Tıpta nevüs, dilimizde ben olarak bilinen, birçok insanın vücudunda çeşitli yerlerde oluşabilen, genellikle iyi huylu ve zararsız olan renkli yada renksiz yüzeysel veya kabarık yapıda ki oluşumlardır.
Yaygın Ben Türleri
Benler doğuştan olabildiği gibi yaşamın herhangi bir kısmında da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde oluşmaktadır.
Junctional Nevüs
Yüzeyi düz, kahverengi veya siyah renge sahip ortalama çapı 1-6mm olan ben tipidir. Çoğunlukla çocuklarda ve ergenlerde görülmektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte kompound veya intradermal ismi verilen tiplere dönüşebilmektedirler. Vücudun neredeyse her yerinde ortaya çıkabilen bu ben türlerinde kanserleşme nadiren görülmektedir.
İntradermal Nevüsler
Yaygın şekilde yetişkinlerde görülen ben tipi olan intradermal nevüslerin çoğu 5mm boyutundan küçük olduğu gibi yüz bölgesinde oluşmaktadır. Bu tip benlerde de kanserleşme nadirdir.
Birleşik Nevüsler
Çocuk ve ergenlerde yaygın görülür. Çoğunlukla 5-10mm çapında kahverengi, kabarık, yuvarlak ve simetrik yapıda ki ben türüdür. Sıraladığımız ilk iki ben tipleri olan junctional ve intradermal nevüslerin özelliklerini birlikte gösterirler. Vücudun her yerinde gözlemlenen birleşik nevüslerin üzerinde genellikle kıl bulunur ve renkleri zaman içerisinde koyulaşarak, kabarıkları artış gösterebilmektedir.
Ben Tedavisi Ameliyatsız Nasıl Yapılır?
Ben aldırma işlemi için günümüzde teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber gelişmiş birçok ameliyatsız yöntem bulunmaktadır. Tercih edeceğiniz hekim ve merkeze göre yöntemler değişebilir. Ameliyatsız yöntemler ben ameliyatına göre son derece avantajlıdır. Pansuman, bandaj, kesi, dikiş ve narkoz gibi faktörler söz konusu değildir. Bu yöntemleri sıralamak gerekirse.
Radyofrekansla Yöntemi
Kısaltması RF olan Radyo frekans toplumda buharlaştırma yöntemi olarak da bilinmektedir. Radyo dalgalarıyla elde edilen ısı enerjisi bene temas ettirilir ve böylece benin yok olması sağlanmaktadır. Bu yöntemde her boyuttaki benin tedavisi yapılabilmektedir. Ben yok edildiğinde yerini yara kabuğuna benzer bir katman almaktadır ve bu kabuk günler içinde düşerek pembeleşmeye başlamakta ve ilerleyen süreçte cilt rengini almaktadır.
Lazerle Ben Tedavisi
Lazer yöntemi yalnızca cilt renginden daha koyu ve yüzeysel olan benler için tercih edilebilir. Oldukça pratik bir yöntemdir. Ancak kabarık ve cilt renginde ki nevüsler için başarısı yoktur.
Elektrokoter Yöntemiyle Ben Aldırma
Elektrokoter , elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülmesini sağlayan bir cihazdır. Bu sayede RF yönteminde olduğu gibi kabarık ve yüzeysel tüm benlerin buharlaştırılarak tedavisi yapılabilmektedir.
Çok güçlü bir cihaz olduğu için uygulama esnasında, ciltte çukurluklar olmaması için tecrübeli eller tarafından hassas kullanılmalıdır.
Plazma Yöntemiyle Ben Aldırma
Plazma, son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan kablosuz ve gelişmiş bir cihazdır. Birçok markada bulunan bu cihazın en çok tercih edilen markası plexr olduğundan plexr tedavisi olarak da bilinmektedir. Bu cihazla yapılan tedavide cihazın ucu ben ile temas ettirilmeden yalnızca yaklaştırılır. Cihaz ile ben arasındaki hava iyonize olarak maddenin dördüncü hali olan plazma haline gelir ve bu sayede ben tedavi edilmiş olur.
Krioterapi Yöntemi
Çoğunlukla dermatoloji (cildiye) uzmanlarının tercih ettiği bu yöntemde ben üzerine azot uygulanır ve -90 derelecekere kadar soğutma yapılır. Bu şekilde soğutulduğunda benin protein yapısı değiştiği için çürür ve düşer. Hassas ve dikkatli davranılması gereken bir yöntemdir. Gerekenden fazla uygulandığında ciltte sağlıklı doku kaybı yaşanabilir ve buna bağlı olarak çukurluklar oluşabilir.
Ben Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Geçmişten günümüze kullanılan ve bazı merkezler tarafından hala uygulanmaya devam eden en köklü yöntemdir. Benin alınması açısından her ne kadar başarılı bir yöntem olsa da büyük boyutlarda özellikle balık kılçığına benzer iz bıraktığı için çoğu uzman ve merkez tarafından tercih edilmemektedir. Bunun yanı sıra ameliyatla yapılan ben tedavisi yalnızca ciltten kabarık ve büyük boyuttaki benler için uygulanabilmektedir.
Ben Aldırma Fiyatları Ne Kadar?
Benin boyutu, tipi ve uygulanacak yöntem gibi kriterlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Lazerle, RF, Koter gibi yöntemlerle yapılan ben tedavileri konusunda başarılı ve etkin bir merkez olan IDEA TIP’tan ben aldırma ücretleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için bu sayfada yer alan WhatsApp butonunu kullanabilir veya tedavi ücretleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Ben Aldırma İçin Hangi Bölüme Başvurulmalıdır?
Ben tedavisi için dermatoloji yada genel cerrahi bölümlerine başvurabilirsiniz. Her branşın uyguladığı yöntemler farklıdır. Dermatoloji uzmanları sıklıkla krioterapi uygularken, teknolojiyi takip eden genel cerrahi uzmanları RF, koter ve lazer yöntemlerini uygulamaktadır. Bazı genel cerrahi uzmanları ise hala ameliyatla tedavi etmektedir.
Ben Tedavisi Zararlı mıdır?
Toplumda ben tedavisinin zararlı olduğuna hatta kanser yapabildiğine dair bir bilgi dolaşmaktadır. Neredeyse 3 kişiden 2si ben tedavisi konusunda bu gerçeği yansıtmayan bilgiye sahiptir. Yöntem ne olursa olsun ben aldırmanın hiç bir zararı yoktur, tam aksine oluşabilecek risklere karşı ben aldırmak daha doğrudur. Kanserleşen benlerin tedavisi de alınarak yapıldığından ben aldırmak kanser yapar bilgi veya düşüncesi bilimsel olmadığı gibi tıbbi bir gerçekliği de yoktur.
Kaynak:
Aydemir HE. Anderw’s deri hastalıkları. Klinik Dermatoloji. Melanositik nevuslar ve neoplazmlar. Çeviri kitabı. İstanbul medikal yayıncılık onuncu baskı 2008; 685-701.
Weedon D. Tumors of cutaneous appendages. In: Weedon D. Weedon’s Skin Pathology. 3rd ed. Oxford, United Kingdom: Churchill Livingstone 2010: 710-756.
Mackie RM. Melanocytic naevi and malignant melanoma. in: Champion RN, Burton JL, Burns DA, Breathnach M textbook of dermatology. 6 edition. london, blackwell science 1998:1717- 1752.
Agero AL, Benvenuto-Andrade C, Dusza SW,
Halpern AC, Marghoob AA. Asymptomatic neurocutaneous melanocytosis in patients with large congenital melanocytic nevi: a study of cases from an Internet-based registry. J Am Acad Dermatol 2005; 53(6):959-965.
Tüzün Y, Kotogyan A, Serdaroğlu S, Çokuğras H, Tüzün B, Mat M.C. Melanosit hastalıkları ve pigmentasyon bozuklukları. Pediyatrik Dermatoloji, 1. Baskı 2005; 305-317.
Habif TP. Nevi and malignant melanoma. Clinical Dermatology: A Color Guide To Diagnosis And Therapy, 3 Edition, Mosby-Year Book 1999; 688-720.
DeCoste SD, Stern RS. Diagnosis and treatment of nevomelanocytic lesions of the skin. A community-based study. Arch Dermatol 1993; 129(1):57-62.
Burns T, Christopher G, Stephen B, Neil Cox. Rook’s Textbook of Dermatology. 7st edition Wiley-Blackwell 2004; 38: 1-39.
Op. Dr. Atilla KAYA – IDEA TIP – Ben Aldırma Uygulamaları – https://www.ideatip.net/ameliyatsiz-ben-tedavisi-nasil-yapilir