Bölge kemikleri hareketli omurların bittiği birbirine kaynaşarak tek parça haline gelmiş omurlardan oluşan bir yapıdır. Tıpta koksix ve sakrum olarak iki parça olarak adlandırılır ancak Türkçede tek kelime daha yaygındır ancak koksixin karşılığı çok bilinmese de pöçtür.
Fotoğraflar ve videolar için instagram.com/kildonmesi
Bölgenin yaygın tek hastalığı kıl dönmesidir, daha seyrek olarak pöç batması veya kuyruğa benzer küçük yapının kırılması görülmektedir. İlk hastalık daha çok proctoloji (genel cerrahinin üst branşıdır) branşına, diğer hastalıklar ortopedi branşına girer.
Kuyruk Sokumu Hastalıkları
Kuyruk Sokumu Batması
Vücudun üst yarısının tüm ağırlığının geldiği noktadır, normalde pek sorun yaşanmazken sert bir zemin bütün ağırlığıyla düşülmesi yada sert bir tekmeyle işaret parmağından daha ince bu kemiğin kırılarak yada yerinden oynayarak vücuda doğru yer değiştirmesiyle ortaya çıkar. Teşhis röntgen filmiyle konur ve ortopedi uzmanınca parmak yardımıyla rahatça yerleştirilebilir. Uygulama biraz ağrılı olsa da kolay bir işlemdir.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedenleri
Otururken vücudun ağırlığını taşıdığı için ezilmeye yada ağırlık taşımaya müsait bir alandır ve pek ağrısı olmaz. Ağrı olduğunda bir hastalık olduğu akla gelir çok seyrek ortopedik hastalık görülse de ağrı sebebi genellikle kıl dönmesinden kaynaklanan sorunlardır. Yukarıda pöç batması olarak tarif edilen hastalık seyrek karşılaşılan bir durumdur ve ağrı düşme sonucu başlar ve sürekli devam eder. Diğer ağrı sebebiyse neredeyse % 99 luk kısmı oluşturan kıl dönmesidir daha doğrusu apseleşmiş halidir. Normalde bu hastalık ağrı yapmaz ancak iltihaplandığında iltihaba bağlı olarak otururken ağrı olur. İltihap tedavi edilmezse 3-4 günde apseleşir ve giderek şişlik artar. Önceleri otururken olan ağrı artık süreklidir ve şiddeti çok artmıştır. Apse boşaltılıncaya yada boşaltıncaya kadar ağrı giderek artar. Doğru yaklaşım bir an önce boşaltılmasıdır. Apsede ağrıyla birlikte şişlik, kırmızılık, sertlik, pis kokulu akıntı ve vücutta ateş yükselmesi de birlikte olabilir.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Geçer
Kemikle ilgili sorun düzeltildikten sonraki 2-3 gün içinde ağrı büyük oranda azalıp geçer. Kıl dönmesi apsesi boşalıncaya yada boşaltılıncaya kadar giderek artar, boşaldığında yada boşaltıldığında hastanın ağrısı dakikalar içerisinde % 50- 70 oranında azalır ve sonraki 4-5 günde tamamen düzelir.
Kuyruk Sokumunda Şişlik
Neredeyse tek sebep kıl dönmesidir, normalde küçük bir şişlik vardır, badem büyüklüğünü pek geçmez ama iltihaplanma olduğunda ilerleyerek apseleşir ve mandalina kadar büyüyebilir, şişliğin büyüklüğü ağrının da yüksek olduğunu gösterir. Apsenin bir an önce boşaltılması doğru olur.
Kuyruk Sokumunda Sivilce
Her halde dünyada en sık konulan yanlış teşhistir çünkü o bölgede neredeyse hiç sivilce görülmez ama sivilceye benzediği için hastalar kıl dönmesini sivilce sanırlar. Aslında burada hastalığı kendine yakıştırmamak ta etkili olabilir. Sivilce olmadığı için sivilce gibi değerlendirilmez ve kıl dönmesi tedavisi yapılmalıdır. Seyrek olarak görülen kıl dibi iltihabı da sivilceye benzer ama farklı bir hastalıktır.
Kuyruk Sokumunda Kokulu İltihap
Sivilce gibi yine neredeyse hastaların hepsinde kötü kokulu akıntı olması kıl dönmesi düşündürür. Tek sebep budur. Bu hastaların çoğunda kokulu akıntı olur, bazen bu akıntının miktarı bölge derisinde pişiğe neden olacak kadar çok olabilmektedir. Eğer asıl hastalığın tedavisi geciktirilecekse bölge gün içinde bir kaç defa yıkanmalı ve araya kağıt havlu konmalıdır. İltihabı kağıt havlu emer, deri ile teması azaldığı için şikayetler azalır.
Kuyruk Sokumunda Kanama
Hastaları en fazla tedirgin eden şikayettir. Kıl dönmesi ilerlediğinde iltihabi akıntının devam edebilmesi için kronik bir delik oluşur. Bu deliğin etrafında akıntıya reaksiyon olarak yeni bir doku gelişir, bu doku çok frajildir, basit bir sürtünmeyle tahriş olup kanar. Bir diğer sebepte deri altındaki sinüs ezilir ve doku içine olan kanama kılların girdiği delikten dışarı akar. kanama genellikle azdır ve iç çamaşırda kirlenme yapacak düzeydedir. Aşırı kanama görülmez.
Kuyruk Sokumunda Akıntı
En sık karşılaşılan şikayettir. Akıntının sebebi ise en sık sebeptir, bunun dışında dermatit denilen bir tür deri hassasiyeti olan dermatitte de akıntı olabilmektedir. Akıntı kılların giriş deliği veya kılların neden olduğu fistül ağzından olur. Bazen kendiliğinden durur ama bir gün mutlaka geri başlar. Temel sorun tedavi edilmedikçe akıntı devam eder.
Kuyruk Sokumu Hangi Bölüme Gider
Yukarıda bahsedildiği gibi bölge hastalıklarının neredeyse tamamı pilonidal sinüs kaynaklıdır. Bu hastalığın tedavisi genel cerrahi branşının üst dalı olan proktoloji bölümüne girer ancak hastanın yaşadığı yerde makat hastalıklarıyla ilgilenen uzman yani proktoloji uzmanı yoksa bu durumda genel cerraha gidilebilir. proctoloji uzmanları diğer genel cerrahlar gibi safra kesesi, guatr, meme, mide, fıtık ameliyatları gibi onlarca hastalık tedavisiyle değil sadece anal bölge hastalıklarıyla ilgilenir bu sayede pilonidal sinüs tedavisinde kullanılan tüm ameliyatlar konusunda daha tecrübelidirler. Bölüm veya doktor seçiminde spesifik çalışan uzmanlar tercih edilebilir.
Kuyruk sokumunda kaşıntı sebepleri
Kıl dönmesi
Bu hastalık normalde kaşıntı yapmaz ancak kıl dönmesinde oluşan iltihabi akıntı bölge cildini tahriş eder, bu tahriş kaşınma hissine sebep olur.Bu şekilde olan kaşıntıda kaşımaya bağlı olarak ciltteki tahriş hasarlanarak kanamada yapabilir.
Dermatit
alerji yapan kimyasallar cildin yüzeyinde dermatite sebep olarak kaşıntı yapabilir.Bu kimyasallar sabun,şampuan,vücut jeli veya pudra olabilir.
Cilt erozyonu
Pantolonun sürtmesi,sert lifle liflenmek gibi tahrişe sebep olan uygulamalar cildin yüzeyinde sıyrılma yaparak kaşıntıya neden olabilir. Bu hastalıkta da bu bölgeeye uyan külot alanında kan olabilir.
Aşırı terleme
Ter, terin buharlaşması sonucu içeriğinin yoğunlaşması ciltte tahriş buna bağlı kaşıntı yapabilir.
Genel allerjenler
seyrek rastlan bir durumdur.Vücutta alerji olması en hassas cilt olan bu bölgede de kaşıntıya neden olabilir.
Epilasyon amaçlı krem kullanımı
Bölge kıllarının temizliğinde kullanılan ürünler cildi tahriş edebilir
Uzun oturma
Kalçaların arası havalanmasında azalmaya ve ezilmeye sebep olur bu da ağrı ve kaşınmaya neden olabilir.
Kaykılarak oturma
Vücudun ağırlığı kalçanın yumuşak alanına verilmelidir, kaykılarak otururken ağırlık sert bölge olan omurganın son kısmına bineceğinden tahrişlere veya kıl dönmesine sebep olabilir.
Seboreik dermatit
Ciltte aşırı yağlanma ve kepeklenme rahatsızlığıdır, havalanmanın az buna karşın sağ salgısının fazla olduğu bölge olması sebebiyle sık rastlanır.
Sedef hastalığı
seyrek görülen sebeptir.
Kuyruk sokumu bölgesindeki kaşıntı tedavisi
Bütün hastalıkların tedavisinde olduğu gibi bu hastalığın tedavisine de aynı şekilde sebebi ortadan kaldırma şeklinde yaklaşılmalıdır.
Bölgeyi tahriş eden madde ya da uygulamalara son verilir.
Pilonidal sinüs akıntı olsa da olmasa da tedavi ettirilmelidir
Sert lif kullanılmamalıdır
Sabun ya da pudranın alerji yaptığı düşünülüyorsa kullanılmamalıdır, özellikle pudra çok sık alerji nedenidir.
Bölge duru suyla temizlenir buna rağmen kaşıntı devam ediyorsa kortizonlu merhemler kullanılabilir ancak bunlar ciddi yan etkisi olan ilaçlar olduğu için en son tercih olmalıdır. Kısa süre kullanılmalı, şikayetler azalınca hemen kesilmelidir. Makat ve genital bölge kaşıntılarına özel geliştirilmişi kaşıntıyı ilk kullanımda durduran pruzon merhem kullanılabilir.
Kuyruk Sokumu Kırığı
Pöç kırığı da denir. Sık rastlanan durum değildir ve yanlış isimlendirilir. Piçük kemiğinin kırılması çok zordur çünkü leğen kemiğinin arka cephesini oluşturur. Kırılan şey pöç yani pöç kemiğidir. Sert düşme, sert oturma ya da pöçüne ağır bir tekme yeme gibi travmalarla kırılabilir. Tedavisi hiç dokunmadan bırakmak 3-5 hafta üzerine oturmamaktır.
Merhaba, yeğenim doğduğunda kuyruk sokumu kısmı belin altı kalça nın üst kısmında kıllı doğru. Şuan üç yaşında fakat kıllar dökülmedi çok sert değil. İlerisi için Sorun teşkil eder mi? Nasıl bir yol izlemeliyiz. (Kız çocuğu. Şimdiden tşk.
Dr. Muharrem Kaya
Yakından takip edip temizliğine dikkat edin.