Basur diğer adıyla hemoroid iç ve dış olarak iki tipi 1 den 4 kadar değişen derecesi olan bir hastalıktır. Derecelendirme hastanın anlattıkları ve muayene sırasında tespit edilen klinik bulgulara göre yapılır. İç basurlarda 1. derece hastalığın en erken safhası 4.derece en ileri safhasıdır.
Tedavi seçimi hastalığın tipi ve derecesine göre yapılır.
Dış Basur
Genellikle hiçbir şikayet yapmaz daha çok estetik olarak hastayı rahatsız eder. Eğer ağrı kanama gibi bulgular da varsa bu durumda dış basurla birlikte başka bir hastalık olabileceği akla gelmelidir. Dış basurun tek tedavi şekli keserek almaktır. Bu ameliyat bölge uyuşturularak yada narkozla yapılabilir. Başarısı çok yüksektir tekrar etme ihtimali çok düşüktür.
İç Basur
En İyi Basur Tedavisi
Seçim hastalığın derecesine göre değişmektedir
1.Derece iç basur
Genellikle ciddi şikayet yapmaz,ara sıra kanama ile bulgu verir. Tedavide bitkisel yada beşeri ilaçlar yeterli olmaktdır. Beşeri ilaç olarak daflon veya doxium tablet önerilir. Kortos fitil veya proctoglivenol krem eklenebilir. Kanama varsa ve bu tedavilerle düzelmiyorsa o zaman lazer tedavisi uygundur.
2.Derece iç hemoroid
Hasta tuvaletini yaparken memeler dışarı çıkar ayağa kalktığı anda memeleri geri içeri girer. Tedavisi ilaçla yapılamaz ancak var olan şikayetleri azaltmak amacıyla 1.derece önerilen ilaçlar kullanılabilir. Kalıcı tedavi seçeneklerinden en etkili ve pratik olanı lazer ve boğma yöntemlerinin birlikte uygulanmasıdır. Daha küçüklere lazer büyüklere RBL uygulanır.
3.Derece Basur
Hasta dışkılarken memeler dışarı çıkar ancak kendiliğinden içeri girme ya hastanın el yardımıyla içeri itmesi gerekir yada saatlerce bekleyince girer. Tedavisinde ilk seçenek yine lazer ve boğma yöntemidir ancak ileri vakalarda longo THD ve klasik ameliyatlarda yapılabilir. Klasik ameliyat çok zahmetli olduğu için, longonun orta vadade başarısı düşük olduğu için THD tercih edilebilir.
4.Derece Hemoroid
Memeler her an dışarıdadır,içeri sokulamaz. En doğru tedavi seçeneği klasik cerrahi ameliyatlarıdır. Longo,THD gibi ameliyatlar 4.derece basurun tedavisinde tatmin edici sonuç vermeyebilir. Dışarıdaki memeler rahatsız etmiyorsa daha düşük seviyelere çekmek için lazer ve boğma uygulamaları yapılabilir. Ağrıdan çekiniliyorsa THD tercih edilmelidir çünkü klasik cerrahide 2-4 hafta işgücü kaybı olabilir.
İç ve Dış Basurun Birlikte Olması
Sık rastlanan bir durumdur. Yaklaşım hastanın tercihine göre olmalıdır. Zahmetsiz bir uygulama istiyorsa dışarıdakiler bırakılıp asıl rahatsız eden içeridekiler alınabilir. Her iki tipi de aynı anda alınan klasik cerrahi de uygulanabilir. Bunun yanı sıra zahmeti az olup içeridekileri tedavi ederken dışarıdakileri de büyük oranda gerileten damarı bağlama (THD-HAL) yöntemi uygulanabilir.
Ameliyat Sonrası Tekrar Basur Oluşur mu?
Hastaya ve uygulanacak tedavi yönteminin doğru seçilmemesine bağlıdır. Hasta kabızlık sorununu çözmez ve tuvalette fazla ıkınırsa % 10-15 ihtimalle hastalık tekrar oluşabilir. Bu ihtimal tüm tedavi seçeneklerinde vardır ama hastanın dışkılama alışkanlığıyla yakından ilgilidir. Bu sebeple hangi yöntemle olursa olsun tedaviden sonra dışkılama alışkanlığı mutlaka normale çekilmelidir ve şunlara dikkat edilmelidir;
Tuvalette 1-2 dakikadan fazla kalınmamalıdır
Fazla ıkınılmamalıdır
Kabız kalınmamalıdır
Ikınmaya neden oluyorsa acı tüketilmemelidir
En iyi basur doktoru
Doktorun kötüsü olmaz ama iyisi olur. En iyi hemoroid doktoru dendiğinde aslında doktordan çok teknolojiye sahip olup olmadığı ve bu teknolojilerin kullanımı konusunda yeterli birikimi olandır.
Diğer taraftan doğru teşhis te önemlidir çünkü doğru konmayan bir teşhisle doğru olan bir tedavi yapılması mümkün değildir. Örneğin genel cerrahların sıkça yaptığı hatalardan biri makat çatlağı olan bir hastaya hemoroid teşhisi koyup onun ilacını verilirse iyileşme ihtimal düşük olacaktır.
Bir çok hastalıkta olduğu gibi bu hastalığın tedavisinde de çok farklı yöntemler ve teknolojiler kullanılmaktadır.
Proktolog diyebilmek için tüm bu yöntemleri bilmeli ve teknolojilerin kullanımına hakim olmalıdır. Zaten bu kadar birikimi varsa o zaman genel cerrah olmaktan çıkıp genel cerrahinin bir bölümü olan makat hastalıkları uzmanı yani proktolog olmaktadır.
Hemoroid dış ve iç olmak üzere iki çeşidi ve iç olanların da ilerlemişliğine göre 4 derecesi olan bir hastalıktır.
Doğal olarak bu kadar farklı olan bir hastalığın tedavileri de çok farklı olmaktadır. Bu kadar tedavi çeşitliği olan bir hastalık konusunda tecrübesi ve teknolojisi olan bir doktor ancak o hasta için en uygun tedaviyi seçebilir.
Şöyle ki ; sadece klasik yöntemle cerrahi tedaviyi bilen bir doktor THD (HAL) yöntemini hastasına sunamaz ve hastayı kaçırmamak için diğer yöntemlere yönlendirir, böylece hasta bu güzel tedaviyi olma şansını kaybeder.
En iyi basur doktoru derken yine aynı şekilde kurumun yapısı da önemlidir, kliniğin cihaz yatırımı, fiyat politikası, bu konudaki tedavi sayıları gibi veriler de en iyi klinik özelliğini getirmektedir.
Bazı klinikler sadece hemoroid tedavisiyle ilgilenirken bazı klinikler “ne iş olsa yapar” bu iki yaklaşımın getirdiği bilgi birikimi farklı olacaktır.
En iyi demek için şu özellikleri taşımalıdır;
Genel cerrahiye ek olarak proctoloji eğitimi almış olmalıdır
Hastasına en yeni yöntemleri sunabilmelidir
Önce hasta diyebilmelidir
Hastanın sosyal yaşamına çabuk dönmesini sağlamalıdır
Mahremiyete önem vermelidir
En ekonomik yöntemleri sunmalıdır
Yenilikleri yakından takip etmelidir
Her hastasına anoskop muayenesi yapmalıdır
Gereksiz kolonoskop ve benzeri tetkikler istememelidir.
En iyi basur doktoru dendiğinde göze çarpan proktoloji uzmanları ;
İstanbul Proktoloji Uzmanları
Op. Dr. Atilla KAYA (Bakırköy)
Op. Dr. Canan ERDEM (Şişli)
Op. Dr. İbrahim KAVAK (Kadıköy)
Ankara Proktoloji Uzmanları
Op. Dr. Adil ALTINSOY
Antalya Proktoloji Uzmanları
Op. Dr. Seher ŞİRİN
Bursa Proktoloji Uzmanları
Op. Dr. Ergun AYGÖREN
Hizmetlerinizden ötürü teşekkürlerimi iletmek istiyorum..
Hemoroid bağsur problemim var. Netten incelediğim kadarıyla 2. derece hemoroid var.Tuvalete çıktığımda katı bir şekilde zorlanarak gerçekleştiriyorum ve damarlar dışarı geliyor. Kalktığımda ve normal günlük yaşamımda yürüyüşte dışarıda durmuyorlar, sadece tuvalet işlemi esnasında dışarı çıkıyorlar. Ayrıca kabızlığımıda gideremedim henüz. Tavsiye ettiğiniz uyuşturucu krem ismi var ise memnun olurum. Ayrıca tavsiyelerinizi bekliyorum. Çok teşekkür ederim
Dr Muharrem KAYA
ben beslenme ve tuvalet alışkanlıklarını düzenlleyip daha kötü bir tablo oluşmadan tedavi olmanı öneririm.ameliyattan korkuyosan eğer basur ameliyatsız yöntemlerlede tedavi edilebiliyor.proctoloji klinikleri ile görüşebilirsin
Merhabalar hocam 2 sene once cok agrı sebebıyle basur hemeroıd amelıyatı olmuştum çok agrılı bı donem gecırdım 1 sene sonra tekrar ettı ve yıne baska doktora amelıyat oldum şımdı yıne tekrarladı tramboze hemoroıd dıorlar bunun kesın cozumu ıcın ne yapmam gerekır
Op.Dr.Muharrem Kaya
öncelikle beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlemelisiniz.bu linkten ayrıntılara bakabilirsiniz.http://www.hemoroidistanbul.com/hkorunma.asp
Hocam tdh yontemi icin istanbulda bi hekim onerebilirmisiniz. Fiyat danismam ve bilgi almam lazim. Biraz cesaretimi toplamisken acele etmeliyim.
Op.Dr.Muharrem Kaya
ana sayfadaki sponsor IDEA Klinik ile görüşebilirsiniz.
Hocam benim hem içerde hem dışarda kanamalı oluyor içerde 2 tane var yanilmiyorsam oturamiyorum ve yürümekte zorluk çekiyorum zeytinyağıni pamukla dıştaki emmeye koydugumda yumusadigini gördüm sonrada şırıngayla içeriye zeytinyağı sıkıyorum buda benim ağrımi bayağı azalttı ama zeytinyaginin bağırsaklarıma bi zararı olurmu?
Op.Dr.Muharrem Kaya
zeytinyağının zararı olmaz ama tedavi olmalısın.basur hastalığı giderk ilerler daha zor ve daha ağır ameliyatlarla tedavi edilmen gerekir.beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınıda düzenlemelisin
Merhaba hocam
Bende 5,6 sene önce sanıyorum çok acı yemekten makatimda şişlik olustu. Ondan sonra acıyyemeği azalttim sislikte indi ancak arda tekrar acı yedigimde sisiyordu. Bu yıllar içinde de 2 kere kanamam oldu.şimdi 26 haftalık hamileyim ve turşunun dozunu biraz kaçırdım ve 2 tane şişlik olustu biri mor damar gibi biri normal renkte fındık kadar kasintim ve acima oluyo bide tuvalette yanma. Kabizlik problemim yok.ne yapmaliyim hamile oldugum icin ilac kullanmaya cekiniyorum ama sisliklerdende korkuyirum. Doktora gitmelimiyim
Dr.Muharrem KAYA
beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlemelisiniz,acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.muayene olmanızı öneririm en azından geçirmiş olduğunuz kanama nedeniyle ansokpi muayenesi yaptırmalısınız
HOCAM MERHABA UZUN ZAMANDIR BU HASTALIĞI ÇEKİYORUM ANCAK 1 HAFTADIR KAN GELMEYE BAŞLADI VE OTURAMAMAYA BAŞLADIM DOKTORA GİTTİM VE DOKTOR 3 TANE AĞIZDAN İLAÇ VERDİ EĞER GEÇMEZSE KOLONOSKOPİ İSTEDİ AMA DOKTOR HİÇ BAKMADAN BU TEDAVİYİ VERDİ ÖNCE SİNDİRİM SİSTEMİMİ DÜZENLİCEKMİŞ GEÇMEZSE KOLONOSKOPİ YAPTIR GEL DEDİ BU TEDAVİ YÖNTEMİ İÇİN NE DİYORSUNUZ DİREK KOLOSKOPİMİ YAPTIRIYIM YADA BAŞKA BİR YERE GİDİP AMELİYATMI OLAYIM
Dr.Muharrem KAYA
öncelikle anoskopi muayenesi yaptırmalısın.kanama nedeni tespit edilmeli.makat hastalıklarına spesifik çalışan proctoloji klinikleri ile görüşmelisin bence.bu klinikler makat hastalıklarının ameliyatsız tedavisine yönelik her tür teknolojiye sahipler
Mrb hocam 4 gün önce basur başladı bende dışına nohut gibi çıkıyo agrı yapıyo oturamıyorum otursam da zor kalkıyorum kantron yagı iyi gelir dediler iki gündür onu sürüyorum sizce nasıl olur yardımcı olursanız çok sevinirim hocam
Dr.Muharrem KAYA
basur yıllar içinde oluşur 4 günde oluştuysa başka sorundur.
Hocam merhaba ben yaklaşık 1 senedir, bu hastalığa yakalandım.Şubat ayında doktora gittim,bana krem şurup ve fitil verdi. Kullandım ama geçmedi, ailem geçer diyor ama ben yaparken çok sorun yasiyorum. Çok acı oluyor ve kanama da oluyor. Sizce ne yapmalıyım? Ve haftada bir kaçkere oturma banyosu yapıyorum. Ucunda meme vardı kûcücüktû ama şimdi eskisinden buyuk.
Dr.Muharrem KAYA
basur hastalığı ilaçla tedavi olmaz.sadece şikayetler azaltılabilir.bu nedenle hastalığınız ilerlemeden tedavi olmalısınız
Merhabalar. Ben 3 yıl önce hemoroid den ameliyat oldum 3 tane vardi ve bunu bogma yöntemi ile ameliyat oldum 2 sini aldı doktor biri kalmis aradan 1 yil gecti o biri tekrar cikti ve tekrar muane oaya gittim ayni doktora ve bana dediki onuda alsam senin icin sknti olur idralini tutmada veya baska seylerde diye daha sonra bu gecri krem ve ilaclarla ve farkettimki her yilin subat ve temmuz aylarinda yeniden cikiyor simdi yine cikti sizce bunun sebebi nedir bide bu sis olan bolgenin ustunde iki yer pisik gibj o kısımlar aci veriyor yardimci olursaniz sevinirim Teşekkürler.
Dr.Muharrem KAYA
makat hastalıklarına spesifik çalışan proctoloji merkezlerinden fikir alın
Hocam iyi günler . Ben 14 gün önce normal doğum yaptım . 2 gün sonra dışkıla problemi yüzünden basur oluştu sanırım . dışkımı yaptığım zaman arka tarafımda şişlikler oluşuyo ve sonra tekrar gidiyo ama içeri girmiyo sadece şişlikler iniyo . genel cerrahiye gittim . procto-glyvenel ve anestol pomad ilaçlarını verdi fitilim suan bitti . kremi kullanıyorum . ya sormak istediğim acaba basur mu olmuşumdur olmuşsam bu geçmez mi lavaboya gidemiyorum . kabızlığım var napmam gerek yardım eder misiniz ? Tesekkür ederim ..
Dr.Muharrem KAYA
öncelikle beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz..acı ve baharatlı yemeyin,bu tür yiyecekler fazla ıkınmaya neden olur.beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenleyin.bol sebze-meyve yiyin.kuru incir-kuru kayısı tüketin,kabız kalmayın.tuvalette çok ıkınmayın,uzun süre kalmayın.çok sıkışınca tuvalete gidin.tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin.çünkü rectumda bekleyen dışkının suyu emilir ve katılaşır.hareketsiz bir yaşamınız varsa spor yapın.fastfood tüketmeyin.