçkıran olmuş 5-10 kuruş büyüklüğünde saçlarımı uzatıyordum dün kuaförde abiler farketti ben saçlar uzunken bi ara görmüştüm ama takmamıştım 1 aya yakın oldu sanırım ve bu hastalığın erkeği dişisi varmış dişisinde birden fazla yerde dökülme oluyomuş benim tek yerde ve bunun için ne yapmam lazım? ne kullanmalıyım? fazla büyümeden engel olmalıyım. Şimdiden teşekkürler.
Dr.Muharrem Kaya
dermatologa görünmelisin.squarik asit di butil ester içeren sadbe kullanabilirsiniz
Merabalar bende küçükken oluşmuş doktora götürmüşler birşeyler vermiş ama geçmemiş 15 senedir vardır bozuk para büyüklüğünde en hızlı biçimde nasıl düzelir sarimsakla denesem kesin gecermi morelimi çok bozuyor bu durum .acil kurtulmak istiyorum
Dr.Muharrem Kaya
15 yıllık saçkıran tedaviye cevap vermeyebilir.sadbe %1lik deneyebilirsini
sackiran icin sodbe .nin %01 nimi yoksa % 1 nimi kullanmam daha uygun olur .Hocam cevap gonderirseniz cok sevinirim. tesekkurler.not sacimin belirli yerlerinde madeni para buyuklugundedir
Dr.Muharrem Kaya
önce %01likle başlamalısın.reaksiyona göre %1liğe geçmek gerekir
Hocam 1 aydır saçkıran oldum dr kortizonlu kremler ve zinco çinko verdi ben yaklaşık 20 gündür sabde kullanmaya başladım ama dökülme durmadı yumurta büyüklüğünde ilkbaşta sürünce yanıyordu Ve inçe bir deri soyuldu ne zaman durur dökülme lütfen yardım edin.
Dr.Muharrem Kaya
kişisel cevap çok değişebiliyor.dökülme ve yeniden çıkma 3-6 ay sürebilir
Merhaba hocam bende 5 yıl önce bu hastalık sebebiyle tüm saçlarım döküldü sadmede dahil olmak üzere bütün tedavileri kullandım başka ne yapabilirim? Birde saç ekimi yapmalımıyım bilmiyorum
Dr.Muharrem Kaya
saç ekimi yaptırmayın.ekilen saçlarınızda dökülebilir.nedeni bilinmiyor çünkü
Merhabalar hocam ben 4 yıldır malesef saç kıran oldum.yılda iki kez mutlaka yasiyorum.en son doktorum sadbe verdi.ne yapmalıyım hep böyle mi olacak bu hastalıktan kurtuluş yok mu? 🙁
Dr Muharrem Kaya
tekrarlayabilir ama bu şart değil
Merhaba Muharrem hocam. Ben 6-7 YIL önce saçkıran hastalığına yakalandım. Ne duyduysak yaptık. Kafamda vücudumda hic kıl kalmamıştı. Şimdi ise kafamın tepe tarafında biraz saç var. Vücudumda ise belirli belirsiz kıllar var. Benim ne yapmam lazm hocam bi fikir verin lütfen..
Saygılar
Dr Muharrem Kaya
Verebileceğim tek fikir dermatologunuzun kontrolünde kalın
Merhaba hocam bende 1 yıldır saçkıran var doktora gittim tahliller temiz çıktı ve saçkıran olan bölgelere iğne yapıldı ve betasalic gibi ilaçları sürdüm geçti ama tekrar çıktı ne yapmam gerekiyor kafamın 15 yerinde falan var
Dr Muharrem Kaya
Aynı tedavi tekrarlanabilir veya squarik asit di butil ester kullanabilirsiniz.