Kafa Mantarı Nasıl Geçer

Zarar vermeden yaşayan (buna saprofit denir) mantar çeşitli sebeplerle sayıca artıp hastalık düzeyine gelebilir. Bu durumu bağırsakta binlerce mikrop olmasına rağmen seyrek olarak mikrobik ishal olmamıza benzetebiliriz.
Mantar genellikle deri ve tırnak gibi dokulara yerleşen bir tür mikroptur. Seyrek olarak organlarda da hastalık yapabilir, ağır şekilde kafada görülmesi çok seyrektir ama hafif formuna sık rastlanır.

Kafada Mantar
Ssaçta mantar nasıl geçeraçlı deride mantarlar karşımıza daha çok yağlanma, kepeklenme, kaşıntı, kırmızılık, ıslaklık hissi gibi şikayetler çıkar. Diğer vücut alanlarındaki mantar hastalıkları zor tedavi edilse de saçtaki mantarlar daha kolay tedavi edilebilir.
Bilimsel çalışmalarda tespit edilen mantar türü en sık malessezia furfur dur bunun alt gurupları da vardır.
Hastalık çeşitli şekillerde karşımıza çıkar; aşırı kepek ve yağlı egzamanın en önemli sebebi mantarlardır, kepek rahatlıkla tedavi edilebilirken yağlı egzama ( seboreik dermatit ) tekrarlama eğilimindedir. Her iki hastalıkta daha çok cildin yüzeyindedir. Bunların dışında bir de kıl köküne ilerleyen mantar hastalığı vardır hastalık ilerlediğinde mikroplarda eklenir ve kıl kökünde öldürücü hasar bırakır. Bir bölge tamamen boşalacağı gibi ciddi düzeyde seyrelmeye de sebep olabilir. İltihap eklendiğinde kıl köklerinden cerahat çıkar ve sıklıkla pis kokuludur. O bölgedeki saça dokunuduğu anda elde kalır.

Kafada Mantar Tedavisi
kafada mantar saç dökülmesiHastalığın düzeyine göre tedavi planlanır, hafif yağlı egzama ve yoğun kepek varlığında climbazol içeren şampuanlar tedavide yeterli olmaktadır. Bu gurup şampuanlar günlük kullanıma uygun olduğu için tedavi sonrası kullanıma devam edildiğinde hastalığın tekrarı engellenir. Daha ağır yağlı egzama olgularında tek başına şampuan yeterli olmayabilir bu durumda ek olarak kortizon içeren solüsyonlar yada bitkisel kortizon içeren dermotto benzeri ürünler kullanılabilir. Kortizonlu ilaçların ciddi yan etkileri olduğu için uzun süre kullanılmaması gerekir. Hafif ve orta düzey mantarlar şampuanla düzelir ancak ağır vakalarda şampuana ek olarak anti mikorik yani matarları öldürücü erkiye sahip merhem veya tercihen haplar kullanılır. Tedavi yaklaşımı ciddi olmazsa mantarın ilerlemesi ve üzerine mikrop ve akıntı eklenmesi o bölgede kelleşmeye neden olabilir. Mantara bağlı saç dökülmesi genetik saç dökülmesi gibi değildir. Genetik dökülmede geniş bölge tam kelleşir mantardan kaynaklananlar küçük kel bölgeler halinde olur.
Dökülmeden sonra sekiz ay geçmesine rağmen saçlar çıkmadıysa bu durumda kökler ölmüş demektir ve ilaçlarla saç çıkmaz, tek çözüm saç ekimidir.

Aşırı Kepek
Aşırı kepekte en sık rastlanan sebep te mantarlarda aşırı çoğalmadır ve climbazol içeren şampuan kullanımı en etkili çözümdür. Hafif kepeklenemeler için çok gerekli değildir. Eğer aşırı kepeğe kaşıntı, deride ıslaklık, kızarıklık, kabuk gibi dökülmeler eşilik ederse nu durumda da seoreik dermatit (yağlı egzama) düşünülir ki burada da % 60 sıklıka en sık malesezi furfur ve yakın gruplardan mantarlar görülür. Saçlı dei mantarı vücudun diğer bölgelerindeki mantarlardan daha kolay tedavi edilebilmektedir.

Özetle
Saç mantarı hafif düzeyde şikayet yapmaz, sayıca arttıkça önceleri kepeklenme olur ancak çok fazla artınca yağlı egzamaya dönüşür.

 

 

HAKKINDA admin

35 Yorumlar

  1. Idris şavlı

    Merhaba hocam kardeşimin kafa derisinde yaklaşık 7 aydır mantar gibi birşeyler oluşmuş özel hastanelere cildiyeye görürdüm çoğu ilaçlar verildi ama geçmiyor gittikçe yer kaplıyor yardımcı olursanız sevinirim
    Dr.Muharrem Kaya
    dermotto losyon ve seboderm şampuanı deneyin

  2. Murat kıralkurt

    Hocam hayırlı sabahla benim kafamda amlayaöadım yaralar cıktı arkada sivilce gibiydi patlattım spnra yayıldı yara olmaya basladı napmmam gerekiyor
    Dr.Muharrem Kaya
    gecikmeden dermatologa görünün ,saç kaybı olabilir

  3. ben özgür küçükken kafamda mantar çıkmış çok kaşınıyor ne yapmaliyim
    Dr.Muharrem Kaya
    dermatologa gidip tedavi olmalısın

  4. Hocam benim saçlarımda kaşıntı ve dökülme var ne yapmam lazım
    Dr.Muharrem Kaya
    kaşıntı için dermatologa görünmelisin

  5. Merhaba hocam 10yasinda kizimin kafasini kapatti cok terleyince kafasinda sulu kabarciklar seklindekizariklar cikti cok aciyor diyor mantar olabilirmi ne yapmam gerekli tesekkurler
    Dr.Muharrem Kaya
    dermatologa götürmelisiniz.

  6. İyi günler Hocam,
    Benim bir yılı aşkın bir süredir saç diplerimde kadar zarıklık aşırı yağlanma ve kaşıntı var. Asıl sıkıntı saç diplerimde oluşan iğrenç bir koku. Saçlarımı günde iki kere yıkamama rağmen aradan bir kaç saat geçince koku tekrar oluşuyor. Son zamanlarda bı sorun daha çekilmez bir hal aldı. Piskolojimi dahi etkiler oldu. Selsun, ve benzeri mantar şampuanları kullandım ama birtürlü çare bulamıyorum. Daha etkili tedavi yöntemleri nelerdir ne gibi tedtler yaptırmalıyım? Şimdiden teşekkürler.
    Dr.Muharrem Kaya
    dermotto losyon ve climbazol içeren şampuan kullanabilirsin.

  7. Hocam benim kafam aşırı kaşınıyor ve kepeklenme çok fazla. Ilk önce saçım çok yagliydi sonra dökülmeye başladı çok seyreldi saçım. dermotologa gittim demir eksikliği falan dedi ilaçları 3 ay kullandım dökülmede azalma bile olmadi ondan sonra çinko ve B5 vitamini de kullandim bi fayda etmedi mantar olduğunu düşünüyorum çünkü sac diplerim hem ağrıyor hem kepek çok hemde dökülüyor sizce ne kullanmalıyım saçlarım çok seyreldi yardım edin lütfen
    Dr.Muharrem Kaya
    dermotto losyon ve climbazol içeren şampuan kullanabilirsin.şikayetlerinin derecesine göre haftada 3-4 defa uygulayabilirsin.losyonu sürdükten sonra bone takıp 3-4 saat beklet sonra climbazol içeren şampuanla yıka

  8. Merhabalar
    Saçımda incelme,kepeklenme,cansızlaşma,renk değişimi var.İlk başlarda aşırı yağlanma, saç dökülmesi ve kepeklenme vardı.Mantar olduğunu düşünüyorum ne tür bir ürün kullanabilirim?
    Ayrıca hormonlar(özellikle testosteron ve prolaktin) saçları ne tür etkileyebilir?
    Dr.Muharrem Kaya
    Mantar için climbazol içeren şampuan kullanın
    hormon saç ilişkisi biraz karışıktır araştırmalızınız buradan yazmak zor

  9. Hocam gerçekten yardım istiyorum 5 yaşlarında geçirdiğim mantar hastalığından dolayı kafanın büyük bir kısmında yara izleri kaldı ve o bölgede saç fazla çıkmıyor o bilge aşırı bir şekilde kaşınıyor ve kepkleniyor bir çok yöntem denedim gitmediğim doktor kalmadı ama bir türlü durduramadık ve devam ediyor en son olarak saç mezoterapsi ve prp tedavisi gördüm oda sonuç vermedi ne önerirsiniz şimdiden teşekürler
    Dr.Muharrem Kaya
    Yine yüzeyel bir mantar olabilir dermatologla görüşün nativ preparat yapıp incelesin

  10. Hocam, benim saçımın bazı bölgelerinde ve bazı dönemlerde duştan çıktıktan sonra dahi bu duruma tam olarak yağlılık diyemesem de dogru ifadesi sürekli bi nemlilik hissi oluşuyor. Ve doktora istenen kan tahlillerimle dahi gittigimde bi sorun olmadığını söylüyor. Yani muayene bir netice görmüyor dedikleri şampuanları vs. kullansam da fayda etmedi, geçici dahi çözümler olmadı benim icin. Fakat ben bu durumdan çok rahatsızım alanında uzman olarak sizlerden tatmin edici bir cevap bekliyorum ve sizler ne kullanmamı veya ne yapmamı tavsiye edersiniz?
    Dr.Muharrem Kaya
    climbazol içeren şampuan kullanabilirsin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir