Saçkırana kesin çözüm deyince çok ilginizi çekmiş olabilir ama tıpta hiçbir şeyde kesinlik olmaz, her uygulamanın başarı yüzdesi olur. Alopecia areata (AA) Türkçe adıyla saçkıranın kafada yama veya bozuk para şeklinde tamamen kel alanlar görülen bir saç dökülmesi tipidir, saç dökülmesi dışında vücutta kıl olan her bölgede kökten kıl kaybı yapar. Daha çok gençlerde görülse de her yaşta rastlanır. Sebebi bilimsel olarak tam olarak aydınlatılamamış bir hastalıktır. En sık görüldüğü bölge kafadır. Kaş, sakal, bıyıkta da olabilir. Dünyada yaygın şekilde toplam nüfusun % 0.1 (bin kişide bir) kadarında görülür yani ülkemizde 70 000 kadar saçkıran hastası olması beklenir.
AA bu alanlarda bir tane veya çok sayıda olabilir. Saçkıran hastalığında nadiren tüm saçlı deride kıl kaybı olabilir. Hatta hastalık tüm vücuttaki tüylerin dökülmesi şeklinde görülebilir buna alopecia universalis denir.
Her iki cinste de görülür ancak erkeklerde daha fazla kıllı alan olduğu için daha sık rastlanır. Hastaların çoğu 20 yaş altındadır. Saçkıran hastalığında aile öyküsü araştırıldığında başka hastalarında olduğu tespit edilebilir. İkizlerin birinde olduğunda ikincisinde olma olasılığı % 50 civarındadır.
Sebebi konusunda en kabul edilebilir görüş kişinin kendi kök hücrelerine karşı madde üretmesidir (bu gurup hastalıklara oto immün hastalıklar denir). Ancak stresin saçkıranda önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Hastalarda tiroit problemleri yani guatr ve kansızlık sıklıkla görülebilmektedir ama guatr sebepler arasında sayılmamaktadır
Alopecia areata hastalığında tırnak hastalıkları da (tırnak kalınlaşması, tırnak yüzeyinde çukurcuk ve çizgiler gibi) varsa bu durumda hastalık daha ağır seyredebilir.Benzer şekilde birden fazla yerde olması da tedavinin daha zor olacağını gösterebilir.
Alopecia areata teşhisi ;
Rutin yapılan laboratuar testleri yoktur. Ancak özellikle çocuklarda tiroit testleri yapılmalıdır.Biopsi hastalığın sebebini değil kesin teşhis konmasını sağlar. AA dramatik görünmekte ve başkalarını tedirgin edebilmektedir ama bulaşıcı değildir.
Klinik seyir;
Saçkıran hastalığında kıl kökleri kısa sürede ölür ve parlak bir zemin ortaya çıkar,normal saç dökülmesi gibi giderek tüyleşme halinde değil aniden sıfırlama şeklindedir. En büyük özelliği yuvarlak yada oval şekilde sınırları keskin dökülme alanlarının olmasıdır.
Alopecia areata başkasına bulaşırmı ?
Halk arasına tam tanımlanamamış olması ve bazı mantar iltihabına bağlı saç dökülmelerine benzemesi sebebiyle konu hakkında bilgisi olmayan kişiler bulaşıcı olabileceği tedirginliği yaşarlar ama bunun hiçbir bilimsel desteği yoktur yani bulaşıcı değildir. Bulaşıcı olduğu yönünde şüphe olmasının bir diğer sebebi de ailede bir kişide çıktıktan bir süre sonra başka birinde veya aynı kişinin bir başka yerinde çıkmasıdır.Bu sebebi izah edilememiş bir durumdur ama anlaşılan o ki kardeşlerin genetik benzerliği yada olmayan kardeşin bu konuda strese girmesidir.Stres alopecia areatının başlatıcı ve ilerlemesine sebep olan faktörler arasında sayılır aile içinde genel stres olması görülme sıklığını artırıyor olabilir.
Tedavi ;
Öncelikle cildi tahriş etme özelliği sebebiyle sarımsak denenir ve başarı şansı % 50 kadardır. Bölgesel kortizon kremleri bu başarıyı biraz daha artırır.Kortizon enjeksiyonun başarısı % 80 ler civarındadır.
En etkili tedavi solusyon şeklinde hazırlanmış SADBE (Squarik Asit Di Butil Ester) dir ve bir çok bilimsel yayında % 95-98 ler düzeyinde başarılı olduğu belirtilmiştir.
SADBE ile düzelmeyen az bir hasta gurubunda tek çözüm saç ekimidir.
Saçkıranda saç ekimi
Ekim için en az 1 yıl zaman geçmelidir çünkü bu süre zarfında çıkma ihtimali devam eder.Dökülmeden sonra 1 yıl geçmesine rağmen çıkmadıysa saç ekimi yapılır.Yeterince sık ekim için 2 veya 3 seans yapmak gerekebilir ve çevre sıklık yakalanabilir.Ekim işleminde kurallar uyulursa ekilen her kök tutar ve dökülmez.
Saçkırana ekilen saç dökülürmü ?
Tekrar saçkıran olma ihtimali diğer bölgelerde görülme ihtimali kadardır yani nasıl diğer alanlarda hastalık yeniden olabilirse aynı şekilde ekilen alanda da olabilir, yani dökülmeyeceği kesin değildir.
Saçkıran için şampuan
Saçkıran için şampuan kelimelerini okuyunca pek heveslenmiş olabilirsiniz ama ne yazıkki okuduklarınız pek hoşunuza gitmeyecek, hoşunuza gitmese de sizin karınız olacak. Şampuanlar temizlik malzemesidir ama ne gariptirki bir çok insan saç dökülmesi için yada saçkıran için şampuan kullanmayı düşünüyorlar.
Aslında şampuan temizlik dışında pek etki yapmaz, pek derken kepek ve yağlanmaya yönelik şampuanlar etkilidir. Her ne kadar içeriğine eklenen çeşitli maddeler ve bitkisel katkılarla bir çok hastalıkta etkili olabileceği iddia edilse de bu iddia üreticinin iddiasıdır ve tamamen satış stratejisinin bir parçasıdır.
Saçkırana Şampuan Önerisi
Hiçbir işe yaramayacağı için asla böyle bir önerim olmaz, ayrıntısına gelince; Saçkıran için şampuan denildiğinde akla ilk olarak sarımsak, sarımsak yağı, ruhu yada özü içeren şampuanlar gelir.
Halbuki saçkıranda sarımsağın etkisi direk cildi tahriş ederek bölgeye gelen kan miktarını artırmasından kaynaklanır. Sarımsağın saçkıranda etkili olması için sarımsak dişinin kesilip o şekilde cilde sürülmesi gerekir.
Şampuana konan az bir sarımsağın etkisi hiç olmaz. Derinin 5-6 mm derinliğinde olan bir soruna şampuanla çözüm getirebileceğini iddia etmek ancak şarlatanların yapabileceği bir şeydir. Şampuanla saçkıran tedavisi yapılabileceği konusunda bir tek bilimsel çalışma yoktur.
Piyasada sarmısağın İngilizcesi garlex veya benzer kelimelerle üretilip satışa sunulmuş şampuanları üretenlerin tek amacı para kazanmaktır, hiçbir etkisi olmayacağını üreticinin kendisi de bilmektedir ve bile bile satmaktadır.
Saçkıran için şampuan diye google’a sorduğunuzda ondan fazla reklam görürsünüz ve ne yazık ki bu şekilde “sarımsak şampuanı” reklamları verenlerin hepsinin tek derdi cebinizdeki paradır.
Siz siz olun bu uyanıklara paranızı kaptırmamak için söylenen yalanları görmezden gelip bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış ilaçlar kullanın, boşu boşuna ümitlerinizi yitirmeyin.
Unutmayın hiçbir şey kullanmasanız dahi % 35 ihtimalle, yada stresinizi kaldırmanız halinde % 50 ihtimalle geri kendiliğinden çıkacaktır.
Hocam kolay gelsin bende 2 yıldır saçkıran var ne kullandıysam olmadı kortizon kullanıyorum kullanmayı bitirdiğimde tekrar başlıyor ne yapmam lazım
Dr Muharrem Kaya
sadbe kullanabilirsin.çünkü saçkıran tedavisinde asıl etken madde sadbenin içeriğindeki squrik asit di butil esterdir.
Hocam kardesim 16 yaşında. Sackiran oldu . Tahlilleri tertemiz. Sadbe , minoxil , kortizon ignesi herseyi denedik . Igneden sonra çıktı ve tekrar döküldü 1 senedir uğraşıyoruz. Su an butun saçlarını vücut türlerini kaybetti . Kaş ve kirpik te dökülüyor.. ne yapabiliriz cok ağır . Psikolojik olarak çöktü.
Dr Muharrem Kaya
dermatologla görüşün.sistemik kortizon yapabilir
Ben 5 6 aydir sackiranla ugrasiyorum uc kere kortizon ignesi vuruldum sackiranli bolgeden baska yere sicramadi oldugu yer git gide buyudu ve kocaman oldu sarimak sirke ruhu kullandim gecmedi
Dr Muharrem Kaya
sadbe kullanmalısın
uzun süredır sac kıran hastalıgı ıle mucadele edıyorum yardımlarınızı beklıyorum denemedıgım hıc bır sey kalmadı desem yerınde
Dr Muharrem Kaya
Sadbeyi kullanmanızı öneririm
Hocam bende yeni başladı 3 yerde var ufak ufak var saçımı kazitsam geçer mi
Dr Muharrem Kaya
sadbe kullanmalısın
Hocam ben 17 yaşındayım 5yasinda saçkıran başladı be şuan kafamın yan tarafı saçkıran ne yapmam gerek. Hastanede çözüm bulurlarmi
Dr.Muharrem Kaya
dermatologa görünüp tedavi almalısın.beraberinde mutlka sadbe de kullan
Doktor bey sadbe dediginiz ürün çocuk sahibi olmayı düşünen insanların kullanmaması gereken ürün kendi sayfasında yazıyor neden herkeze oneriyorsunuz.
Dr Muharrem Kaya
Squarik asit iyi bilinen bir madde, çocuk sahibi olmakla ne alakası var. Gçrdüğünüz sayfadan o cümleyi yazın okuyayım merak ettim doğrusu
Hocam bende onbeş yıldır saçkıran var SADBE ilacını bu kadar zaman sonra kullanirsam faydalı olur mu
Dr.Muharrem KAYA
çok eski olduğu için sonuç alamayabilirsin.ama deneyebilirsin.
Sadbe tedavisi cerah paşa hastanesinde yapılıyo cok can yakıcı bir tedavi benim 6 yaşındaki kızım 1seneye yakın bu trdaviyi gördü saçları geldi ve yekrar döküldü ve çocugum canını yaktıgım için çok pişman oldum başka çözüm yokmu?
Op.Dr.Muharrem KAYA
En etkilisi budur, gittiğiniz uzman uygun görürse kortizon enjeksiyonu yapılabilir ama o da iğne olduğu için ağrılıdır.
Merhabalar, en son kortizon tedavisi gördüm, saçlarıım çıktı fakat şimdi tekrardan kafamın arka kısmında para şeklinde iki tane dökülme belirdi..Artık yoruldum, denemediğim yöntem kalmadı..Sayın D.R Muharrem Kaya, SADBE (Squarik Asit Di Butil Ester) adlı bileşenin nasıl temin edilebileceği ve kullanımı ve uygulama yöntemleri hakkında bilgi verebilirseniz çoık sevinirim…Ayrıca yaptığınız bilgilendirmeler içinde teşekkür ediyorum size..
Dr.Muharrem KAYA
sadbe hazır ürün olarak bir firma üretti ve eczanelerde var.alıp kullanabilirsiniz.güne iki defa uygulayacaksınız.eğer kızarıklık oluşmazsa uygulama sayısını arttırabilirsiniz
yurt disinda yakalandim bu hastaliga.ilk tedavi saca ve sakala yapilan igneler oldu.ikincisi ise lazer,son olarak ise bircesitsit ilac yutuyorum bir aydir.sonuc ise sakal ikinci kez dokuldu ve tekrardan cikiyor.sac ise suan ikinci kez dokuluyor.tedavide denenecek baska bi yok warmi bilmiyorum.
Dr.Muharrem KAYA
sadbe yi deneyebilirsiniz.