Sakal Bıyık Kaç Yaşında Çıkar

Sakal bıyık çıkma yaşı kişiden kişiye kısmen değişse de hormonların salgılanmaya başladığı 15 yaşlarından sonraki 4-5 yıl boyunca vücutta ciddi yapısal değişiklikler olur, bunlar sesin kalınlaşması, koltukaltı ve etek bölgesi kıllarının kalınlaşması ve bunları takip eden yıllarda yüzdeki kılların çıkması şeklinde devam eder.

Video ve fotoğraflar için instagram.com/sakalekimi

Sakal ekimi bilgi için https://www.ideaklinik.com/sakal-ekimi-nasil-yapilir.html

Sakal Kaç Yaşında Çıkar
sakal kaç yaşında çıkar

15-16 yaşlarında yumurtalıklar (testis) büyümeye başlar büyümeye başladığında erkeklik özelliklerini belirleyen testosteron (T) ve di hidro testosteron (DHT) hormonlarının kandaki düzeyi de giderek artar. Artmaya başladıktan sonraki 1-2 yıl içerisinde en yüksek değerlere ulaşır. Bu iki hormondan yüz bölgesindeki kılların çıkmasında asıl etkili olan di hidro testosteron (DHT) hormonudur ve testosterondan oluşur.
Bu yaşlarda başlayan bu hormon etkisi yıllar içinde etkili olur ve sakalın çıkması yine kişiye göre değişen bir şekilde 16-21 yaşına kadar başlayabilir ve başladıktan sonra sertleşmesi 2 yılı bulur. Jilet vurdukça sertleşeceği düşüncesi tamamen yanlış bir düşüncedir gerçek etki DHT hormonudur yani bu hormon yoksa ne kadar jilet vurulsa da sertleşmez bu hormon yeterli düzeydeyse hiç jilet vurulmasa dahi sertleşir. Halk arasında yaygın olan bu inanış tümüyle yanlıştır. Sonuçta jiletle tıraş yaparken daha geniş alana jilet vurulur ama sakalın ve bıyığın sınırları genetik olarak bellidir.
21-22 yaşına kadar çıkmadıysa artık çıkmayacağı kabul edilip ekim yapılabilir ama bu yaşlara kadar sabredilmelidir.
22 yaşına kadar çıkıp kalınlaşmadıysa şu sorunlar akla gelir
1- DHT üretilememesi, düşük düzeyde olması veya hiç olmaması
2- Kıl köklerinin hiç olmaması yada yetersiz olması
Bu iki durumdan ilkinde yani testosteron veya DHT yokluğunda ihtiyaç kadar hormon verildiğinde sakallar çıkar ve normal kaliteye ulaşır.
İkinci durumda yani genetik olarak o alanlarda kıl kökü yoksa tek çözüm kıl kökü nakli yani ekimdir.
Bu durumların netleşmesi için tercihen 21 yaşına kadar beklenmeli ve ondan sonra ekim yapılmalıdır.

Deneme amaçlı sakal ekimi

Sakal ekimi hakkında bilgi edinmek amacıyla ihtiyaçtan daha az sakal ekimi işlemidir.Sakal ekimi düşünenler için akla yatkın bir öneridir.Amaç yapılacak işlem sırasında ve sonrasında neler olabileceği konusunda net fikir edinmeyi sağlar.Deneme ekiminde ihtiyaç duyulan binlerce sakal ekimi yerine daha az sayıda sakal ekilir.

Deneme amaçlı sakal ekiminde şu bilgiler edinilmiş olur:

  • İşlemden hemen sonra görünümün ne kadar rahatsız edici olduğu
  • Kızarıklığın ne kadar sürdüğü (bu durum kişiye göre değişen bir şekilde 2-8 hafta sürebilir)
  • Sakalların çıkış açıları
  •  Köklerin alındığı yerde iz kalıp kalmaması
  • İşlem sırasında ve sonrasında acı ağrı olup olmadığının anlaşılması
  • Ekilen köklerin ne kadarının tutup tutmadığı
  • Doğal görünüp görünmediği
  • İşlemin ne kadar zaman aldığı
  •  Sakalların ne kadar sürede çıktığı
  • Kişinin kendisine yakışıp yakışmadığı
  • İlk tıraşı ne zaman olduğu
  • İlk tıraş sonrası görünümün rahatsız edip etmeyeceği
  • İşe ne zaman dönebileceği

Bu amaçla yaptıracağınız ekim aynı zamanda ekim yaptırdığınız kliniğin sizi ikna etmek için söylediklerinin ne kadar gerçek olduğunu da gösterecektir.

Sakal ekilmeden önceki görünüm
sakal ekimi öncesi

Sakal ekimi sonrası görünüm
sakal ekimi sonrası

Jilet Vurmak Sakalı Çıkarır mı?

Bu konuda yapılan bilimsel deneysel çalışmalar sakalın jilet vurmanın yani jilet vurmanın çıkışına hiçbir etkisi olmadığı sonucunu ortaya çıkarmıştır.

Sakal Bıyık Serumu
sakal bıyık serumu

Sakalı ve bıyığı çıkarıcı adı altında piyasaya verilen ürünlerin hiçbirinin en küçük bir etkisi olma ihtimali yoktur ve sadece para kazanmak amacıyla satılan ürünlerdir.
Bunların dışında yanık izi, yara izi, sivilce izi, ameliyat izi gibi sebeplerle olan eksiklikler yaşa bakılmaksızın ekime tamamlanabilir.
Sakalın seyrek olması bu durumlardan farklıdır, az sayıda sakalın çıkmış olması hormonların normal olduğunu ve o bölgelerde kıl kökü olmadığını gösterir. Bu gibi durumlarda yani belirli bölgelerde seyrek olması halinde 21 yaşından sonra sıklaştırma yapılabilir.

Ekim ücretleri ve ekim fotoğrafları için http://www.sakalekimi.com/

Sakal Çıkarıcı Serum

Tamamen insanların zaafiyetini paraya çevirme çabasıyla üretilmiş asla işe yaramaz ürünlerdir. Sakalın çıkmasını sağlayan tek şey kandaki hormonlardır ve dışarıdan uygulanacak hiçbir şey sakalı etkilemez.

Sonuç olarak
Hormon eksiği varsa tamamlanmalıdır. Hiç sakalı yoksa ekim yaşı 21 yaşları olarak kabul edilmeli ve tercihen bu yaştan önce sakal ekilmemelidir.
Sakal çıkaran serum gibi para tuzaklarından da uzak durulmalıdır.

Bıyık neden dökülür

Erkeklerin önemli kimlik belirteçlerinden biri bıyıktır. Bıyık sakal gibi vücuttaki en sağlam kıldır ve normalde hiç dökülmeyen kıl yapısına sahiptir. Çoğu kişinin yaşı ilerledikçe saçı, kaşı ve vücut kılları dökülebilir ama ergenlikteki bıyık sayısı ne kadarsa ileri yaşlarda da korunur.

Bıyığının kaliteli olması genetik kodlarından kaynaklanır, bıyık kökü diğer kıl köklerinden daha kalındır. Bıyığın dökülmemesinin sebebi kökün kaliteli olmasından değil köke zarar veren hormonlardan etkilenmemesidir.

Şu durumlarda bıyık dökülmesi görürüz;.

Bıyık dökülme sebepleri

  • Saçkıran (allopecia areata) ;

Genel kelime saçkıran kullanılmaktadır ama bıyık kıran da denilebilir.Sebebi bilinmemektedir, vücutta bıyığın köküne zarar veren madde oluştuğu (oto immun hastalık) düşünülmektedir. En büyük özelliği bıyıklar kısa sürede yuvarlak daireler şeklinde dökülür. Dökülme alanında hiç kıl kalmaz, yani tüyleşerek dökülme değil birden dökülme olur.Tedavisinde bölgesel kortizon enjeksiyonu,kortizonlu merhem ve cildi tahriş eden uygulamalar (sarımsak sürmek gibi) yapılır. Hiçbir şey yapılmasa bile kendiliğinden çıkabilir.Bıyıklar çıktığında genellikle aynen eskisi gibi olur ama bazen daha kalitesiz kalır.

  • Bıyık çekme tiki (traksiyonel allopecia) ;

Kişide sakalının belirli bölgesini çekiştirme tiki olur.Bıyıkları çeke çeke zaman içinde kök ölümüne sebep olur. Tedavide öncelikle tik terk edilmelidir. Kesinlikle terk edildikten sonra eksilen alana bıyık ekimi yapılabilir.

  • Bıyık alanında yaralanma ;

Bütün kıllı alanlarda olduğu gibi bıyık bölgesinde de köke zarar verecek kadar büyük yaralanmalar sakal çıkmasını engelleyebilir. Bu yaralanma ergenlik öncesinde olursa bıyık hiç çıkamaz , ergenlik sonrasında olursa dökülür ve çıkmaz. Kök ölümü ;yanık,kesilme,kimyasal yanık gibi derin yaralanmalar sonucu oluşur. Bu şekildeki eksikliklerin tek tedavi şekli bıyık ekme şeklinde yapılır.

  • İltihaplar (Enfeksiyonlar)

Bıyık bölgesinde köke zarar verecek kadar derin iltihaplar ve yoğun sivilceler olması da bıyık dökülmesine sebep olabilir. Bu İltihaplanma ergenlik öncesinde olursa o bölgede bıyık hiç çıkmaz. Bir tür yaralanma olduğu ve kök öldüğü için bıyık ekimiyle tedavi edilebilir.

  • Sedef hastalığı

Bıyık bölgesinde seyrek görülür ve bıyıkları dökebilir. Erken dönemde sedef tedavi edilirse bıyıklar geri çıkar.

Bıyık ekimi

Bıyık erkek kimliği oluşumunda en önemli etkenlerdendir ve olmaması kişide ciddi sosyal sorun yaratabilmektedir.Bıyığı hiç olmaması gibi seyrek olması,bir bölgede çıkmaması,yara veya yanık izi olması,saçkıran gibi sebeplerle dökülmesi de aynı şekilde kişide ciddi estetik sorun yaratabilmektedir.

Bıyık ekimi ile düzeltilebilen durumlar

Köseliğe bağlı olarak hiç çıkmaması

Seyrek olması

Yara,ameliyat,yanık izi olması

Saçkıranla bir kısmının dökülmesi

İnce olması

Simetrisinin bozuk olması (bir tarafın daha ince olması gibi)

Bıyık ekiminde dikkat edilmesi gereken ayrıntılar;

Kötü yapılmış bir bıyık ekimi kişiyi mutlu edeceğine ekim yaptırdığına pişman dahi edebilir bu sebeple ekim yaptıracak kişi aşağıda yazılacak ayrıntıları ekim yapacak doktora mutlaka sormalı,olumlu ve tatmin edici yanıt almalıdır.

Mümkünse sakalın gereksiz boyun alanlarından alınan kökler ekilmelidir çünkü sakal kılları bıyık kıllarının yapısıyla aynıdır.

Köklerin tamamı tekli ekilmelidir,2-3 kök içeren greft şeklinde ekilmesi halinde tıraş olunduğunda ciltte çok çirkin görünene demet şeklinde bıyık görünümü olur.

Köklerin ekim açısı 25-30 derece olmalıdır daha dik ekilen bıyıklar çalı gibi görünmesine sebep olur ki kişi bıyıklarını uzatırsa karşıya doğru diken gibi çıkar.

Ekim asla kanal açılarak yapılmamalıdır çünkü kanal açma aletleri 2 mm – 2.5 mm lik kesiklere sebep olur ve bunlar ciltte çukurluk yapar kişi bıyıklarını keserse bu çukurluklar kötü görünür.Ekim 0.6 mm lik kesici olmayan delici iğneler kullanılarak yapılmalıdır bu şekilde ekim yapıldığında jiletle tıraş olunsa dahi ciltte çukurluk görünmez.

Bıyık ekimi sadece doktor tarafından yapılmalıdır çünkü bıyık ekimi yardımcı personellere yaptırılmaması gerekecek kadar ayrıntılı bir girişimdir.

Kökler alındığı anda bekletilmeden ekilmelidir çünkü biriktirilip sonradan ekim yapılması köklerin uzun süre oksijensiz kalıp ölmesine sebep olabilir.

Bu ayrıntılara dikkat edilmesi halinde ekilen her kök tutar ve çıkan bıyıklar doğal bıyıklardan fark edilmeyecek kadar doğala yakın bir görünümle çıkar.

Unutulmaması gereken en önemli konu bıyık ekimi saç ekimi gibi değildir ve mutlaka bu konuda tecrübeli doktora yaptırılmalıdır.

Bilgiler www.biyikekimi.com sitesinden alınmıştır ayrıntılar ve resim görmek için bakılabilir.

 

HAKKINDA admin

238 Yorumlar

  1. 18 yaşindayim. Bundan 2-3 sene once yuzumun bazi bolgelerine bir urun kullanmistim, tuyleri dokmek amaciyla, cunki jilet sivilce yapiordu. Fakat sonradan arastirdim ki bu urun kalici olarak tuylerin gelisimini engelliyor ve koklerini inceltiyormus. Netice midir bilmem fakat bazi bolgelerde killar halen tuy gibi . Sizce zamanla kalinlasirmi, aksi takdirde onerileriniz nelerdir ?
    Dr.Muharrem KAYA
    sakal gelişimi otalama 21 yaşında tamamlanır.beklemekten başka yapabileceğin bişiyok

    • Merhaba sayin doktorum benim yanak bolgeleri
      Var alt ksimlar da ful çenede biraz var tam olarak çenede cikarmi hocam??
      Op.Dr.Muharrem Kaya
      21 yaşını geçtiyseniz büyük olasılıkla çıkışı tamamlanmıştır.21 yaşından küçükseniz beklemenizi öneririm

  2. Merhaba hocam. Ben 15 yaşındayım sakallarımı ve bıyıklarımı kesiyorum boy uzamam durur mu?
    Dr.Muharrem KAYA
    ilişkisi yok

  3. Merhaba 18 yaşındayım.Beyaz tenliyim.Favorilerimde kıl çıkıyor fakat daha sakallarım yok.Acaba traş köpüğü ile traş olsam.Sakallarım çıkmaya başlar mı?
    Dr.Muharrem KAYA
    tıraş olmasanız da çıkmaya başlar çünkü yaşınız gelmiş

  4. Merhaba hocam ben 20 yasindayim genital bolgelerde killarim cikiyor yuzimdede cene altinda cikiyor tuylerde var ama kila donusmuyor tras oluyorm ama sakallarda yumusak ne yapmami onerirsiniz?
    Op.Dr.Muharrem KAYA
    Sabırla beklemelisiniz

  5. hocam 13 yaşındayım 14 yaşıma girmeme az kaldı çene altı ve üstünde kıllar çıkmaya başladı ve arkadaşlarım bıyığın çıkmış diyor. Kesersem daha kalınmı çıkar?
    kesersem ne ile kesmeliyim?
    Op.Dr.Muharrem KAYA
    değişim hormonal olduğu için kessenizde kesmesenizda kalınlaşır

  6. ben 15 yaşındayım hala erginliğe gir memişim sorun varmı acaba?
    Op.Dr.Muharrem KAYA
    Bazı kişiler daha geç girer seneye girmezseniz araştırın

  7. hocam ii günler ben 17 yaşındayım çene altında tüyler kalınlaşmaya başladı favori bölgelerinde de siyah tüycükler çıkmaya başladı ama çok belli olmuyor Sakal çıkması için neler yapmalıyım ailemde ya da akrabalarımda köse de yok
    Op.Dr.Muharrem KAYA
    beklemekten başka yapabileceğin bişi yok

  8. 15 yasindayim biyiklarim ve sakallarim var cok sık cikiyorlar babamda jilet vurma diyor ne yapmaliyim
    Dr.Muharrem KAYA
    traş makinesi ile kısaltabilirsin

  9. 16 yaşındayım sakalımı jiletlemi alsam iyi olur makineyle mi ama kesin bir cevap verirseniz sevinirim. Benim için çok önemli
    Dr.Muharrem KAYA
    🙂 makineyle al

  10. Hocam meraba ben 15 yaşındayım boy 1.73 kilom 76 sizce nasıl ve benim çene altımda sakal var yüzümün yan taraflarında hiç yok sorun olurmu?
    Dr.Muharrem KAYA
    kilon biraz fazla.sakal için yaşın daha küçük