kafadaki kabuklu yaralar

Kafadaki kabuklu yaralar çocuklarda görülür görülen konaktan farklı bir durumdur.. Konak denilen bu durum daha çok çocuğun cildinin hızlı yenilenmesi ve agresif yıkamamaya bağlıdır, seyrek olarak ta kafa derisinde mantar olur. Bebeklerde görülen bu kabuklanma genellikle önemsenmez ve tedavi gerekmeden şampuanla düzelir.
Erişkinlerde durum daha farklıdır;

Kafada Kabuklanma

Diğer kabuklanma sebepleri ise sedef hastalığı, yağlı egzama , egzama, mantar ve yoğun kepektir. İyi temizlenmemesi sebebiyle birikip kabuk halini alır.

kafada kabuklu yaralar
Sedef hastalığında pul gibi kepeklenme olur ki sebebi cildin yenilenme hızının çok artmasından kaynaklanır.
Yağlı egzamada sebep daha çok mantardır yine büyük parçalar halinde kepekler dökülür.
Egzama da ise sebep sıklıkla kullanılan temizlik yada kozmetik ürünleridir.
Her durumda sorun temelde cildin yenilenme hızının artması ve buna bağlı cilt değişiminde artıştır. Uygun sıklıkta ve doğru şampuanla kafadaki kabuklanmadan kurtulabilir ve tekrarı engellenebilir.
Kafada kabuklanma varsa şampuan tercihinde climbazol içeren şampuanlar seçilmelidir, sedef, yağlı egzama, egzama, mantar ve kepek şiddetli düzeylerdeyse climbazol içeren şampuanlara ek olarak kortizon içermeyen dermotto veya benzeri solüsyonlar kullanılmalıdır.

kafada kabuk nasıl geçirilir
Yıkama sırasında kabuklar agresif bir şekilde temizlenmemeli, aynı banyoda 2-3 defa yıkayarak iyice yumuşattıktan sonra kısmen temizlenmeli ve tam temizlik zamana yayılmalıdır.
Kuruyken kabukları çıkarmak için zorlamak saçın köküyle gelmesine sebep olur ve bu sürekli tekrarlanırsa bir süre sonra saç çıkmaz olur.
Saç ekimi sonrası kafada kabuklanma olur ki bu ekim sırasında olan kanama sonucu oluşan pıhtı ve yaralanmaya bağlı yara kabuğudur, yıkamayla 12-15 günde düzelir ürün kullanımı bu süreyi kısaltabilir. Saç ekimi sonrası oluşan kabuklar ayrı bir konu olarak incelenebilir.

kafada kaşıntı

Kafada kaşıntı

Genellikle kaşınma hafif olduğunda bu umursanmaz hatta “tatlı tatlı kaşınma” diye tarif edilir ve aşırı olmadıkça önemsenmeyen bir şikayettir.Kafa derisindeki kaşınma genellikle kepekle birlikte olduğu için kaşınırken kişinin kıyafeti kepeklenir ve ek bir sıkıntıya sebep olur.Diğer taraftan kaşıntı bazen saça zarar verecek kadar kaşımayı gerektirebilir.

kaşıntı saç dökermi
Kafa kaşınması için bir çok sebep sayılmaktadır.
Mantar (malessezia furfur); saçlı deri kaşıntılarında en sık görülen sebeptir
Sebore;aşırı yağlanma şeklinde görülen kaşıntılı bir durumdur
Seboreik dermatit; aslında seboreyle aynıdır ciltteki iltihabi bulgular daha belirgindir.
Sivilce ve kıl dibi iltihapları, kirli ortamda çalışma
Kullanılan ürünlere bağlı gelişen alerji
Çok sık veya çok seyrek yıkama
Sedef hastalığı (psörüazis)
Saç biti (pediculozis kapitis) Çocuk saç kaşıntılarının en sık sebebidir
Kafa kaşınması tedavisi :
Tedavi soruna göre değişir.
Bit varsa dimetikon içeren bit ilaçları (peikap sprey, pedikap şampuan)

kafa kaşınmasının nedeni

Kaşınma mantar, sebore, seboreik dermatit ( kafa egzaması – yağlı egzama ) veya sedef varsa bu durumda % 1 climbazol içeren şampuan kullanılmalı, 1-2 haftada şikayetlerde azalma olmadıysa beraberinde dermoTTO benzeri saç solusyonları kullanılmalıdır. Aşırı kepek varsa seboreik dermatit olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Kaşıntının sebebi ilaç kullanımına bağlı allerjik bir durumsa ilaç kesilmelidir., başka alerji yapan etken varsa devreden çıkarılmalıdır..

 

HAKKINDA admin

92 Yorumlar

  1. selamun aleykum

    Kafamin arkasinda yara var sari iltihap akiyo ve cok kotu kasiniyo kasindkca iltihap geliyo
    Dr Muharrem Kaya
    dermatologa görünün

  2. Kafamda tepe kısmında yaklaşık bir buçuk, iki aydır yaralar var çok kaşınıyor, kepeklenme var. Ilk defa böyle birşey oluyor geçmek bilmedi ne yapmalıyım?
    Dr Muharrem Kaya
    dermatologa görünmelisin

  3. Hocam mrb
    Sacimda deri altinda yanma oluyor
    Kasinti hic yok ama yaranin ustundeki killari Hep cekmek istiyorum cekince rahatliyorum bazen basinca once kań sonra su gibi geliyor
    Dr Muharrem Kaya
    cilt altında reaksiyon olabilir.dermatologa görünün

  4. Merhaba hocam eskiden kafam yaglanırdı kepeklenirdi 2 günde bir banyo yaparım geçerdi şimdi kafamı yıkıyorum 1 saat sonra büyük büyük kepekler dusmeye başladı kafamı kasidigimda tırnaklarımın arasında beyaz şeylerle doluyo
    Dr Muharrem Kaya
    seboreik dermatitiniz var.climbazol içeren seboderm şampuan kullanabilirsiniz.15 günde yeterli ecvap alamazsanız dermotto losyonda kullanmalısınız

  5. özgül melike uygur

    Kafamda kabuklu kepek çıkıyor ve yıkadıktan sonra yanma oluyor. Arasırada o sey cıktıktan sonra sıvı birşey çıkıyor. 2-3 aydan beri var. Ne yaptıysam fayda etmedi. Eğer bir ilac, veya bir tavsiyeniz varsa yardım edermisiniz dr. Bey?
    Şimdiden Teşekkürler…
    Dr Muharrem Kaya
    öncelikle climbazol içeren seboderm şampuan kullanmanızı öneririm.15 günde istediğiniz cevabı alamazsanız beraberinde DermoTTO ile birlikte uygulayın

  6. Mrb hocam bnm kafamda kabuklanma ve sivilce oluyo bunlar daha snra sulanıyor ve kabukları kasiyinca çıkıyo ve kızarıyo ne yapmam gerekiyor hocam ilginiz için şimdiden teşekkürler…
    Dr Muharrem Kaya
    dermatologa görünmelisin

  7. Hocam benim kafamda koyu sarı renginde kücük kabuklar cıkıyor tepe kısmında sadece. Ne yapmalıyım ?
    Dr Muharrem Kaya
    dermatologa görünmelisin

  8. İki aydır kafamda ufak yaralar oluyor.yaralar cıkıyo ve sonra kaşınıyo.ve aynı süreç içinde kulağımdada kaşıntı oluyordu.ama şimdi kulağımın içinde şişlik oluyor ve bazen ateşleniyorum.sebebi ne olabilir
    Dr Muharrem Kaya
    muayene ile değerlendirmek gerekir,dermatologa görünmelisin

  9. Hocam benim kafamda sivilceler çıkmıştı bunlar bana normal geliyodu çünkü bere gibi şeylerden saçımda yağlanma oluyordu ama bı şişkinlik oluştu sivilcedir diye baktığımda kan akıyordu. Bide benim sırtımda normala benzeyen kahverengi lekeler oluşuyordu bunun ile bi ilgisis var mı? Şimdiden teşekkürler
    Dr Muharrem Kaya
    dermatologa görünmelisiniz

  10. Merhaba hocam ben küçük yaşta mantar hastalığı geçirdim bunun sonucunda kafamda yaralar oluştu ve bu yaralar kafamın bir çok yerinde kalıcı izler bıraktı. Saç çıkmıyor yaralar da derin ne yapmam gerekiyor tsk ederim şimdiden
    Dr Muharrem Kaya
    yeterli donor alan varsa ekim yaptırabilirsiniz