Ameliyat sonrası gaz dışkı kaçırma

Makat çatlağı tedavisi için en sık yapılan ameliyat hastalığın iyileşmesine sebep olan kasın kesilmesi şeklinde uygulanan sfinkterotomi (L.İ.S-lateral internal sfinterotomi, sadece sfikterotomi de denir) ameliyatıdır.

LİS Ameliyatı

Kapalı ve açık şeklinde uygulanan bir ameliyattır. Açık yöntemde tüm anüs boyunca 3-4 cm cilt kesilerek kas kesilir, kapalı yöntemde ise 1-2 cm cilt kesilerek aynı kas kesilir. Kapalı yöntemde tüm yan etkiler daha az görüldüğü için kliniğimizde sadece kapalı yöntem uygulanmaktadır. Doku içinde yapılan işlem aynıdır sadece kesilen deri miktarı farklıdır.

Müzminleşmiş anüs çatlaklarında en etkili tedavi yöntemlerindendir. Kasın kesilmek yerine ilaçla (botoks) felç edilerek tedavi yöntemi de gelişmiş ülkeler de rutin uygulanmaktadır. Başarısı ameliyattan biraz düşüktür (% 95) ama çeşitli avantajları vardır, konu ilgili sayfada anlatılmıştır.

Gaz ve dışkı kaçırma ihtimali ne kadardır ?

anal fissür ameliyatı sonrası gaz dışkı kaçağıAmeliyattan sonra en çok korkulan yan etki gaz ve dışkı tutamama yan etkisidir. Düşük ihtimalle görülse de hastaların en büyük korkusu budur ve neredeyse her hasta bu soruyu sorar.

 Makat çatlağı cerrahisi konusunda tecrübeli ellerde yani proctoloji uzmanı yaptığında bu yan etki hiç görülmüyor denecek kadar seyrek rastlanan bir durumdur. Genel ortalamada %1 den daha düşüktür. Makat çatlağı ameliyatında belirli kurallara uyulursa  dışkı ve gaz  kaçırma ihtimali yok denecek kadar azdır  ancak çok ciddi bir sorundur. Özellikle namaz kılan insanlar her vakit namazında abdestlerini yenilemek zorunda kalırlar ve bu durum onları huzursuz eder, bu kadar sık abdest almanın verdiği zahmet yanı sıra abdest aldıktan sonra namaz kılana kadar “acaba yine kirlendi mi?” gibi soru işareti yaşarlar.

Çalışan kişilerde de odada birden fazla kişi çalışıyorsa gaz kaçağı korkusu hastayı huzursuz etmektedir. Aslında bu huzursuzluk kendi özel alanı dışındaki her yerde geçerlidir.

Gaz Kaçırma Tedavisi

Ameliyat sonrası görülen kaçağın iki önemli nedeni vardır, biri kasın kesilmesine bağlı güç kaybı diğeri kesilen yerin oluşturduğu deformasyondur. Bu deformasyon alanı dolgu maddesi ile doldurulduğunda deforme alan düzelir ve kaçak ta düzelmiş olur. Ameliyatsız bir yöntemdir, kesme dikme yoktur basit bir enjeksiyonla dolgu yapılır. Dolgu geçici yapılabileceği gibi kişinin kendi yağ dokusundan hazırlanan kalıcı dolgu şeklinde de yapılabilir. Bir diğer yaklaşım ise dudağa yapılan geçici dolgudan yapıp alınan sonuca göre kalıcı dolgu yapmaktır. Bu konuda yetkin kişilerden hizmet almak akıllıca olur çünkü seyrek yapılan bir işlemdir ve tecrübe önemlidir.

 Botoxta kalıcı dışkı kaçırma ihtimali sıfırdır.

Dışkı Kaçırma Tedavisi

Aslında nedeni de tedavisi de aynıdır. Anüsteki deformasyon alanı hyaluronik asit denilen dolgu maddesiyle geçici olarak veya kişinin kendisinden alınarak enjekte edilen yağ dokusuyla kalıcı olarak doldurulur. Boşluk şeklindeki deforme alan doldurulduğunda sorun kalıcı olarak düzelir.

 Makat çatlağı ameliyatı sonrası görülen dışkı kaçırma sorunu nasıl düzelir ?

 Fazladan kesilen kas miktarına göre yaklaşım çok değişir. Çok fazla kas kesilmediyse sorun 2-8 ayda kendiliğinden  düzelebilir ancak zarar gören kas miktarı çok fazlaysa bu sürede düzelmeyebilir. Bu durumda hastaya yeniden ameliyat planlanır. Ameliyatta kesilen kas yeniden dikilir, ancak kası dikerek yapılan tedavinin başarısı düşüktür çünkü dikilecek kesilen kas kibrit çöpü kalınlığındadır.

Basur Ameliyatı Sonrası Gaz Kaçırma
Fissür ameliyatında bilerek ve isteyerek kesilen kas basur tedavisi için yapılan ameliyatlarda yanlışlıkla kesilebilmektedir. Kesilen kas hacminin büyüklüğüne bağlı olarak farklı düzyelerde dışkı veya gaz kaçağı olabilmektedir.

Fistül Ameliyatı Sonrası Kaçak
Hemoroid ameliyatında olduğu gibi kasın yanlışlıkla kesilmesi gibi bir durum olabilmektedir, komplike fistüllerde akıntı yapan kanal kasların arkasından dolaştığı içimn kanal çıkarılırken kaslar zarar görebilir.

 Vücutta kalıcı hasar oluşturduğu için bu ameliyat gelişmiş ülkelerin bir çoğunda yapılmamakta onun yerine rutin botox enjeksiyonu yapılmaktadır.

 

HAKKINDA admin

22 Yorumlar

  1. Merhabalar. 2 hafta önce fistül ameliyatı oldum. İlk hafta sarımsı akıntılar oluyordu ve bunun normal olduğunu öğrendim. Bu hafta ise ameliyat yerindeki yara deliğinden çok bariz bır sekılde WC sonrası dışkı parçaları geliyor. Açıkçası çok endişeleniyorum. Yaranın içinden dışkının gelmesi normal mi? Lütfen yardımcı olun.
    Dr.Muharrem Kaya
    Yapılan ameliyat yöntemine göre normal olabilir ama anormal de olabilir kontrole gitmelisiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir