kafadaki kabuklu yaralar

Kafadaki kabuklu yaralar çocuklarda görülür görülen konaktan farklı bir durumdur.. Konak denilen bu durum daha çok çocuğun cildinin hızlı yenilenmesi ve agresif yıkamamaya bağlıdır, seyrek olarak ta kafa derisinde mantar olur. Bebeklerde görülen bu kabuklanma genellikle önemsenmez ve tedavi gerekmeden şampuanla düzelir.
Erişkinlerde durum daha farklıdır;

Kafada Kabuklanma

Diğer kabuklanma sebepleri ise sedef hastalığı, yağlı egzama , egzama, mantar ve yoğun kepektir. İyi temizlenmemesi sebebiyle birikip kabuk halini alır.

kafada kabuklu yaralar
Sedef hastalığında pul gibi kepeklenme olur ki sebebi cildin yenilenme hızının çok artmasından kaynaklanır.
Yağlı egzamada sebep daha çok mantardır yine büyük parçalar halinde kepekler dökülür.
Egzama da ise sebep sıklıkla kullanılan temizlik yada kozmetik ürünleridir.
Her durumda sorun temelde cildin yenilenme hızının artması ve buna bağlı cilt değişiminde artıştır. Uygun sıklıkta ve doğru şampuanla kafadaki kabuklanmadan kurtulabilir ve tekrarı engellenebilir.
Kafada kabuklanma varsa şampuan tercihinde climbazol içeren şampuanlar seçilmelidir, sedef, yağlı egzama, egzama, mantar ve kepek şiddetli düzeylerdeyse climbazol içeren şampuanlara ek olarak kortizon içermeyen dermotto veya benzeri solüsyonlar kullanılmalıdır.

kafada kabuk nasıl geçirilir
Yıkama sırasında kabuklar agresif bir şekilde temizlenmemeli, aynı banyoda 2-3 defa yıkayarak iyice yumuşattıktan sonra kısmen temizlenmeli ve tam temizlik zamana yayılmalıdır.
Kuruyken kabukları çıkarmak için zorlamak saçın köküyle gelmesine sebep olur ve bu sürekli tekrarlanırsa bir süre sonra saç çıkmaz olur.
Saç ekimi sonrası kafada kabuklanma olur ki bu ekim sırasında olan kanama sonucu oluşan pıhtı ve yaralanmaya bağlı yara kabuğudur, yıkamayla 12-15 günde düzelir ürün kullanımı bu süreyi kısaltabilir. Saç ekimi sonrası oluşan kabuklar ayrı bir konu olarak incelenebilir.

kafada kaşıntı

Kafada kaşıntı

Genellikle kaşınma hafif olduğunda bu umursanmaz hatta “tatlı tatlı kaşınma” diye tarif edilir ve aşırı olmadıkça önemsenmeyen bir şikayettir.Kafa derisindeki kaşınma genellikle kepekle birlikte olduğu için kaşınırken kişinin kıyafeti kepeklenir ve ek bir sıkıntıya sebep olur.Diğer taraftan kaşıntı bazen saça zarar verecek kadar kaşımayı gerektirebilir.

kaşıntı saç dökermi
Kafa kaşınması için bir çok sebep sayılmaktadır.
Mantar (malessezia furfur); saçlı deri kaşıntılarında en sık görülen sebeptir
Sebore;aşırı yağlanma şeklinde görülen kaşıntılı bir durumdur
Seboreik dermatit; aslında seboreyle aynıdır ciltteki iltihabi bulgular daha belirgindir.
Sivilce ve kıl dibi iltihapları, kirli ortamda çalışma
Kullanılan ürünlere bağlı gelişen alerji
Çok sık veya çok seyrek yıkama
Sedef hastalığı (psörüazis)
Saç biti (pediculozis kapitis) Çocuk saç kaşıntılarının en sık sebebidir
Kafa kaşınması tedavisi :
Tedavi soruna göre değişir.
Bit varsa dimetikon içeren bit ilaçları (peikap sprey, pedikap şampuan)

kafa kaşınmasının nedeni

Kaşınma mantar, sebore, seboreik dermatit ( kafa egzaması – yağlı egzama ) veya sedef varsa bu durumda % 1 climbazol içeren şampuan kullanılmalı, 1-2 haftada şikayetlerde azalma olmadıysa beraberinde dermoTTO benzeri saç solusyonları kullanılmalıdır. Aşırı kepek varsa seboreik dermatit olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Kaşıntının sebebi ilaç kullanımına bağlı allerjik bir durumsa ilaç kesilmelidir., başka alerji yapan etken varsa devreden çıkarılmalıdır..

 

HAKKINDA admin

92 Yorumlar

  1. 60 yaşındaki kayınvalidemin baş derisinde kabuklu yaralar var saç dökülmesi ve ağrı yaptığını uyuyamadığım söylüyor. Ne yapabiliriz hocam
    Dr Muharrem Kaya
    dermatologa götürmlisiniz

  2. Kafamda 4 tane yara var kaldirinca sulaniyo bazen de kanıyo ve kasiniyo kabugu kaldirdiktan sonra sacimi yikadigimda yaniyo ama normalde yanma falan yok onun haricinde deride de kucuk kucuk yaralar oluyo bazen kasidikca tirnaklarim beyaz biseylerle doluyo kafamdaki yardimci olur musunuz?
    Dr Muharrem Kaya
    dermatologa görünmelisiniz

  3. Vücudum kıl olan bölgelerin de yaralar çıkyo ne olabilir
    Dr Muharrem Kaya
    dermatologa görünmelisin

  4. Merhaba hocam benim kafamda yağ bezesi vardı patladı 1 aydır iylesmiyor kapanıyor tekrar açılıyor. Iki gündür baticonla temizleyip bacoderm merhem sürüyorum bunun için hangi dr gitmem gerekiyor. Şimdiden teşekkürler.
    Dr.Muharrem Kaya
    genel cerrahi,plastik cerrahi olabilir

  5. Hocam benim kafamda beyaz orta buyuklukte kabuklar cikiyor ve bir tanede yara var nedeni nedir ne yapabilirim?
    Dr.Muharrem Kaya
    sebore olabilir,cildiyeciye görünün

  6. Hocam başımı kasimistim. Ve kanamisti. Sonra kabuk bağladı. Ben o kabuğu soydum. Tekrar kabuk bağladı tekrar soydum. Ve böyle devam etti. Sonra bir kac tane saç koparttim o kabuk bağlayan yerden. Şu an ne kabuk bağlıyor, ne ordan saç çıkıyor. Ne yapmalıyım? Sorumu yanitlarsaniz çok sevinirim.
    Dr.Muharrem Kaya
    dermatologa görünmelisin.

  7. Hocam vücudumda pullu pullu yaralar oluyor onlar dökülüyor bir süre sonra ayni yerinden tekrar cikiyor ve cogaliyor
    Dr.Muharrem Kaya
    pullu yaralar oluştuğunda dermatologa görünmelisin

  8. Merhaba hocam 1 aya yakındır kafamda yorumlarda okuduğum uzere herkesde oldugu gibi yaralar çıkiyo cok kasiniyo ve kavliyor kasidigim zaman kan sulaniyor ne yapmam lazim ..
    Dr.Muharrem Kaya
    tam ve doğru tanı için dermatologa gitmelisiniz

  9. hocam kolay gelsin 12 senedir diyalize giriyorum.yaklaşık 3 yıldır kafamda 2 tane yara cıktı ve hiç bir şekilde iyileşmiyor. diyaliz doktoruma sorduğumda fosfor çökmesi kaynaklı dedi beni çok rahatsız ediyor. kaşınma felan olmuyor ama görüntü olarak beni rahatsız ediyor kullanabileceğim herhangi bir ilaç yada farklı tedavi önerebilir misiniz? şimdiden teşekkür ederim.
    Dr.Muharrem Kaya
    dializ hastası olduğunuz için dermatologla görüşmenizi öneririm.

  10. Hocam meraba benim kafamda aylardir iki tane yara var ve kasidimda bissuru kabuk gibi seyler dokuluyor ve kasidimda sulaniyor napmaliyim
    Dr.Muharrem Kaya
    dermatologa görünmelisin