Nevüs tedavisi sorunun rengine, büyüklüğüne, deriden kabarıklığına ve hastanın beklentilerine göre değişmektedir. Tedavi sonrası oluşabilecek iz de kullanılacak teknolojilere ve yöntemlere bağlıdır.
Nevüs Tedavisi
Bu sayfada kullanılan yöntemler ve avantaj-dezavantajları anlatılacaktır.
Radyofrekans Nevüs Alma yöntemi ;
En az iz bırakan yöntemdir. Elektrik enerjisiyle oluşturulan radyo dalgalarının dokunduğu alanda ısı enerjisine dönüşmesi şeklinde uygulanan bir tedavi şeklidir. Nevüsde oluşturulmak istenen dokuda kontrollü yanık oluşturarak (termal hasar) ciltteki fazlalığın buharlaştırılmasıdır.
Çalışma prensibi elektrokoterle çok benzeşir en önemli fark radyofrekansla oluşturulacak yanığın sınırları daha net ve daha seçicidir.
Çok ince uçlar yardımıyla ben tabaka tabaka kaldırılarak normal cilde ulaşılır. Normal ciltten yüksek kısım buharlaştırıldığında düz zemin elde edilmiş olur.
Damar beni hariç renkli, renksiz, büyük küçük tüm benlere uygulanabilir. Genellikle tek seansta tedavi tamamlanmış olur gerekirse küçük rötujlar için aylık kontrole çağrılabilir.
Uygulayıcının tecrübesi yeterliyse benin büyüklüğüne göre çok hafif bir iz kalabilir veya hiç iz kalmayabilir.
Uygun şekilde yapılmaması halinde benin olduğu alanda çeşitli derinliklerde çukurluk kalabilir.
Radyofrekans her ne kadar radyo kelimesini içerde de radyasyonla hiçbir ilişkisi yoktur ve buna bağlı olarak tedavide kanserleştirme riski de söz konusu değildir.
Nevüsün tedavi edilmesi ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek benin kanserleşme riskini ortadan kaldırmaktadır.
Buharlaştırma ile nevüs tedavisi ;
Ciltteki kabarıklık elektrik enerjisiyle buharlaştırılarak yok edilmesi yöntemidir. Elektro koter cihazıyla yapılır, elektrik enerjisini dokunulduğu yerde ısı enerjisine dönüşen bir cihazdır. Ameliyatlarda kanamaları durdurmak ve dokuları kesmek amacıyla kullanıldığı gibi benlerin tedavisinde de kullanılır. Vücuttan kabarık olan tüm nevüslerde en etkili yöntemdir. Elektro koter bene dokundurulduğu anda benden tabakalar halinde buharlaşır, ısıtarak buharlaştırma işlemi istenildiği kadar tabakalar halinde tedavi yapılır.
Ciltle aynı düzeye gelince tedavi tamamlanır.
Renge duyarlı olmadığı için damar beni dışındaki kahverengi ve cilt rengindeki kullanılabilir ve kesin sonuç elde edilir.
Nevüs ne kadar büyük olursa olsun tedavisi yapılabilir. Buharlaştırılan benin yerinde yara kabuğu şeklinde oluşan tabaka benin büyüklüğüne göre 3-7 günde düşer ve alttan pembemsi bir görünüm çıkar.
Bu pembemsi görünüm 2-3 ayda kendiliğinden cilt rengi ile aynı renge dönüşür.
Buharlaştırma işlemi yeterince dikkatli yapıldığında belli bir iz kalmaz küçük sivilce izi şeklinde bir iz kalabilir. Koterin fazla uygulanması benin olduğu alanda çukurluğa sebep olabilir.
Tedavinin bir defada bitirilmeye çalışılması yerine gerekirse 2.seansı yapmak oluşabilecek iz miktarını da azaltacaktır.
Koterle tedavi en pratik tedavi yöntemidir ve tecrübeli ellerde çok büyük benler bile fark edilmeyecek kadar hafif bir izle tedavi edilebilir.
Ameliyatla kıyaslandığında çok daha pratik sorunsuz bir yaklaşımdır. Uygulama çok az acılı olduğu için genellikle uyuşturmak bile gerekmez. Tedaviden sonra herhangi bir ilaç veya ürün kullanımı önerilmez. Nevüs tedavisi ücretleri için
İşlem 1-3 dakikada tamamlanır.
Lazer nevüs aldırma ;
zararlı ışınlardan arındırılmış renkli alanlarda yüksek ısı enerjisine dönüşen bir ışık türüdür. Renge dayalı bir yöntem olduğundan sadece ciltten daha koyu renkteki benlerin tedavisinde kullanılabilir.
Koyu renkli benler ya melanin denilen kahverengi pigmentle oluşmuştur veya damar beni şeklindedir ve kırmızı renklidir.
Renkli alanın ışıkla gelen ısıyı daha fazla tutması sonucunda ısınır.Melanin pigmenti içeren kahverengi benler lazer uygulandığında dokuda hasar oluşturacak düzeye kadar yükselir doku bir anlamda pişer ve altındaki canlı dokudan sınırlanarak ayrılır. Günler içerisinde ayrılan bu tabaka benlerin küçülmesini veya kaybolmasını sağlar.
Kırmızı renkli benler biraz daha farklıdır; Beni oluşturan damarın içindeki kan hücreleri ısınarak damar yumağının tıkanmasını ve her uygulamada biraz küçülerek tekrarlanan seanslarla kaybolmasını sağlar.
Benlerin rengi ciltle aynı renkteyse lazer uygulamak anlamlı değildir sonuç alınamaz veya çok uzun sürer.
Benlerin lazerle tedavisinde insanları tedirgin eden en önemli soru lazer beni kanserleştirir mi sorusudur. Bu ön yargının hiçbir bilimsel değeri yoktur benlerin alınması gelecekte de benlerin kanserleşme riskini kaldırmaktadır.
Nevüs ameliyatı ;
Teknolojinin kullanılmadığı kurum ve kuruluşlarda nevüs tedavisi cerrahi olarak çıkarılarak yapılmaktadır. Ameliyatla alınmasına karar verilen benin etrafı bölgesel uyuşturucuyla uyuşturulur olabilecek en küçük şekilde kesilerek ben tüm katlarıyla çıkarılıp oluşan cilt açıklığı dikilerek kapatılır. Genellikle yuvarlak olan ben etrafından elips şeklinde kesilerek çıkarılır.
Ameliyat sonrası nevüsün büyüklüğüne göre değişen ölçülere de iz kalır alışık olunan benin çapının 1.5-2 katı kadar iz kalacağıdır.
Şöyleki 1 cm lik bir ben cerrahi olarak çıkarıldığında alınan yerde 1.5-2 cm lik çizgi şeklinde bir iz kalır. Dikişin gizli(estetik) konması bu izin daha küçük olmasını sağlamaz ancak normal dikiş şeklinde kapatılırsa balık kılçığı şeklinde görünüm oluşur.
Kanser olabileceği şeklinde bir kuşku varsa alınan doku patolojik incelemeye tabi tutulur. Bazı yerlerde patolojik tetkik yapılabilmesi için benin ameliyatla alınması gerekir gibi ifadeler kullanılsa da bu bilimsellikten uzak bir görüştür çünkü biyopsi almak için geliştirilmiş dermal punch denilen aletler yardımıyla ameliyatsız tedaviden önce biyopsi alınıp incelenebilmektedir.
Nevüs Alındıktan Sonra İz Kalır mı?
Kesinlikle evet hangi yöntemle alınırsa alınsın mutlaka iz kalır, ama doğru yöntemle ve uygun bir şekilde alınırsa sohbet mesafesinden algılanamayacak düzeylerde iz kalır. Bu durum ameliyat için geçerli değildir, ameliyat nasıl ve kim tarafından yapılırsa yapılsın nevüsün kendisinden daha kötü görünen bir ameliyat ve dikiş izi kalır.
Araştırma yaparken gideceğiniz kişi ya da kurumun teknolojik donanımını da araştırın.