Pilonidal sinüs iltihabı kuyruk sokumundaki kıl yumağı içeren boşluğun mikrop kapmasıdır ve her hastada ara sıra ortaya çıkabilir. Yani her kıl dönmesi hastası iltihap riski yaşayabilir.
Pilonidal sinüs Nasıl Olur
Normalde deri altındaki yumak ki bunun içeriğinde tüy, kıllar, elbise tozu ve deri döküntüleri gibi yabancı maddeler vardır. Vücut bu yabancı maddelerden zarar görmemek için etrafını bir kapsül benzeri zar ile kapatır. Bu zar vücutla yabancı maddelerin yüz yüze gelmesine engel olur ve bu şekilde hiçbir şikayet yapmadan kalır. Popo üstü düşmek, kuyruk sokumuna tekme yemek veya uzun yolculuk gibi kapsülü zedeleyebilen küçük bir travmayla kapsül yırtılır ve tüyler doku içine dağılır. Doku içine dağılan bu maddeleri eritmek için madde salgılanır , bu durum başka şikayet yapmayan akıntı şeklinde devam eder. Bu akıntı rahatça boşalamazsa içerde birikir ve bu defa içinde mikroplar çoğalmaya başlar. Mikropların çoğalması giderek genişleyen bir iltihaba dönüşür.
Pilonidal sinüs İltihabı Belirtileri
Normalde hiçbir şikayet yokken yada özelliksiz basit bir akıntı varken yukarda sayılan travma olduktan sonraki 2-3 gün içinde hafif başlayıp giderek artan bir ağrı ortaya çıkar ve 4.-5. günlerde artık ağrı oturmayı engelleyecek düzeylere kadar çıkar. Bu arada yine giderek artan bir şişlik ortaya çıkar.
Belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
-Giderek artan ağrı.
-Şişlik.
-Kızarıklık.
-Kötü koku.
-Ateş.
Bu belirtilerin ortaya çıkması iltihabın artık apseye dönüştüğünü gösterir.
Pilonidal sinüs İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır
İlk 2 günde far edilirse antibiyotik başlanır. Antibiyotikle düzelme ihtimali düşüktür ancak ilk günlerde başlanması sorun ilerlemeden geri çevirebilir. Eğer gerileme olmadıysa 4.-5. günlerde artık apseleşir ve yumuşama başlar. Bu dönemde yine antibiyotik başlanır ama kesinlikle boşaltılmalıdır. Boşaltılıncaya kadar kötüye giden durum boşaltıldığı dakikalarda hızla düzelmeye başlar. Cerahat şeklindeki mikrop vücuttan uzaklaştırıldığı anda varsa ateş düşer, ağrı % 70 oranında azalır. Yine boşaltma işleminin ertesi gün hasta ciddi düzeyde rahatlamış olur. Şişlik ve etraf dokudaki hasarın düzelmesi 1.5-2 ayı bulur. Beklenmesi halinde apse giderek şişip en zayıf noktadan patlar ancak doku tahribatı çok artacağı için doğru bir yaklaşım değildir. Bütün apselerde olduğu gibi görüldüğü anda boşaltılması en doğru yaklaşımdır ve bu yaklaşım Hipokrat’tan beri bu şekildedir. Bu dönemde yapılan tedavi apse tedavisidir yani apse iyileştirilir ancak sinüs olduğu gibi kalır, 1.5-2 ay sonra asıl hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Eğer asıl sorun tedavi edilmezse bir süre sonra yeniden apse oluşur ve her apse hastalığın biraz daha ilerlemesine neden olur.
İltihap Tedavisinden Ne Kadar Sonra Ameliyat Yapılır
Burada farklı görüşler olmakla birlikte en doğru bilimsel yaklaşım 2 ay bekleyim asıl sorunun ameliyatla uzaklaştırılmasıdır. Bu kadar süre beklenmesinin sebebi çevre dokuda oluşan tahribatın düzelip eski haline dönmesidir. Daha erken tedavi ameliyat edilmesi halinde mikroplar ameliyat alanına bulaşarak ameliyatın başarısını gölgeleyebilir. İltihap düzeldikten sonra tercihen çağdaş yöntemler tercih edilmelidir. Bu ameliyatlar iş gücü kaybına sebep olmaz hasta aynı gün işine okuluna devam edebilir.
Kuyruk Sokumu Akıntısı
Bu bir çok vakada görülür ancak yukarıda sayılan diğer bulgular yoksa aktif iltihap olmadığı düşünülür. Bu tür sessiz akıntının sebebi vücudun kılları eritmek için yaptığı salgıdır ve normal ameliyata engel değildir. Böyle basit akıntı olsa da pilonidal sinüs ameliyat edilebilir.
İltihaplanma standar dışı bir durumdur, her zaman iltihaplı olması gerekmez. Sakin zamanda bulgular farklıdır.
Pilonidal sinüs nasıl anlaşılır
Kıl dönmesi diğer adıyla pilonidal sinüs genellikle belirti vermeden uzun süre kalabilir. İlk oluştuğu dönemde doku içine giren kılların az olması sebebiyle 1-2 cm lik hafif ağrılı bir şişlik şeklindedir. Dikkatli bakıldığında kuyruk sokumu cildinde orta hatta bir veya birkaç yerde kılların girdiği delikler görünür.
Tedavi geciktirilirse ve temizlik kurallarına dikkat edilmezse yeni delikler açılabilir bu şekilde çok sayıda giriş deliği oluşması mümkündür.
Giriş deliği sayısının artması ve daha geniş alanda delikle oluşması tedaviyi güçleştiren bulgulardır. Sağlığına dikkat etmeyen kişilerde çok kıl birikmesine bağlı olarak o alanda ceviz yada yumurta kadar şişlik oluşabilir ve giderek büyüebilir.
Halk arasında kıllar yürür omur iliği ve barsakları sarabilir gibi düşünceler yanlıştır kıllar her zaman yumak halinde belli bir yerde kalır.
Sert oturma,düşme gibi travma sonucu kıl yumağını vücuttan ayıran kapsülün zedelenmesi halinde hafif bir akıntı şikayeti olur ve uzun zaman devam edebilir bu durumda akıntı bulgusuda eklenmiş olur.
Pilonidal sinüste şu bulguların biri veya hepsi görülebilir
– Giriş deliği yada delikleri
– Şişlik nohut kadar olabileceği gibi yumurta kadar da olabilir.
– Akıntı kıllara (karşı vücudun yaptığı salgıdır)
– Pis koku (akıntı sebebiyle olur)
– Bölge cildinde renk koyulaşması
– Ağrı
– Kaşıntı
Apseleşme varsa bu bulgulara şunlar eklenir;
– Şiddetli ağrı
– Şişlikte artma
– Kızarıklık
– Ateş
– Titreme
Bu şikayetlerin eklenmesi durumunda pilonidal sinüs apsesi düşünülür. Apseye müdahale sonrası genellikle apsenin boşaltıldığı yerde kalan delikten uzun süre cerahatli akıntı olur ancak apsenin ağır şeki geriledikten 1-2 ay sonra pilonidal sinüs tedavisi yapılabilir hatta apsenin tekrarından korunmak için yapılmalıdır. Apse acil müdahale gereken bir durumdur. Bütün apseler gibi kıl dönmesi apseside boşaltılarak tedavi edilir ek olarak antibiotik eklenir.
Teşhisi konduysa en kısa sürede ameliyat olmalısınız yoksa hastalığınız ilerler ve işinize ara vermeden yaptırabileceğiniz mikro sinüsekromi ameliyatını olma şansınızı kaybedersiniz.
Merhaba ben 4 yıl önce flap yöntemiyle ameliyat oldum dikiş izim yaklaşık 6 cm dikiş izinin 4cm lik kısmında keloid büyüme oldu öyle iyileşti. Yaklaşık iki hafta önce keloidin üzerinde sivilce çıktı doktora gittim antibiyotik verdi sivilce geçti şuan tekrar ve daha büyüğü çıktı acaba mikro sinüsektomi yöntemiyle ameliyat olabilir miyim ve keloid büyüme için kortizon iğnesi yaptırmamın bir zararı olur mu
Dr Muharrem Kaya
öncelikle kıl dönmenizi tedavi ettirmelisiniz.mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi edilebilir