Kıl dönmesi ameliyatları çağdaş yöntemler ve klasik yöntemler diye ikiye ayrılır. 10 farklı klasik ameliyat, 4 farklı çağdaş yöntem vardır. Çağdaş yöntemleri, öğrenen cerrah sayısı arttıkça eski yöntemleri yapanların sayısı azalmaktadır. Yeni yöntemlerin avantajlarını gören cerrahlar eski yöntemlerden uzak durmaktadırlar.
Pilonidal sinüste flap ameliyatları
Yöntemin mantığı kıl yumağının olduğu alanı etraftaki 20 katı büyüklükteki sağlıklı dokuyla çıkarıp açık kalan lana yan taraftan deri kaydırmaktır. Temel amaç geniş doku çıkarılan yeri dikerken gerginlik olmasını engellemektir.
Kaydırılan cilt parçasının şekline göre çok değişik flap yöntemleri vardır genel adı flap tır ancak kaydırılan dokunun şekline göre limberg, romboid gibi isimler verilmektedir. Ameliyatın mantığı orta hattaki delik olan zayıf cildin alınıp yerine yandan cilt kaydırılarak daha dayanıklı bir orta hat oluşturulmasıdır.
Pilonidal sinüs çıkarıldıktan sonra oluşan boşluğa yan taraftan cilt, cilt altı ve kasın zarını içeren bir parça dil şeklinde dibinden vücuda bağlı parça getirilip dikilir. Tam kat getirilmezse bölgede çukurluk veya ciltte çürüme sorunu yaşanabilmektedir.
En büyük üstünlüğü tekrarı kapalı yapılan diğer ameliyat tekniklerine göre daha azdır. Getirilen parçanın şekline yada tarif eden cerrah yada kliniğin adına göre limberg, rhomboid, eliptik, karydakis, modifiye limberg, V-Y flap,Z plasti gibi çeşitli isimler verilmiştir. Küçük ayrıntılar dışında etki ve yan etki konusunda ciddi farkları yoktur.
Pilonidal sinüsün flep ameliyatları narkozla veya belden aşağısı uyuşturularak yapılır, ameliyat sonrası doku içinde olabilecek kanamalar (çok yer kesildiği için kan birikme ihtimali yüksek olduğundan vakum konur) için dren denilen boru konur.
Aşağıda okuyaxcağınız avantajlar diğer klasik yöntemlere kıyasla avantajdır, çağdaş yöntemlere kıyasla olumsuz yönleri çok daha fazladır.
AVANTAJLARI:
-Tekrarlama ihtimali diğer yöntemlere düşüktür(% 7 ), açık yöntem daha düşüktür (%5)
-Gerginlik olmadığından primer kapatma denilen klasik ameliyata göre daha az ağrılıdır
DEZAVANTAJLARI:
– 10-15 gün iş gücü kaybı olur, canı tatlı insanlarda 1-2 ay ağrı veya uyuşukluk hissi olabilir.
– Narkoz veya belden aşağısı uyuşturularak yapılır, bölgesel uyuşturmayla yapılamaz.
– Geniş yara ve narkoz gerektiği içi yataklı tedavi kurumunda yapılabilir.
– her bacağı 7-12 cm uzunluğunda büyük bir “Z” harfi şeklinde yara izi olur, oluşan bu ameliyat izi özellikle bayanlarda sorun olabilimektedir.
– Bu büyüklükteki her ameliyatta olduğu gibi % 10 civarında iltihap gelişebilir.
– Ameliyat sonrası erken dönemde dikişler açılabilir
– Ameliyat sonrası 12-15 gün zorunlu yatış pozisyonu gerekir ki bu sıkıntı yaratır.
– Ameliyat sonrası vakum aleti konması gerekir, sıvı gelmeye devam ederse dren denilen bu vakum aleti günlerce kalabilir..
– Teknik olarak pilonidal sinüs ameliyatlarının en zor olanı ve en uzun sürenidir.
– Normal yaşama dönüş 1 ayı bulabilir.
– İki hafta kadar günlük pansuman gerekir
Karidakis Ameliyatı
Flep yöntemlerinin en son tarif edilenidir, diğer fleplere göre bir çok üstünlüğü vardır. Büyük D harfi şeklinde kesilir D nin düz kısmı çekilerek diğer kenara dikilir. Daha az kesikle yapıldığı için yaralanma ve iz miktaır da az olur. Genel olarak değerlednirildiğinde mikro sinüsektomi yöntemiyle diğer flep yöntemleri arasındadır.
Pilonidal Sinüs Ameliyatı İzle
Pilonidal sinüs en fazla ameliyat çeşidiyle tedavi edilen hastalıktır, 14 farklı yöntem uygulanmaktadır. Halihazırda bir kısmı terk edilmiş olsa da çok sayıda farklı cerrahi girişim devem etmektedir. Bu ameliyatların hepsinin avantaj ve dezavantajları vardır. Pilonidal sinüs tedavisi olacaksanız doktorunuza bu ameliyatlardan hangisini yapacağını sorun ve size uygun olup olmadığını değerlendirecek kadar araştırıp öyle karar verin yoksa 1 saat ara istirahat edebilecekken 15 gün evde yüzüstü yatmak zorunda kalabilir veya hiç pansuman ihtiyacı duymayacakken açık ameliyatla tedavi olup 4-6 ay her gün hastaneye pansumana gitmek zorunda kalabilirsiniz.
İzleyeceğiniz videodan en sık yapılan iki ameliyat Bascom (mikro sinüsektomi) ameliyatıyla flap ameliyatının kıyaslanmasını yapabilirsiniz.
Kıyaslanan ameliyatlardan sol taraftaki çağdaş kıl dönmesi ameliyatlarından mikro sinüsektomi, sağ taraftaki ise flap yani doku kaydırma yöntemidir. Video dikkatle dinlendiğinde aradaki farkların ne kadar belirgin olduğunu algılanabiliyor. Çok önemsenmese de kıl dönmesi ameliyatlarından sonra tekrar etme ihtimalinin % 45 lere kadar çıkıyor olması araştırmanın dikkatli yapılmasınının önemini ortaya koymaktadır.
Mikro sinüsektomi yöntemi ile ilgili yeterli araştırma yapmadan pilonidal sinüs ameliyatını hangi yöntemle yaptıracağınıza karar vermeyin. 12 farklı ameliyat tekniğinden sizin için en uygun olanı seçmelisiniz.
https://www.ideaklinik.com/iletisim
https://www.ideaklinik.com/tedavi-ucretleri-bilgisi.html
Hocam merhaba ben 2015 te kıl dönmesi ameliyatı oldum açık ameliyat yapıldı 2017 de tekrar ameliyat oldum komple kapatıldı. Ve şuan yine tekrarladı ameliyat olmam gerekiyor. Görüştüğüm uzmanlar bana mikrosinusektomi yöntemini önerdi ama benim araştırdigim kadarıyla mikrosinusektomi yöntemi ilerlemiş vakalara uygulanmıyor. Ve iki defa ameliyat oldum sonucta. Ben flap yöntemiyle ameliyat olmak istiyorum. Sizin de fikrinizi almak istiyorum siz ne düşünüyorsunuz. Teşekürler şimdiden
Dr.Muharrem Kaya
flap zor ve iyileşmesi uzun süren bir yöntem. mikrosinusektomi her vakaya uygulanabilir.
Merhaba, doktorum kıl dönmesi için flap yontemi uygulanacağını, çok çeşit flap olduğunu, internet ten gördüklerime inanmamam gerektiğini, ve dikişsiz olarak aynı gün içinde taburcu edeceğini söyledi. Bir kac senedir ameliyat olmadigim icin Mikro sinusektomi ile tekrar nuksedebilcegini söyledi. Flap yontemi ağrısız ve dikişsiz olacak, seni kesip biçmeyecez dedi. Dikişsiz flap yontemi var mı dır? Ben pek emin olamadım. Kafam çok karıştı. Teşekkürler.
Dr.Muharrem Kaya
bende böyle bir yöntem bilmiyorum.siz yinede mikrosinusektomi yöntemini uygulayan kliniklerden bilgi alın
2gun önce flap yontemi ile ameliyat oldum. Bugün sabah 2.pansamanim yapıldı.. doktor bugün duşa girip pansumanli bölge de dahil yıka pansumanı da çıkar dedi… ama cesaret edemiyorum dikişlere zarar gelmez mi ??? İnternetteki bilgilerde flap yontemi sonrasi dikişler 15 gün sonra duş ise dikiş ten sonra alınır yazıyor !
Dr.Muharrem Kaya
doktounun önerilerine uymalısın.