Siğil Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bu yazımızda sizlere pek çok insanın karşılaştığı bir cilt sorunu olan siğiller için hangi doktora gidilmesi gerektiğini ve sorunun çözüm tekniklerinden bahsedeceğiz.

Siğil Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Sorunun ciltte meydana gelmesi sebebiyle pek çok insanın aklına ilk etapta tedavi için dermatoloji alanı gelmektedir. Evet dermatologlar siğil tedavi edebilir. Ancak genel cerrahi alanı sunduğu tedavi seçenekleri sayesinde daha avantajlıdır. Bu nedenle görsel açıdan tatmin edici ve pratik bir tedavide tercih edilmesi gereken alan genel cerrahidir.

Siğil adı verilen oluşumların neden oluştuğuna değinildikten sonra genel cerrahi ve dermatolojinin sorunu nasıl, hani yöntemlerle tedavi ettiği aktarılacaktır.

Siğil Nedir?

Siğiller HPV virüsünün teması ile ortaya çıkan ve bulaşıcı özelliği olan cilt lezyonlarıdır. Genel olarak aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi 6 gruba ayrılarak kategorize edilir. Bunlar: Flat, plantar, filifrorm, Kondilom, periungual ve common olarak nitelendirilen türlerdir.

Her bir tür siğilin vücutta konumlandığı nokta farklıdır. Farklı bölgelerde ortaya çıkan siğiller HPV nin farklı tiplerinden kaynaklanmaktadır. HPV nin tespit edilen 100 farklı tipi bulunmaktadır.

Siğillerin nasıl göründüğü az çok herkes tarafından bilinmektedir. Genellikle cilt renginde ya da pembemsidirler. Karnabahara benzer pütürlü bir yapısı vardır. Herhangi bir şikayete neden olmazlar. Ancak konumları itibari ile acı ve rahatsızlığa neden olabilirler. Örneğin tırnak içerisinde büyüyen periunguallar tırnak altında büyüyerek acıya neden olabilmektedir. Ya da ayak tabanında ortaya çıkan plantarlar üzerine basıldıkça nasıl gibi rahatsızlık verebilirler.

Siğiller genel olarak iyi huyludur. Görsellik ve zaman zaman acıya neden olması dışında herhangi bir sorun teşkil etmezler. Ancak makat ve genital bölgede ortaya çıkan kondilomlar kimi zaman kötü huylu olabilir. Yani kanserleşemeye neden olabilir.  Kanserleşmeye neden olan HPV tip 11 ve 6dır. Otaya çıkan rahim ağzı kanserlerinin büyük çoğunluğunun sebebi bu virüslerdir.

Neden Olur?

Siğillerin ortaya çıkmasının sebebi yazımızın da içeriğinde belirtildiği gibi HPV ismi verilen bir virüstür. Siğillerin ortaya çıkması ise bu virüsün bulaşması ile ortaya çıkmaktadır. Virüs ten teması ile bulaşmaktadır. Ten teması kadar sık olmasa da siğili olan kişinin şahsi eşyalarının kullanılması ile de bulaşmaktadır.

Siğiller temas gerçekleşir gerçekleşmez bulaşabileceği gibi temastan aylar sonra da bulaşabilmektedir. Bu duruma virüsün kuluçka evresi ismi verilmektedir. Kuluçka evresinde olan bir virüs kişinin bağışıklık sisteminin zayıflaması ile aktif olup siğillerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Sorun virüs kaynaklı olması dolayısıyla yayılma özelliğine sahiptir. Bazı siğiller rahatsız edici olmazken bazıları oldukça rahatsız edici olmaktadır. Rahatsızlık veren siğillerden en erken süreçte kurtulmak sorunun ilerlemesini engellemek açısından önemlidir. Estetik kaygı uyandıran siğillerde erken süreçte tedaviye başvurulması avantajlı olacaktır.

Kanserleşme özelliği olan ve iyi huylu olsa dahi kişinin yaşan kalitesini oldukça düşüren makat ve genital siğillerin tedavisi sorun fark edilir edilmez başlanmalıdır. Bu bölgelerde yayılma olması kişiyi oldukça zor bir durumda bırakacaktır. Ayrıca sorunun yayılmış olması tedavi sürecini de zorlaştıracaktır.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Tedavi genel cerrahlar ve dermatoloji uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Dermatologlar krioterapi tekniğini kullanır. Genel cerrahlar ise lazer, radyofrekans ve elektro koteruygualamalarını kullanmaktadır.

Krioterapi

Siğile sıvı halde bulunan azot enjekte edilir. Bu sayede donması ve çürüyerek kopması hedeflenir. Acılı bir uygulamadır. İkinci seansa ihtiyaç duyulabilir. Sıvı azotun sağlıklı dokuya da zarar verme riski bulunması sebebiyle tavsiye edilmez.

Lazer

Lazer uygulaması en tedavisinde çok verimli bir şekilde kullanılır. Ancak siğil tedavisinde aynı başarı yakalanamamıştır. Lazer cihazı ile yalnızca ciltten kabarık olmayan yüzeysel benler tedavi edilebilmektedir.

Radyofrekans

Radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren bir cihaz yardımıyla siğiller kontrollü olarak tahrip edilir. Bu sayede istenmeyen doku ciltten temizlenmiş olur.

Elektro Koter

Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren ve tıp alanında oldukça verimli bir şekilde kullanılan bir cihazdır koter cihazı. Siğillerin temizlenmesinde en etkili yöntemdir. Nasıl ki sıcak bir cisim plastik eşyaya temas ettiğinde eriyip kayboluyorsa sğiller içinde aynı durum söz konusu. Koter cihazının ucu ile siğil temas ettiği anda buharlaşmaktadır. İstenilen bütün siğillere uygulanabilmektedir.

1 dakika kadar kısa bir sürede uygulanabilmektedir. İz kalmaması sayesinde estetik açıdan da avantajlı bir uygulamadır.

Siğil Tedavisinde En İyi Doktor

En iyi demek için şu özellikler olmalıdır;
Yeterince tecrübeli olmalıdır
Güncel tedavileri takip etmelidir
Çağdaş teknolojilere sahip olmalıdır
Takip programını doğru ve yeterli devam ettirmeli ve bunu hastasıyla paylaşmalıdır
Gerektiğinde kontroller yapmalıdır
Tekrar etmesi durumunda hastasına sahip çıkmalıdır
Korunma ile ilgili olarak hastasını yeterince bilgilendirmelidir.

HAKKINDA admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir