Makat kaşıntısı ilacı

Makatta kaşınma (pruritis ani) fiziki olarak rahatsızlık verdiği gibi ciddi sosyal yönü de olan bir sorundur çünkü her an her ortamda kaşımak mümkün değildir.
Makatın kaşınması bir hastalık değil var olan bir hastalığın kişide yaptığı şikayet yani bir hastalığın belirtisi olabilir.
Bu şekilde yaklaşıldığında ilaçtan önce acaba neden kaşınıyor diye değerlendirip öncelikle sebebi tedavi etmek gerekir. Ancak kaşıntı sebepleri arasında en sık rastlanan hastalıklar cildin yapısal bozulması veya alerji gibi durumlardır.
Kaşıntı sebepleri arasında seyrek olarak gördüğümüz hemoroid, fissür, fistül gibi hastalıklar tedavi edildiğinde kaşıntıda düzelir ancak bunlar çok seyrektir.

Sık görünen sebeplerse,anal dermatit (mayasıl), alerji, aşırı temizlik ve gıdalardır.Aşırı temizliğin azaltılması yada kaşıntıyı artıran gıdalar tüketilmediğinde rahatlama olabilir ama geri tekrarlayabilir.

Kaşıntı kremi

Makatta kaşıntı İlacı

Kaşıntı ilacı olarak yaygın bir şekilde kortizonlu kremler önerilmektedir ancak kortizonlu merhemler birkaç günden daha uzun kullanılırsa cildin yapısını bozmakta ve kaşıntının öncesinden daha kötü olmasına sebep olabilmektedir bu sebeple kortizonlu merhem kullanılacaksa şikayetler kesildiği yada azaldığında ilaç kesilmelidir. Türkiye’de anal ve genital bölge kaşınmalarının tedavisine özel üretilen tek ilaç Pruzon Pomaddır.

Bitkisel Makat kaşıntısı İlacı

Makat ve genital bölge kaşıntılarının tedavisi için özel olarak geliştirilen Pruzon Merhem kortizonlu merhemlerden çok farklıdır, içeriğindeki çinkooksit ve kalamin koruyucu tabaka oluşturmakta ve hastalığın sebebini engellemektedir, bitkisel kortizon denilen meyan kökü extractı ise kortizon gibi iyileşme sağlamakta ama yan etki oluşturmamaktadır, TTO ise kaşıntının sebebi olabilecek mantar hastalığını tedavi ederek kaşıntıyı kaldırır. Pruzon kortizon gibi geçici rahatlama değil tedavi edici özelliklere sahiptir. Pruzon bölge kaşıntılarına özel geliştirilmiş bir ilaçtır.

Makatta Kaşıntı Nasıl Geçer

Yukarıda önerilen ilaçlara ek olarak sebep olabilecek etkenler de ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Bu sebepler şunlar olabilir.
Bölge temizliğinde su dışında bir şey kullanılmamalı, sabun veya şampuan değidirilmemelidir
Kuru tutulmalı, her tuvaletten ve banyodan sonra net bir şekilde kurutulmalıdır
Havalanmayı artırmak için kalçaların arasına kağıt havlu konmalı
Şikayetlerde artışa neden olabilicek baharat, mayalı gıdalar, acı gibi yiyecekler tüketilmemeli
Dar kıyafet giyilmemeli, böylece kaba etlerin arası daha iyi havalanır ve nem olmaz
Kilo verilmeli, yine havalanmanın iyi olması içindir
Sentetik çamaşır ve kadın bağı kullanılmamalı, sentetik materyal alerjisi olabilir
Dışkı tahlili yaptırılmalı parazit varsa tedavi edilmelidir.

Makatta Kaşınma Yapan Hastalıklar

Hemoroid, dış memeler varsa sürtünme yapar ve havalanmayı azaltır
Fissür, sebebi net değildir, hastaların % 70 inde görülür.
Fistül, akıntı çevre derisini tahriş eder
Kondilom, deri kalitesi çok bozulur buna bağlı olarak kaşınma görülür.
Satın almak için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz. http://www.kasintikremi.com/pruzon/ 

Makat Kaşıntısı Hangi Bölüme Gider

Anüs bölgesi kaşıntısı sebepleri genellikle cilt hastalığı şeklinde karşımıza çıkmaktadır.Cilt hastalığı olarak düşünüldüğünde muayene ve tedavisinin de dermatolog (cilt hastalıkları uzmanı) tarafında yapılacağı akla gelmektedir.Diğer makat kaşıntısı sebepleri düşünüldüğünde genel cerrahi uzmanınca görülmesi de mantıklı gelmektedir.
Pratik düşünüldüğünde genel cerrah makat bölgesindeki cilt hastalıklarını ve tedavisini bilebilir ama dermatolog hemoroid , makat kanseri ,fistül ,fissür,kondilom ,polipler gibi ameliyatla tedavi edilmesi gereken hastalıkların tedavisini bilmeyeceği için yetersiz kalabilir şeklinde düşünülebilir.Böyle düşünüldüğünde akla yatkın olan kaşıntı yanında şişlik ağrı gibi bulgular varsa genel cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır.
Hastalık cerrahi olarak tedavi edilecekse tedavisini yapar , kaşıntı sebebi ameliyatlık değilse ya dermatologa gönderir yada kendi ilaç yazabilir.
Tabi bunun terside olabilir şöyleki kaşıntısı olan hasta cildiye uzmanına muayene olur cilt hastalığıysa tedavisini yapar ama ameliyatlık bir durum varsa cerraha gönderir.
Özellikle bayanlarda anüs kaşıntısıyla birlikte vajinal bölgede de kaşıntı varsa bu durumda dematoloji veya genel cerrah değilde kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmak daha doğru olur.Anogenital pruritis denilen bölgedeki yaygın kaşıntının sık sebeplerinden biride vajinal mantarlar olabilmektedir.
Sonuç olarak makat bölgesinde kaşıntı olan kişi öncelikle genel cerraha gitmelidir genel cerrah sorunu çözebileceği konusunda yetersiz kaldığını düşünürse duruma göre dermatolog veya jinekologa sevk edebilir.

Makat Kaşıntısı Nasıl Önlenir

Makat kaşıntısı sebepleri bilinmezse önlem de alınamaz.kaşıntı tedavisi son derece basittir mesela pruzon merhem ilk kullanımda rahatlatır ve 2-3 günde tamamen düzeltir ancak asıl sebep engellenmezse yeniden ortaya çıkabilir.
Makat kaşıntısının tekrarını engellemek için şunlara dikkat edilmeli;
* Makat bölgesinin nemi;Banyo ve tuvaletten sonra makat bölgesinin kurutulmaması nemin uzun süre kalmasına ve cildin dayanıksızlaşmasına sebep olabilir ,her temizlikten sonra net bir şekilde kurulama yapılmalıdır.
* Kimyasal içeren ıslak mendil kullanımı;Değişik kimyasal maddeler içeren ıslak mendiller alerji benzeri reaksiyona sebep olabilir.
* Çeşitli gıdalar;Turşu,patlıcan,domates,acı ve diğer baharatlar kişide bölgesel hassasiyete neden olabilir.Tesbit edilen bu gıdalardan uzak durulmalıdır.
* Dış basur;büyük dış basurlar sürtünmeye ve az havalanmaya sebep olduğundan kaşıntı yapabilir.Basur varsa aldırılmalıdır.
* Dar kıyafet;Elastiki iç çamaşır ve dar pantolon bölge havalanmasını azaltarak nem ve aşırı sürtünme sonucu cilt hasarına sebep olabilir.

anüs kaşınması
* Sentetik iç çamaşırlar;Jarse ve benzeri sentetik iç çamaşırlar cildi tahriş edebilir.
* Kadın bağı;Birçok kadın pedini iç yüzeyi sentetiktir ve cildi hassaslaştırabilir.
* Aşırı kilo;Aşırı kiloda kalçaların birbirine çok sürtünmesi ve kalça aralarının havalanamaması bölgenin ıslanmasına ve tahrişine neden olur.Bu sebeple kilo normale çekilmelidir.
* Yetersiz temizlik;Dışkılama sonrası yeterli temizlik yapılmazsa dışkı içindeki safra asitleri cildi yakarak tahriş edebilir.
* Kalitesiz tuvalet kağıdı;toplama kağıttan üretilen ucuz tuvalet kağıtları kimyasal içerebilir.
* Gıdalar;turşu,acı, çikolata vs gibi gıdalar kaşıntıyı başlatıyorsa tüketilmemelidir.
Kısa sürede düzelmesi için bunlara ek olarak ilaç kullanmak uygun olur.

 

HAKKINDA admin

70 Yorumlar

  1. Hocam merhaba,benim vücudumda 1 senedir egzama var bunun için tedavi görüyorum fakat cildimdekiler makat bölgeme dağılmaya başladı beyaz kabarcık şeklinde olup kaşıntı ve bazen kanama yApıyor.lütfen bir ilaç Önerir misiniz??
    Dr.Muharrem KAYA
    pruzon kullanabilirsiniz

  2. Merhaba Hocam
    Büyük abdestimden sonra kaşıntı oluyor ve gecelere kadar devam ediyor bunun sebebi nedir ne önerirsiniz lütfen beni bu dertten kurtarin bu arada 17 yaşindayim tam 17 degil ama agustosta tam 17 olucam önerebilicegiz ilaç varmi….!!
    Dr.Muharrem KAYA
    pruzon pomat kullanabilirsin

    • Gece uyurken agzimdan salyan akiyor parazitlenme olabilir’mi HOCAM.
      Dr.Muharrem KAYA
      Evet parazit akla gelir ya körleme kontil alın ya da tercihen dışkı tahlili yaptırıp önerilen ilacı alın

      • HOCAM.
        makatimda şuan kaşinma var hastaneye gittim krem verdi geçmedi tekrar gittim kadin doğuma yönlendirdi beni bende korkumdan gitmedim gece kaşıntisi ve agizdan salyan akmasi neyin belirtisi lütfen yardim edin 🙁 🙁 🙁
        Dr.Muharrem KAYA
        Gece makat kaşınması kıl kurdu düşündürür.

        • HOCAM
          KABİZLİGA NE İYİ GELİR LÜTFEN YARDİM EDİN AGLİYORUM 🙁 🙁 🙁
          Dr.Muharrem KAYA
          Kabız kalmamanın en önemli yolu doğru beslenmedir.
          Hangi gıdalar kabızlığa iyi gelir?
          Barsakta gıdaların su çekebilmesi ve suyu barsak içerisinde tutabilmesi için lif açısından zengin olması gereklidir.
          Lif açısından zengin besinler:Her türlü sebze yani ıspanak, pırasa, kabak, patlıcan, lahana, taze fasulye, bezelye, havuç, brokoli, enginar, biber,kereviz bolca tüketilmeli.
          Her türlü salata malzemesi yani marul,kıvırcık, mor lahana,turp,yeşil ve kuru soğan, maydanoz, dereotu, tere ve benzeri otlar mümkünse her yemeğin yanında yenmeli.
          Lifli meyveler yani elma,armut,kayısı,erik,incir,hurma,kivi,ananas.Bu meyvelerin mevsimine göre tazesi,kurusu,kompostosu tüketilebilir.
          Lifli tahıl ürünleri yani kepekli,çavdarlı veya tam buğdaylı ekmekler,kepekli makarna,kepekli pirinç gibi yiyecekler beyaz ekmeğe tercih edilmeli.
          Kuru bakliyatlar özellikle yeşil mercimek lif açısından zengindir.
          Tüm bu yiyecekler ülkemizde rahatlıkla bulunabilen ve çoğu ucuz elde edilebilen besinlerdir.
          Hastaların yanlış anladığı bir nokta var ki o da bu besinleri önerdiğimizde et,tavuk,yumurta diğer besinleri yasak sanmalarıdır. Oysa sağlıklı yaşamak için bu besinlerden de yenmelidir.Yukarıda sayılan lifli gıdalar yanına ilave edilebilir,mesela köftenin yanına bol salata ve kepekli ekmek yenilebilir.
          Akşamları tatlı yerine kuru kayısı,kuru incir ve hurma yemek de kabızlığın giderilmesinde fayda sağlar.
          Mutlaka bol su içilmeli.
          Kabızlığı gidermek için lifli gıdaların yanı sıra günde en az 2 litre, yani 8-10 su bardağı,yaz aylarında daha fazla su tüketilmeli.Hastalar genellikle bu öneriyi ciddiye almazlar ve içemediklerini ifade ederler.Ancak şunu unutmamak gerekli ki makattan ağrı ve kanama çekmek ya da ameliyat su içmekten daha kolay değildir.
          Ek besin takviyesi:
          Barsak hareketlerini artıran,,barsakta lif etkisiyle kitle oluşturan ve barsağa su çeken bazı bitkisel ilaçlar vardır.Sinameki otu yaygın kullanılmaktadır. Uzun süre kullanılırsa alışkanlık yapar.Yüksek dozda ve uzun süreli kullanılırsa barsakta ülser yapabilir.
          Kabızlığın giderilmesinde ek yardımcı önlemler:
          Eksersiz yapılması:
          Yaşam tarzı değişiklikleriyle fiziksel hareket artırılmalı .Karın adelesini güçlendiren hareketler ve yürüyüş barsak hareketlerini artırır.Her gün en az yarım saat tempolu yürüyüş kabızlığın giderilmesinde çok yardımcı olur.
          Tuvalet terbiyesi:Özellikle sabah saatlerinde her gün dışkılamak için oturmak (en fazla 3 dakika) bir süre sonra tuvalet terbiyesi kazandırır.Vakit varsa kahvaltı sonrasında dışkılama önerilir.Kahvaltıya fırsat yoksa tuvaletten önce su içmek ve hafif eksersiz alışkanlık edinilmesine yardımcı olur.Ağrı olacağını düşünerek dışkılama isteğini ertelemek yani dışkıyı bekletmek çok yanlış bir harekettir.Titizlikten dolayı,tuvalet beğenmemekten dışkısını bekletmek alışkanlığı da yaygındır.Sebep ne olursa olsun dışkılama ihtiyacını ertelemek çok çok yanlıştır.Bekletmekle barsakta kalan dışkının suyu emilerek daha da sertleşir.Sert dışkı çıkarken çok daha fazla ağrı yapar ve hastalığın geçmesi bir yana artmasına sebep olur.Mesela sert dışkı fissürü derinleştirir.
          Tuvalette fazla kalmayın: Tuvalette uzun süre kalma ve ıkınma makat bölgesindeki damar basıncını artırdığından hemoroid oluşumuna neden olur.Ikınma anal hematomun da ana sebebidir.Tuvalette 3 dakikadan fazla kalınmamalı.Tuvalete gazete,kitap ve cep telefonuyla girme alışkanlığından vazgeçilmeli.

  3. Hocam 10 gün önce fissür ameliyatü oldum sarımsı akınti geliyo birde kaşıntı oluyo normalmi
    Dr.Muharrem KAYA
    Birkaç gün daha devam ederse kontrole gidin

  4. hocam benim makat bölgemde meme ucu gibi şişlik ve aşırı kaşıntı var bunun sebebini ve çözümünü öğrenebilirmiyim kolay gelsin
    Dr.Muharrem KAYA
    hemoroid olabilir,muayene olmalısınız.kaşıntı için pruzon kullanabilirsiniz

  5. Merhaba Hocam

    Makat kaşıntım var büyük abdestim gelmeye başladığında kaşıntı başlıyor yaptıktan sonra temizlik sırasında siddetleniyor birde uykuda iç kısmı çok kasiniyor uyandiyor ne yapacağımı bilemedim dr henüz gitmedim size danışmak istedim Teşekkürler şimdiden. ..
    Dr.Muharrem KAYA
    kıl kurdu olabilir.dışkı tahlili yatırmalısın

  6. Merhabalar ben kalın bağırsak ameliyatı sonrası atoma kapatılması ameliyatı oldum 1 buçuk ay önce ilk kaşıntı yanma vardı doktorun anal fissür dedi anestol pomat verdi iyi geldi çatlağın bayaa gerilediğini söyledi doktor ama bi kaç haftadır da kaşıntım var bunun için başka krem verdi geçirmedi bana ne önerirsiniz
    Dr.Muharrem Kaya
    sadece suyla temizleyin her an kuru tutun yine kaşınırsa pruzon merhem kullanın düzelir

  7. Ertuğrul Türkmen

    Hocam merhaba benim de sorunum makat bölgesinde kokulu bir akıntı oluyor büyük abdestimi yaptıktan sonra da farkedebiliyorum..bugün de biraz akıntı vardı ve kaşıntı yaptı kalçalarımın arasına kağıt havlu koydum ve kaşıntıyı geçirdi…bu ciltle ilgili bir sorun mudur yoksa basur, fistül vb. midir….pruzon kullanmamı tavsiye eder msiniz? Şimdiden teşekkürer
    Uzm.Dr.Muharrem KAYA
    akıntının nedenini saptamak için genel cerrahiye muayene olmalısınız.kaşıntı için pruzon kullanabilirsiniz

  8. hemorid siskinligi cikisi daraltiyor agri veriyor zorlaniyorum tesekurler

  9. Hocam ben 1 hafta once benim makata sivilce cikmisti kendiliginde patladi hastaneye gittim simdi cok kasinti oluyor ne yapmaliym
    Dr.Muharrem KAYA
    sadece duru su kullanın ve sürekli kuru tutun bunun için araya kağıt havlu koyabilirsiniz, 3-4 gün sonra hala kaşınıyorsa pruzon merhem kullanın 2 günde geçer

  10. Hocam bnm makatta grcrleri cok kasinti yapiyo ve kabizlik yapiyo ne yapabilirim yardimci olur musunuz
    Dr.Muharrem KAYA
    geceleri olan makat kaşıntısı kıl kurdunu düşündürür,dışkı tahlili yaptırın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir