Kıl dönmesi apsesi diğer tüm apseler gibi mikrobik bir durumdur ancak temelde farklı bir sorun vardır. Kıl dönmesi hastalığı kuyruk sokumundan daha yukarıdan dökülen omuz ve sırt kılı, tüy, toz, ense saçları gibi cisimlerin deriyi delerek girip deri altına birikmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Derinin altına giren bu maddeler vücut tarafından yabancı madde kabul edip etrafını zarla kaplanır ve etrafını zarla kaplayarak dokuyla arasında sınır oluşturur.
Bu şekilde iltihap olmasını engeller. Bu oluşan zar yırtılırsa vücut doku içindeki maddeleri eritmek için salgı yapar ancak eritemez. Oluşan bu salgı rahat akarsa akıntı şikayeti yapar ancak ciddi bir iltihap olmaz. Oluşan akıntı akamaz ve deri altında birikirse kıl dönmesi iltihabı ortaya çıkar.
Kıl Dönmesi Apsesi Neden Olur
Koruyucu tabakanın yırtılmasına neden olan, Sert zeminde oturma, Kuyruk sokumu üzerine düşme, Uzun yolculuk, Kuyruk sokumuna darbe alma
En sık karşılaşılan sebep uzun yolculuklardır ve yolculuğu takip eden 2-3 günde ortaya çıkar,
Bütün iltihabi durumlar gibi ilk yapılması gereken şey antibiotik başlanmasıdır. Antibiotik geniş spektrumlu olmalıdır.
Antibiotik başlandıktan sonra hasta takibe alınır. Eğer ilaç ve vücudun mücadelesiyle iltihap gerilemeye başlarsa hastada şikayetler giderek azalır ancak ilaca rağmen iltihap ilerlerse şikayetler giderek dayanılmaz ağrı düzeylerine çıkar.
İltihabın tedavisinde antibiyotikler genellikle yetersiz kalmaktadır yani sadece antibiyotikle tedavi olma ihtimali düşüktür bu sebeple günlük veya 2 günde bir genel cerrahi uzmanıyla görüşülmeli ve belirgin apseleşme olursa apse en kısa sürede boşaltılmalıdır.
Boşaltılmazsa apse giderek daha geniş alanlara yayılır ve 6-7 günde en zayıf bulduğu yerden kendiliğinden patlar.
Kendi haline patlaması yada oraya lokum, pişmiş soğan gibi şeyler uygulanması doğru bir tedavi şekli değildir. Doğru tedavi en erken sürede apsenin basit bir ameliyatla boşaltılmasıdır.
Pilonidal Sinüs Apsesi Boşaltılmazsa ne olur?
Bütün apseler gibi pilonidal sinüs apsesi de acil bir durumdur ve hemen tedavisinin yapılması gerekir. Boşaltılıncaya kadar apsenin çevre dokulara verdiği hasar artar ve bir anlamda kıl dönmesinin ilerlemesine sebep olur. Bolaıncaya yada boşaltıncaya kadar hastanın ıstırabı giderek artar.
Pilonidal Sinüs Apsesi Boşaltma Videosu
Sonuç olarak ;
Apse düşünüldüğünde bütün apseler gibi öncelikle antibiyotik başlanmalı şikayetler azalıp kaybolursa 1-2 ay sonra ameliyat olunmalıdır, iltihap ilerlerse apseleşir bu durumda yakın takipte olunmalı ve apse boşalttırılmalıdır, boşaltıldıktan 1-2 ay sonra asıl hastalık ameliyatla tedaviyle yok edilmelidir.
Pilonidal sinüüüs apsesi tedavisi için bir tek yöntem vardır ancak pilonidal sinüsün tedavisi ile ilgili 10 dan fazla yöntem uygulanmaktadır bu sebeple iyi araştırıp karar verilmelidir.
Özellikle mikro sinüsektomi yöntemi öne çıkmaktadır. Pilonidal sinüs apsesi tedavi olduğunda hiçbir şikayet kalmadığı için hastalar asıl tedaviyi erteleme eğilimine girereler oysa apse tekrarlayabilir ve her tekrarda hastalık biraz daha ilerler.
Kıl Dönmesi Apsesi Pansumanı
Önemli olan boşaltılmasıdır, pansumanın bir önemi yoktur, ertesi gün bir defa pansuman yapılması yeterlidir sonraki gün ve devam eden günlerde kişi banyo yapabilir, boşaltma bölgesini yıkayabilir. Çamaşırının kirlenmemesi için araya kağıt havlu veya gaz bezi koyması yeterli olur. Banyoda yıkama sıklığı iyileşme hızını artırır.
Antibiotik kullanmak apseyi tedavi edermi ?
Apsenin olduğu boşlukta damar olmadığı için yeterli antibiotik gelemez ve tek başına antibiyotik tek başına tedaviye yetmez ancak apse boşaltıldıktan sonra işlemine ek olarak antibiotik başlanır.
Pilonidal sinüs apsesi boşaltıldıktan sonra tercihen 1.5 – 2 ay beklenip asıl hastalık pilonidal sinüsün tedavisi yapılmalıdır. Çevre dokuda oluşan hasar ancak 1-2 ayda vücut tarafından eski haline getirilebilir. Pilonidal sinüs tedavinin edilmezse apse tekrarlayarak yeni kanallar ve yeni yumaklar oluşabilir. Bu durumda hastalığın tedavisi güçleşir. Ameliyat korkusuyla tedaviyi erteleyen bazı olgularda tüm kalçaya dağılmış onlarca delik ve bunlarla ilişkili tuneller oluşur.
Kıl dönmesi iltihabı
Pilonidal sinüs iltihabı doku içi iltihapları arasında gençlerde en sık görülen sorundur çünkü 18-25 yaşının en sık görülen cerrahi hastalığı pilonidal sinüstür. Doku içindeki kıllların oluşturduğu yumağı saran zarın yırtılmasıyla ortaya çıkan mikrobik bir durumdur. İltihap oluştuğunda hasta bunu akıntı ve hafif ağrı şeklinde hisseder ancak akıntının önü tıkandığında yani kılın gidiş deliği kapandığında salgı doku içinde birikir ve iltihap giderek ilerler.
İltihabın tedavi edilmemesi durumunda 2-4 günde giderek artar ve şişliğe sebep olur normalde şikayet yapmayan hastalık bu dönemde dayanılmaz ağrı yapar. Hasta ağrıdan oturamaz, sırt üstü yatamaz hale gelir. Bu şişlik kıl dönmesinin apsesi olarak değerlendirilir.
Kıl Dönmesi İltihabı Belirtileri
İlk belirti ağrıdır ve giderek şiddetlenir, günler geçtikçe ağrıya şişlik eşlik etmeye başlar şişlik fark edilir hale geldiğinde ağrı çok artmıştır.
Şişliğin dışarıdan görünen kısmında kızarıklık başlar, kızarık olan alanda ısı artışı vardır. Hala boşaltma işlemi yapılmadıysa artık vücutta da ateş yükselmesi olabilir, genellikle 38-39 derecelere kadar çıkabilir. Ağrı kesici ve ateş düşürücü haplar şikayetleri kısmen azaltsa da devam eder.
Cerrahi müdahale yapılıncaya kadar artan şikayetler işlem yapıldığı anda % 70-80 oranında azalır. hastalar genellikle büyük sıkıntıyla uzandığı masadan “oh beee” diyerek kalkarlar yani dakikalar içinde ciddi rahatlama olur.
Kıl Dönmesi İltihabı Tedavisi
Mikrobik bir durum olduğu için akla antibiyotik kullanmak gelir ve genellikle başlanmış olur ancak kapalı alan olduğu için antibiyotik o alana ulaşamaz ve tedavide yetersiz kalır. Hastaların neredeyse tamamı ilerleyerek apseye dönüşür. Apseye dönüştüğü fark edildiği anda boşaltmanın planı yapılmalıdır. Kendi haline boşalmasını beklemek doğru değildir.
Hocam merhaba 4 yıldır ugrastıgım bir problemim var ve hangi hastaneye gidersem bir çözüm yolu bulunamadı yuz bölgemde cene ve yanaklarda büyük irinli apseler cıkmaya basladı bazı doktorlar akne dediler bazıları apse dediler ve cıkan yerde sakallarımda dokulmeye basladı şişiyor ve patlayıp akıyor hep tekrarlıyo bu durum sebebi ne olabilir yardımcı olursanız cok sevinirim
Dr. Muharrem Kaya
Kıl dibi iltihabı düşündürüyor. Dermatologa görünmelisin
Merhaba Hocam.10 sene önce kıl dönmesi ameliyatı olmuştum.2 gün öncesine kadar sıkıntım yoktu.Bir sabah uyandığımda müthiş bir ağrı vardı kuyruk sokumu civarında.Elimle kontrol ettiğimde şişlik ve her dokunduğum da şiddetli ağrı oluşuyor.Sırt üstü,yan yatarken ve oturur iken canım yanmakta.Daha önce ki kıl dönmesi zamanında hiç böyle sıkıntım olmamıştı.O zamanlar akıntı vardı.Şimdi hiç akıntı olmadan ağrı yapması kıl dönmesi olabilir mi?Bölgenin resmini çektim.Yollama imkanım var mı size?Teşekkürler
Dr.Muharrem Kaya
05426210888 nolu ideaklinik telefonuna whatsapptan fotoğraf gönderebilirsiniz. Makat hastalıkları tedavisi konusunda her tür teknolojiye sahip oldukları için size daha iyi yardımcı olacaklardır.