Makat çatlağı tedavisi için en sık yapılan ameliyat hastalığın iyileşmesine sebep olan kasın kesilmesi şeklinde uygulanan sfinkterotomi (L.İ.S-lateral internal sfinterotomi, sadece sfikterotomi de denir) ameliyatıdır.
LİS Ameliyatı
Kapalı ve açık şeklinde uygulanan bir ameliyattır. Açık yöntemde tüm anüs boyunca 3-4 cm cilt kesilerek kas kesilir, kapalı yöntemde ise 1-2 cm cilt kesilerek aynı kas kesilir. Kapalı yöntemde tüm yan etkiler daha az görüldüğü için kliniğimizde sadece kapalı yöntem uygulanmaktadır. Doku içinde yapılan işlem aynıdır sadece kesilen deri miktarı farklıdır.
Müzminleşmiş anüs çatlaklarında en etkili tedavi yöntemlerindendir. Kasın kesilmek yerine ilaçla (botoks) felç edilerek tedavi yöntemi de gelişmiş ülkeler de rutin uygulanmaktadır. Başarısı ameliyattan biraz düşüktür (% 95) ama çeşitli avantajları vardır, konu ilgili sayfada anlatılmıştır.
Gaz ve dışkı kaçırma ihtimali ne kadardır ?
Ameliyattan sonra en çok korkulan yan etki gaz ve dışkı tutamama yan etkisidir. Düşük ihtimalle görülse de hastaların en büyük korkusu budur ve neredeyse her hasta bu soruyu sorar.
Makat çatlağı cerrahisi konusunda tecrübeli ellerde yani proctoloji uzmanı yaptığında bu yan etki hiç görülmüyor denecek kadar seyrek rastlanan bir durumdur. Genel ortalamada %1 den daha düşüktür. Makat çatlağı ameliyatında belirli kurallara uyulursa dışkı ve gaz kaçırma ihtimali yok denecek kadar azdır ancak çok ciddi bir sorundur. Özellikle namaz kılan insanlar her vakit namazında abdestlerini yenilemek zorunda kalırlar ve bu durum onları huzursuz eder, bu kadar sık abdest almanın verdiği zahmet yanı sıra abdest aldıktan sonra namaz kılana kadar “acaba yine kirlendi mi?” gibi soru işareti yaşarlar.
Çalışan kişilerde de odada birden fazla kişi çalışıyorsa gaz kaçağı korkusu hastayı huzursuz etmektedir. Aslında bu huzursuzluk kendi özel alanı dışındaki her yerde geçerlidir.
Gaz Kaçırma Tedavisi
Ameliyat sonrası görülen kaçağın iki önemli nedeni vardır, biri kasın kesilmesine bağlı güç kaybı diğeri kesilen yerin oluşturduğu deformasyondur. Bu deformasyon alanı dolgu maddesi ile doldurulduğunda deforme alan düzelir ve kaçak ta düzelmiş olur. Ameliyatsız bir yöntemdir, kesme dikme yoktur basit bir enjeksiyonla dolgu yapılır. Dolgu geçici yapılabileceği gibi kişinin kendi yağ dokusundan hazırlanan kalıcı dolgu şeklinde de yapılabilir. Bir diğer yaklaşım ise dudağa yapılan geçici dolgudan yapıp alınan sonuca göre kalıcı dolgu yapmaktır. Bu konuda yetkin kişilerden hizmet almak akıllıca olur çünkü seyrek yapılan bir işlemdir ve tecrübe önemlidir.
Botoxta kalıcı dışkı kaçırma ihtimali sıfırdır.
Dışkı Kaçırma Tedavisi
Aslında nedeni de tedavisi de aynıdır. Anüsteki deformasyon alanı hyaluronik asit denilen dolgu maddesiyle geçici olarak veya kişinin kendisinden alınarak enjekte edilen yağ dokusuyla kalıcı olarak doldurulur. Boşluk şeklindeki deforme alan doldurulduğunda sorun kalıcı olarak düzelir.
Makat çatlağı ameliyatı sonrası görülen dışkı kaçırma sorunu nasıl düzelir ?
Fazladan kesilen kas miktarına göre yaklaşım çok değişir. Çok fazla kas kesilmediyse sorun 2-8 ayda kendiliğinden düzelebilir ancak zarar gören kas miktarı çok fazlaysa bu sürede düzelmeyebilir. Bu durumda hastaya yeniden ameliyat planlanır. Ameliyatta kesilen kas yeniden dikilir, ancak kası dikerek yapılan tedavinin başarısı düşüktür çünkü dikilecek kesilen kas kibrit çöpü kalınlığındadır.
Basur Ameliyatı Sonrası Gaz Kaçırma
Fissür ameliyatında bilerek ve isteyerek kesilen kas basur tedavisi için yapılan ameliyatlarda yanlışlıkla kesilebilmektedir. Kesilen kas hacminin büyüklüğüne bağlı olarak farklı düzyelerde dışkı veya gaz kaçağı olabilmektedir.
Fistül Ameliyatı Sonrası Kaçak
Hemoroid ameliyatında olduğu gibi kasın yanlışlıkla kesilmesi gibi bir durum olabilmektedir, komplike fistüllerde akıntı yapan kanal kasların arkasından dolaştığı içimn kanal çıkarılırken kaslar zarar görebilir.
Vücutta kalıcı hasar oluşturduğu için bu ameliyat gelişmiş ülkelerin bir çoğunda yapılmamakta onun yerine rutin botox enjeksiyonu yapılmaktadır.
Hocam eşim 36 yaşında 10 ay evel istanbulda hemoroid ameliyatı oldu abdestten sonra dışki kaçırması devam ediyor bu konuda iyileşme durumu olabilirmi biraz daha bekleyelim mi yoksa tekrar tedavimi edelim iyi çalışmalar dilerim
Dr.Muharrem Kaya
10 ayda düzelme beklenir.makat hastalıklarına spesifik çalışan proctologla görüşün
Merhaba hocam ben 10 önce hemoroid ameliyatı oldum iyi geçti ilk aylarda bir sorun yoktu ama sonradan kaşıntı ve gaz sorunlarım başladı ne yapabilirim ve yaşım 19 toplumlarda fazla duramıyorum gaz sorunlarım yüzünden ne yapabilirim örnerileriniz nelerdir ?
Dr Muharrem Kaya
gaz yapıcı yiyeceklerden uzak dur,ayaklarını sıcak tut.olmazsa bir gastroenterologla görüş
Merhaba hocam 20 gün önce omurgamda kırık vardı ameliyat oldum fakat ameliyattan sonra gaz ve dışkım ve idrar tutamıyorum kendimi kastıgımda idrar kaçırıyorum gazımı tutamıyorum neden olur düzelirmi yoksa doktoruma danışmam gerekirmi ?
Dr Muharrem Kaya
olabilir.zamanla geçebilir.ama tam olarak hasarı bilmediğimiz için doktorunuzla görüşün
Merhaba hocam. Annem 2 yıl önce hemoroid ameliyatı oldu. Ve gaz kaçırma ve dışkı kaçırma sorunları var. Oturma banyosu ve egzersiz tedavisi gördü fakat sonuç alamadı. 2 yıldır problem devam ediyor.yaşı 51 ve yaşı ilerledikçe daha çok sorun olacağını düşünüyorum. Bunun kesin tedavisi var mıdır? Veya tavsiye edebileceğiniz klinik veya hastahane var mıdır?
Dr Muharrem Kaya
yapacak birşey yok
Hocam ben ameliyat oldum günde 1 kere dışkımı çıkarta biliyorum bol su içiyorum var dışkım ama yapamıyorum
Dr Muharrem Kaya
lif içeren gıdalar tüketmelisin.bunun yanısıra kuru incir-kayısı-erik tüketebilirsin.ılık su içebilirsin özellkle sabahları.
Ben dünden beridir cevap bekliyorum. Belki gördünüz veya görmediniz bilemem ama benim için dakikalar bile önemli. Lütfen hemen cevap verin?
Dr.Muharrem Kaya
önceki yorumunu göremedim.sorununu tekrar yazarsan fikrimi söyleyebilirim
Merhaba Hocam
3 ay önce eşim normal doğum yaptı, makatında 3. derece yırtık oluşmuş oturma banyosu ve egzersiz tedavisi önerdiler, halen devam eden gaz ve dışkı kaçırma problemi var çözümü varmıdır ?
Dr Muharrem KAYA
anal fissür tedavisi yapılmalı.ana sayfadaki sponsor klinikle görüşebilirsiniz.çünkü bir proctoloji kliniğidir
merhaba hocam, 5 ay önce anal fissur ve hemoroidden ameliyat oldum. dışkılama konusundaki tüm sıkıntılarım geçti fakat günde 3-4 kez peçeteye gelen genel bir ıslaklıkla beraber sümüksü sarı renk bir akıntı halen devam ediyor. bu akıntı ameliyattan hemen sonra pembemsi yoğun ve çok sıktı doktorum 1 ay içinde düzeleceğini söyledi. evet pembemsilik gitti sıklık azaldı fakat bu haliyle kaldı tam olarak bitmedi. akıntı makat içinden veya ameliyat bölgesinden geliyor gibi. makat çevresindeki ciltte herhangi bir şişlik apse vs belirtisi yok. sebebi ne olabilir?
Dr.Muharrem KAYA
8 ya kadar düzelme devam eder
merhaba hocam kolay gelsin ben 2,5 ay önce çatlak ve bagsur için ameliyat oldum fakat ilk başta akıntım vardı sarı su gibi sonrada her büyük abdestimden sonra dıskı geliyor yanı ben ameliyat olduktan sonra peçeteyle geziyorum yaşam kalitem sıfıra düştü ameliyattan 20 hün sonra sarı akıntı olayını doktorum iltihaplanma var deyip bana 10 tane igne verdi yine geçmedi anlıcagınız yaşam kalitem sıfıra indi 10 dkkada bir sanki adet gören bayan gibi tuvalete gidip peçete degiştiriyorum . bu doktoru dava etmek istiyorum sizce ne yapmalıyım
Dr.Muharrem KAYA
kendiğinden düzelebilir 8 ayda düzelmezse ameliyat gerekir
Mrb hocam.2 ay önce hemoroid ameliyatı oldum.46 yaşındayım.ameliyat sonrası malesef
Büyük abdestimi tutamıyorum ve 1-2 saat arayla günde en az 2
Defa tuvalete gidiyorum.Dr 10 gun önce bu durumu ilettim muayene oldum sorun yok diyor ancak sorunu yaşayan ben oldugum için bu durum beni ikna etmiyor.günlük yaşamıma henüz donemedim.mümkünse önerileriniz ve yapmam gereken nedir ? Bu konuda sizden yardım bekliyorum.iyi çalısmalar diler,şimdiden teşekkür ederim.saygılar
Dr.Muharrem KAYA
klasik ameliyatlardan sonra görülebilen bir durum.8 aya kadar düzelmesi beklenir.eğer 8 ayda düzelmemişse o zaman bir girişim düşünülür