Benler arasında en kötü huylu olanıdır ve tedaviye rağmen ölümle sonuçlanabilen tek ben çeşididir. Melanomlar cilde rengini veren melanin adlı maddenin birikip leke yada şişlik yapmasını malign kelimesi ise kötü huylu yani kanser olduğunu ifade eder. Derideki kötü huylu tümörlerin en az görülenidir ve en tehlikelisidir. Tehlikeli olması sebebiyle erken teşhis ve tedavi edilmesi önemlidir bu sebeple bu tarz yani koyu renkli cilt problemlerini bu konuda tecrübeli doktora tedavi ettirilmelidir. Lazerle ben tedavisi yazan güzellik merkezlerine gitmeden önce ne olduğundan emin olunmalıdır.
Tabi her kahverengi lekesi olanın da paniklemesi gerekmez çünkü yukarda belirtildiği gibi çok seyrek görülen bir urdur.
Temel renk verici olan melanin melanosit denilen hücrelerden salgılanarak birikir.
Melanomu iki sınıfa ayırabiliriz
1- Melanom
1- Daha sık görülür ve iyi huyludur. Kötü huylulaşma potansiyeli olsa da bu çok düşüktür. Vücutta görülen koyu renkli benlerin hepsi bu sınıfa sokulabilir.
2- Malign Melanom
Kötü huyludur, çok seyrek görülür dediğim tip budur. Muayenede ikisi büyük oranda ayrılabilir ancak kesin ayrım biopsi yani parça alınıp patoloji laboratuarında incelenerek yapılır.
Kötü huylu olan güneşin dik geldiği ülkelerde daha sık, güneşi az gören kuzey ülkelerinde daha seyrektir. Seyrek de olsa cilt renginde amelanostik olanlarda görülebilir, amelanostikler deri renginde olabildiği gibi deriden daha açık renkte de olabilir.
Türkiye de net sıklık konusunda kesin veri yoktur. Bilimsel bir veri olmamakla birlikte 15 yıldır yaptığım 10 000 den fazla ben arasında sadece bir vakamda kanser olanı tespit ettim. Bu veri tek kaynaklı olması sebebiyle kesin istatistiksel bir bulgu olmasa da çok seyrek görüldüğü konusunda ciddi bir bulgudur.
Avuç içi ve ayak tabanında görülme ihtimali çok düşükken vücudun her yerinde görülebilir.
Amelanostik dışında mikroskobik tanımlamada bir çok tipi vardır.
Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır?
Malign Melanom Teşhisi
Şüphe duyulan benden biyopsi alınarak kesin teşhis konur. Renkli kısmın şekilsiz, kenarları düzensiz, kaşıntı gibi bulgularda şüphe duyulur ve bu bulgulara göre yönlenilir.
Malign Melanom Belirtileri
Asimetrik yapı (bir tarafı diğer taraftan farklıdır)
Kenarları düzensizdir
Benin üzerinde kahverengi, siyah, kırmızı alanlar olabilir
Uzun süredir iyileşmeyen yara
Lekelenme benin dışına taşarak etrafındaki deriye yayılır
Kaşıntı, hassasiyet, ağrı.
Benin yüzeyinde kabarıklık şeklinde değişim
Malign Melanom Tedavisi
Lezyonun olduğu alan genişçe çıkarılır, onkoloji uzmanınca takip ve devam tedavisi yapılır. Erken dönemde fark edilmesi durumunda başarı çok yüksektir.
Şüphe olması durumunda biopsi alınıp incelenmesi mantıklı bir yaklaşımdır. Biopsi yani parça almak için ameliyata gerek yoktur. Bazı kliniklerde hastayı ameliyata razı edebilmek için ”incelenmesi için ameliyatla almamız gerekir” gibi bilimsellikle ilişkisi olmayan öneriler getirilmektedir. Oysa parça almak için ameliyata gerek yoktur, dermal punch denilen aletlerle iz bırakmadan incelenecek kadar parça almak mümkündür.
Ben tedavisi ilgili ayrıntılar için https://www.bentedavisi.com