Tedavide hastalığın düzeyi, yaygınlığı ve tipine göre farklı yöntem ve teknolojiler kullanılır. Baloncuklar halinde üzüm salkımı şeklinde olur. Doğuştandır. Vücudun her yerinde olabildiği gibi iç organlarda da olabilmektedir. Benign (iyi huylu) karakterdedir. Ancak bazen öldürücü kanamalara sebebiyet verebilir. Genellikle kol, bacak, yüz bölgelerinde dudak kenarında görülür. 2 mm olabildiği gibi 30 cm büyüklüğe de ulaşabilir, bazen tüm yüzü yada tüm bacağı kaplayacak kadar geniş olabilir. Damarsal olduğu için zamanla büyüme eğilimindedir.
Hemanjiom Tedavi Şekilleri
Damarı yakıcı sklerozan madde damarın içine enjekte edilir, ilaç verilen damarsal yumak zamanla büzülerek yok olur. Seanslar halinde müdahale edilir. En az riskli, iyi sonuç veren bir uygulamadır. Biz kliniğimizde oldukça başarılı sonuçlar aldık. Hastalarımızda kanama riski olmadan ameliyata bağlı iz kalmadan tedavilerini yapabildik. Skleroterapi tecrübeli ellerde %100 e yakın olumlu sonuç vermektedir.
Köpükle Hemanjiom Tedavisi
Skleroterapide kullanılan maddenin köpürtülerek damara verilmesidir. Kavernöz yapılar trombose edilmektedir. Zaman alıcı bir yöntem ama risksiz sonuç alıcı bir uygulamadır. Hemanjiomların önemli bir kısmı bu yöntemle yok edilebilir.
Hemanjiom lazer tedavisi
Hemanjiom vücudun her yerinde görülen bir tür damar tümörüdür ve damarlar sünger gibi bir yumak oluşturur. Dil, ağzın diğer kısımları, göz kapağı, burun için, vajina ve anüs bölgesini örten cilt (mukoza) normal deriye kıyasla daha zariftir ve bu tür damar tümörleri çabucak kanayıp ciddi sorun yaratabilmektedir. Dil sürekli hareket halinde olduğundan gıdalarla veya dişlere sürtülerek kanama yapabilir ve bir türlü durmak bilmez.
Dilde hemanjiom seyrek rastlanan bir durumdur ve erken dönemde 1-2 dakikalık lazerle tek seansta büyük oranda düzelmekte ve genellikle 2.seans ihtiyacı olmamaktadır.
Ekli fotoğrafta görebileceğiniz gibi tek seansta hemanjiom % 90 oranında küçülmüştür. Bir sonraki seansta % 100 kaybolacaktır. Tedavi tamamlandığında yeni hali eklenecektir.
Dilde hemanjiom tedavisi çok basit şekilde uygulanabilmektedir: bölgesel uyuşturmaya bile ihtiyaç olmadan 1-3 dakikada tedavi tamamlanır ve hastalık tekrarlamaz. Alternatif tedavi yöntemi ameliyat ise kanama sebebiyle risklidir ve narkozla uygulanır. Ameliyatta tam temizlendiğinden emin olunamaz ve tekrarlama ihtimali yüksektir.
Lazerle hemanjiom tedavisi dil gibi vücudun bir çok alanında rahatlıkla ve yüksek başarıyla uygulanabilmektedir.
Tedavi hemanjiom büyüdükçe zorlaşacağı için olabildiğince erken dönemde tedaviye başlanmalıdır.
Dideral Hemanjiom Tedavisi
Dideralin işçeriği propranolol adlı maddedir, hastalığın ilerlemesine neden olan damar geliştirici faktör adlı maddenin etkisini engeller, bu sayede kitle büyüyemez.
Kesinlikle etkili olur denememektedir, bazı bebeklerde ve çocuklarda etkisiz kalabilmektedir. Damar geliştirici faktörün en yükselk olduğu ilk yaşta mutlaka denenmesi gereken bir seçenektir. Ciddi yan etkileri olduğu için ilacın dozunu bu konuda tecrübeli bir doktor ayarlamalıdır.
Eczacıya danışarak kullanılabilecek ilaçlardan değildir. Hayati organlar yakınındaysa ve diderale rağmen büyüyorsa daha etkili tedavi yöntemlerine geçilmelidir.
Damar beni ameliyatı
O bölgede bulunan damarların yoğun bir yumak yapması sonucu ortaya çıkan ve genellikle doğuştan olan bir durumdur. Tedaviye karar vermeden önce bir süre hasta izlenmelidir çünkü bu damarsal yapı bazı bebeklerde kendiliğinden gerilemekte bazen hiç değişmeden kalmakta bazen de büyümektedir.
İzlemde gerileme varsa genellikle tedavi önerilmez ve takibe devam edilir.
Büyümeden duruyorsa veya büyüyorsa bu durumda ilaç tedavisi denenir, ilaç tedavisi gerileme sağlamadıysa veya büyümeyi durdurmadıysa o zaman daha etkili tedavi yöntemlerine geçilir.
Hemanjiomun farklı tedavi seçenekleri vardır,ameliyatsız yöntemler (lazer,radyo frekans,köpük tedavisi,skleroterapi) ayrı başlıkta incelenecektir.
Hemanjiom ameliyatı; Oluşumun büyüklüğüne ve yerine göre basit olabildiği gibi çok ciddi bir ameliyatta gerekebilir.
Ameliyatta damar yumağı olabildiğince geniş bir şekilde kesilerek alınır. Aşırı kanamalı bir ameliyat olduğu için çok miktarda kan hazır bulundurularak ameliyata girilir. Bulunduğu yere göre riski çok değişir.
Ameliyatta yumak olabildiğince tamamen çıkarılmaya çalışılır ancak yoğun kanama sebebiyle sıkça geride doku kalır ve tekrarlayabilir.
Hemanjiomun tedavisi değerlendirilirken ameliyatsız tedaviler konusunda yetkin ve tecrübeli kalp damar cerrahisi uzmanının görüşü alınmadan ameliyata karar verilmemelidir çünkü damar beni ameliyatını genellikle plastik cerrahi uzmanları yapar ancak KVC uzmanları bu tedaviler konusunda daha birikimlidir.
Unutmayın ameliyatla tedavisi yapılabilen hatta ameliyat edemeyecek durumdaki hemanjiomlar dahil hepsi ameliyatsız yöntemlerle yok edilebilmektedir, önemli olan teknolojisi olan ve bu teknolojiler konusunda birikimli klinikten hizmet almaktır.
Hemanjiom Takibi Nasıl yapılır
Vücutta kırmızı ben şeklinde karşımıza çıkan chery denilen küçük hemanjiomları ayrı düşünürsek genellikle doğuştan var olan bir tür damar benidir. Özellikle çok büyük olmayanların az bir kısmı kendiliğinden küçülerek kaybolabilir ama önemli bir kısmı giderek büyür.
Bebek yakından takip edilmeli büyüme eğilimi yoksa veya küçülüyorsa takibe devam edilmeli, büyüme eğilimi varsa tedavi başlanmalıdır. 6-7 yaşından sonra küçülür gibi bir görüş varsa da bu doğru değildir baştan itibaren büyüme eğilimi varsa kesinlikle bu yaşlara kadar beklenmemeli tedavi edilmelidir.
Yine seyrek olarak bazı vakalar ilaçla küçülebilmektedir, ilaçsız takipte olduğu gibi tedaviye yakın takiple devam edilmelidir.
Hemanjiom tedavisi ne kadar beklenebilir ?
Buna yakın takiple karar verilmelidir, takipte özel bir teknoloji kullanılmaz her evde bulunan fotoğraf makinesi bunun için yeterlidir. Büyüme varsa büyüme hızına göre haftalık yada aylık fotoğraf çekilmelidir. Fotoğraf mümkün olduğunda aynı şartlarda çekilmelidir.
Mesela ağlarken çekilirse büyük görünebilir. Ayrıca çekim sırasında damar beninin yanına standart bir cisim yada tercihen cetvel konmalıdır bu sayede göz yanılmaları engellenmiş olur. Yine mümkün olduğunca hep aynı ışıkla ve aynı mesafeden çekilmeye çalışılmalıdır.
Bebeklerde Hemanjiom
Bebeklerde görülenler genellikle daha geniş yapıdadır hatta bazen yüzün bir tarafını tamamen kaplayacak kadar büyük olabilir bu şekilde büyük olanlar ailede ciddi sıkıntıya sebep olabilmektedir ama unutulmamalıdır ki bunların çoğu teknolojiler sayesinde tedavi edilebilir.
Bebeklerdeki hemanjiomun seyri çok farklı olabilmektedir,kendi haline giderek küçülüp 7-10 yaşlarında kaybolabilir veya tam tersi giderek büyüyebilir.
Hangi damar benin büyüyüp hangisinin küçüleceğini tahmin etmek veya bir cihaz yardımıyla tespit etmek mümkün değildir. Yapılacak en doğru davranış ailenin yakından takip etmesi ve mümkünse kaliteli resim alıp seyrini gözlenmesidir.
Hemanjiiom Takibi
Hemanjiomun hemen yanına cetvel veya benzer mili metrik ölçümü olan bir cihaz konup fotoğraflar çekilmelir, fotoğraflar mümkün olduğunda aynı ışık altında, aynı mesafeden aynı makine veya yakın kalitede makine ile çekilmelidir.
Doğru takip bu şekilde yapılabilir. Bu şekilde takip edilirken büyüme eğilimi olanların daha fazla ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir,sabit kalanlar yada az da olsa küçülenler için tedaviyi erteleyip gözleme devam edilmesi doğru olur.
Uygulanacak tedaviler bir çok faktöre bağlı olarak lazer, skleroterapi, köpükle tedavilerden seçeneklerinin birine karar verilir. Yöntem seçimi hasta yakınlarınca belirlenir ve en uygun yöntemler seçilir.
Çok az da olsa büyüdüğü fark edildi ise en kısa sürede konu uzmanıyla görüşülmeli nasıl bir yol izleneceğine birlikte karar verilmelidir. İlk bir yaşında dideral denilen içinde propranolol adlı madde bulunan ilaçla yapılır, diderale rağmen büyümeye devam ediyorsa daha etkili yöntemlere geçilmelidir. Dideral dozu çok dikkatli belirlenmesi gereken bir ilaç olduğu için komşudan bakarak ya da eczacıya danışarak başlanamaz.
Hastanede yatarak tedavi dozu başlanması gerekir.
Tedavide en dikkat edilmesi gereken husus ise hasta ebeveynlerini korkutarak abartılı ücretler isteyen şarlatan doktorlara yakayı kaptırmamaktır.
İleri yaşının ikna etmekteki etkisini bilerek sizi yüksek bedellere razı etmeye çalışan doktorlara karşı dikkatli olmalı mutlaka başka doktorların da görüşünü almalısınız.
Hemanjiom büyümesi
Hemanjiomlar doğuştan olan damar kaynaklı tümörlerdir. Damardan zengin olduğu için damar beni ve kan beni olarak ta isimlendirilir. iyi huylu urlardır ancak çok seyrek görülen hemanjiosarkoma benzerler.
Bu tür damarsal yapılar kalbin her atımında içerdeki basınç artışı sebebiyle büyüme eğilimindedirler. Seyrek olarak kendiliğinden küçülme ihtimali vardır ancak az da olsa büyüme varsa kesinlikle beklemeden tedavi planlanmalıdır.
Tedavi edilmemeleri halinde büyüme sınırı yoktur yani 1 mm lik bir kitle zamanla portakal hatta kafa kadar hacimlere erişebilirler.
Hemanjiomdaki büyüklük değişimi yakından takip edilmelidir.
Burada görev hiç şüphesiz bebeği çok yakından izleyebilen anne babalara düşmekte olup, çocukta fark edilen damar beni (hemanjiom) büyüme eğilimi iyi takip edilmeli hatta gözün yanılabileceği düşünülerek hemanjioma bitişik konan cetvel veya benzeri referanslarla sıkça görüntülenerek değişim daha objektif kriterlerle izlenmelidir. Görüntüleme işlemi tercihen ayda bir yada daha sık yapılmalı ve alınan her fotoğraf 2-3 ay önce çekilenlerle kıyaslanmalıdır. Sadece bir önceki fotoğrafla kıyaslamak yanlış algıya sebep olabilir. Mümkün olduğunca yaklaşık aynı ışık ve mesafeden görüntülenmelidir. Ayrıca ağlarken değişiklik varsa o şekilde de kaydedilmelidir.
Büyüme fark edilirse ne yapılmalı
Damar beni büyüyorsa zaman kaybetmeden ben ve damar benlerinin tedavileri konusunda teknolojik birikimi olan tecrübeli klinik ve hemanjiomun tedavisi doktorları ile görüşülmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken sağlık ocağı yada dahiliye uzmanlarına gitmek yerine konuyla alakalı branş olan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanları tercih edilmelidir. Hemanjiomun muayene ve tedavisi için tercih ettiğiniz doktor yada sağlık merkezinin teknolojiye ve tecrübeye sahip olması çok önemlidir. Çünkü kan beni tedavisi yapmayan birine gidildiğinde “şimdilik gözleyelim” gibi bir yaklaşımla daha da büyümesine sebep olunabilir.
Unutmayın tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar kolay ve başarılı olur.
Gözde hemanjiom
Göz de hemanjiom daha sık görülür çünkü bölge kanlanması daha fazladır. Göz kapağında, beyaz kısımda yada arkasında olabilmektedir. Tedavisinin çok dikkatli yapılması gerekir ve bu konuda tecrübeli bir uzmandan hizmet alınmalıdır. Hizmet alınacak yerde aranacak diğer bir özellik ise yeterli teknolojik donanımı olmalıdır. Teknolojik donanımı olmayan yerde muayene olunduğunda “tehlikeli olabilir takip etmekte yarar var” gibi gereksiz zaman kaybına yol açacak şekilde yaklaşılabilir. Tedavide hemanjomun yapısına göre en etkili ve yan etkisi olmayan yöntemlerden ( lazer, radyo frekans, skleroterapipi vs) biri veya birkaçı birlikte kullanılır.Ekli resimde göreceğiniz göz damar beni vakası kliniğimizde tedaviye alınmıştır. İlk seans sonrası fotoğrafın da görüldüğü vakadan alınan cevap son derece yüz güldürücüdür.
Görsel alan olması sebebiyle bu bölgedeki damar benleri fiziki rahatsızlık yanı sıra hastada sosyal yönden de sıkıntı yapabilmektedir. Özellikle ergenlik yaşlarında görselliğe çok önem verildiğinden gençler sırf görüntü sebebiyle dışarı bile çıkmak istemeyebilmektedir. Tedaviyle kişi yeniden sosyal yaşamında rahat hareket eder hale gelmektedir.
Göz hemanjiomu tedavisi tehlikelimidir.
Uygun yöntemlerle ve bu konuda birikimli uzman tarafından yapıldığında tehlikesi yoktur.
Sonuç olarak;
Hayati organ olması sebebiyle gözdeki hemanjiom büyümeden doğru yöntemlerle tedavi edilmelidir.
Sayfada fotoğraflarını gördüğünüz vaka ameliyatsız bir şekilde tedavi edilmiştir.
Merhaba , üç yıldır sol sinüs bölgesinde 3cm lik morluk oluştu . Önceleri onemsemedim . Sonra KBB Dr um allerji kaynaklı olabileceğini söyledi . Cildiye yapacak birsey yok dedi . Diş hekimi diş kaynaklı değil , diyor .
Zaman zaman ağrı yapıyor ve biraz daha yayılıyor . Sizce hangi dal benim sorunum ile ilgilenir , tedavisi var mıdır ?
Teşekkürler .
Dr.Muharrem Kaya
damar kaynaklı olabilir.ideaklinik ten Op.Dr.orhan Coşkun la iletişime geçmenizi öneririm
şuan bebeğim 10 aylık.2 aylıkken yüzü sanki düşmüs.gibi morardi.sonra 6 aylıkken doktora götürdüm hemonjiom dedi.suan 11 ayına girdi.hala boyutu aynı.büyüme olmamis.bunun bir tedavisi varmı.nerde nasıl yapmalıyız.ayrıca çocuğa agrı yaparmı.çok endise ediyorum.ne olur yardım edin.
Dr Muharrem Kaya
Büyüme olmadığından eminseniz bekleyebilirsiniz.
merhaba
benım kızımın sol göz kapagının ıcınde hemanjıom var.3aylık ıken gozu arı sokmus gıbı sısmeye basladı.1 ay kadar doktor doktor gezdık en sonunda teşhisi kondu hemanjıom dendı. zonguldaktakı bı profesore gıttık damarların daralması ıcın tansiyon hapı kullanması gerek dedı.3 4 ay kadar kullandım şişlik indi ama göz kapagı dıgerı gıbı degıl hafıf kısık özellikle yorgunken, ateslendıgınde fark edılır derecede kısıklaşıyor .şuan kızım 15aylık olmak uzere o hafıf kısıklıgında gıtmesını ıstıyoruz.göz tembelliği olmasından korkuyoruz.ınternetten amelıyatsız yontemle hastanenızın tedavı ettıgını ogrendım.acaba bıze nasıl yardım edebılırsınız
Dr Muharrem Kaya
Ana sayfadaki sponsor idea klinikten doktorlar ile görüşmenizi öneririm
mrh . hocam karaciğerde damar yumağı var ilk tehşiş edildiğin de kucuktu ben bi hamilelik geçirdim buda tetikliyormuş benım bundan haberim yoktu ve suanda 13cm cıvarında ameliyatın olmanında olmamanında tehlıkelı olduğunu soylediler bende ameliyat olmamayı tercih ettim sizce ne yapalıyım su anda uyglayacgım bı tedavi var mi
Dr Muharrem Kaya
hiç olmazsa takip edilmeli,büyüme eğilimi gösterirse tedavi olmalısınız
Mrba hocam benim karacigerimde 18mm çapında damar yumağı var sizce büyük de ilmi ameliyat olmalimiyim riski varmı?
Dr.Muharrem KAYA
o çapta olan hemanjiomları genelde takip ediyorlar.ama hemanjiom tedavisi yapan bir merkezin görüşünü alman daha doğru olur
karaciğerimce en büyüğü 7*6 cm çapında hemanjiom saptandı.
65 yaşındayım,tedaviye gerek yok,izlenmeli dendi.tavsiye edeceğiniz bir husus var mı ?
teşekkürler.
Dr.Muharrem KAYA
evet sadece ytakip edilmesi gerekir
mrh hocam benim boynumda bi cevizden az daha buyuk hemanjiom var riski nedir ne yapabilirim dr gittigimde orda bi parca alinip bakilacagini ve sonra ameliyat olunacagini soylediler ama tekrarlama sansi varmis bana kalici bi yontem varmi bi ameliyati riskli diyorlar korkuyom boynumda agrida yapiyor yattigimda sisiyor kitliyor boynumu simdiden tesekkurler….
Dr.Muharrem KAYA
ameliyat son derece gereksiz ve risklidir,ameliyatsız yöntemleri araştırın
mrb hcam..benm sol ayakta iki ve ücüncü parmaklarımda morarma var..teshiste hemonjıyon denildi fakat bi tedavi uygulanmadı…ameliyatın riskli oldgu sylendi…siz ne önerebilirsinz…??simdiden tesekkürler…
Dr.Muharrem KAYA
doğru ameliyat risklidir ve çok tekrarlar
ameliyatsız yöntemleri araştırın.bu günlerde ana sayfada reklamı olan kurumla görüşebilirsiniz.
kızım 1 yasında saç diplerinin bittiği yerde hemanjıom var 4 -5 cm civarı ilk doğduğunda alerjı gıbıydı gıttıkçe buyudu dr umuz daha once alınmasına gerek yok kendılığınden küçülür dıyodu ama sımdı toplanmaya basladı dedi alınması çocuğa zarar verr mı sizinde bilginizi almak ısterım bı de bir dr a gittik muayene ederken ezdi hemanjıomu çocuk çok ağladı ve ameliyatla alcaz dedi sonrasında iz kalır dedi bu konuda da bilgi alırsam sevınırım tesekkür ederım
Dr.Muharrem KAYA
ilk aylarda büyüme yoksa beklenebilir ama az da olsa büyüme varsa tedavi edilmelir,ameliyatsız tedaviler konusunu araştırın.bu konuda Türkiyenin en birikimli kişisi dr.mustafa bolat tır,onun fikrini alın
benim sağ yanagımda ve çenemde içten (dıştan hiç bir şey yok)bir şişlik var .zaman zaman buyuyup küçülüyor.diş apsesi diye başladığımız tedavi yapılan tetkiklerle ultrason ve filmlerle hemanjiom olarak yorumlandı. doktorlar cerrahi operasyonla almak istiyorlar. ban araştırdığımda radyofreakans yöntemi ile kitle küçültmesi yapıldığını öğrendim..siz ne dersiniz aldırmasam olurmu..zaman zaman ağrıda yapıyor.
teşekkürler
Op.Dr.Muharrem KAYA
küçültmek sorunu kökten çözmeyebilir bence farklı yöntemleri de araştırın