kronik Kabızlık

Kronik kabızlık diğer bir deyimle müzmin peklik seyrek, sert ve zor dışkılamayı tanımlar yani birden fazla boyutu vardır. Tamamen bağırsağın hareket sıklığı ile ilgili bir durumdur. Kronik kabızlık kalın bağırsakla ilgili bir durumdur. Normal insanda 20 dakikada bir defa kasılan kalın bağırsak peklik sorunu olan kişilerde 3-5 saatte bir defa kasılır ve bu kişiler günlerce tuvalete çıkmayabilirler.

Kronik Kabızlık Nedenleri ;

Bağırsağın uzun olması

Bağırsağın yavaş çalışması (tembellik)

Genetik yatkınlıkkronik kabızlık nedenleri

Posadan fakir beslenmek

Dışkılama alışkanlığı ( tuvalette uzun kalmak)

Dışkıyı ertelemek ( işi gereği tuvalete gidemeyenlerde yada dışarıda tuvalet kullanmayı sevmeyenlerde olur)

Kronik Kabızlık Tedavi ;

Tedavi sebebe yönelik olmalıdır, sebep çok açık değilse extra destek sağlanır.

Bağırsak uzunsa ve de aşağıdaki önerilere rağmen kabızlık düzelmediyse, hastanın yaşam kalitesini artırmak için ameliyatla bağırsak kısaltılabilir.

Yavaş çalışma için bol posalı gıdalar tüketilir, yine genetik yapı değiştirilemeyeceği için bol posalı gıdalarla desteklenmelidir.

Dışkılama isteği geldiğinde asla ertelenmemeli ve en kısa sürede yapılmalıdır.

Kronik Kabızlık Belirtileri

Sert dışkı çıkarma yanı sıra, gaz çıkarmada zorlanma, karında aşırı gaz birikimi, karında sancı gibi şikayetler görülür.

Kronik Kabızlık İçin Ne Yapılmalı

Tüketilen posalı gıda miktarı giderek artırılmalı, aynı gıdaları tüketmelerine rağmen bazı kişilerin kabız kalması bağırsağın yavaş çalışmasındadır. Bu durumda yapılması gereken şey hareketi arttırıncaya kadar giderek alınan posa miktarını artırmaktır. Normal yiyeceklerle bu sağlanamıyorsa bu durumda kepek tüketilmelidir. Kepek tüketmenin sınırı yoktur, önce günlük yarım bardak yenir sorun düzelinceye kadar gerekirse günde 3 su bardağı kepeğe kadar çıkılabilir. Kepek tüketimiyle düzelmeyecek kabızlık yoktur. Bu tamamen sistemin eğitimiyle ilgilidir. Sorunun düzeldiği posa miktarı belirlenip bu miktarın tüketimi 3-4 ay aralıksız devam edilirse bağırsaklar eğitilmiş olur ve artık sorun olmaktan çıkar.

Tüketime ek olarak hareketli yaşam da pozitif etki sağlar.

Posalı gıda tüketimine ek olarak;kayısı, kayısı kurusu, incir, erik gibi şeylerde olumlu etki sağlar.

kabızlık ilaçlarıDışkılama alışkanlıkları mutlaka normal düzeylere çekilmelidir.  Şunlara dikkat edilmelidir. İstek tam oluştuğunda gidilmeli ve tuvalet 1-2 dakikada terk edilmelidir. Bunu rahat yapabilmek için ilk kısım dışkı çıkarıldığı anda hala istek varmış gibi gelse bile kalkılmalıdır.

Kronik Kabızlık İlaçları ;

Doğrusu sorunu ilaçlarla değil yukarıdaki önerilerle çözmektir ancak geçiş sürecinde yani ilk dönemler. Bekunis, laksefenol, duphalac gibi ilaçlar kullanılabilir ama tüm bunlara geçici olduğu gözüyle bakılmalıdır yoksa bir süre sonra bunlar olmadan dışarı çıkılamaz. Kabızlık ilaçları bağımlılık yapar tereddütü işte buradan kaynaklanır.

Kronik Kabızlık Bitkisel Tedavi

Aslında bitkiler en iyi posa kaynağı olduğu için her bitki kabızlığa iyi kronik kabızlıkta bitkisel tedavigelir ancak bunlar içinde sinameki otu farklı bir yere sahiptir. Sinameki otu inca bağırsakları hızlandırma etkisi vardır ve kabızlığı düzeltir ancak sinameki otunu ilaçlardan farkı düşünmemek gerekir , bitkisel olsa da bir anlamda bağımlılık yapar.

Kronik kabızlıkta bitkisel ilaç nasıl hazırlanır ? Sinameki otu normal çay gibi demlenir ve duruma göre az miktarla başlanıp giderek artırılır. Fazla içilirse bezdirici düzeyde ishal yapabilir.

Kabızlık zararlımıdır ?

Evet zararlıdır, bilinen makat hastalıklarının hepsinin sebepleri arasında sayılmaktadır. Özellikle basurla ilişkisi çok nettir. Kalın bağırsak kanserleri sebepleri arasında da sayılmaktadır.

Bağırsak Tembelliği Çözümü

En doğru yaklaşım posalı gıda tüketimidir. Ne kadar posa tüketilmesi gerektiği kişiden kişiye çok değiştiği için sorun yaşayan kişi giderek artan bir şekilde posa tüketimini artırmalıdır. Öncelikle günlük tüketilen sebze ve meyve miktarı artırılmalıdır. Çok artırılmasına rağmen düzelmiyorsa bu durumda en etkili posa olan kepek tüketilmelidir. Beslenme konusu konunun sonunda ayrıntılı yazılmıştır.

Dışkılama alışkanlığı normale getirilmelidir. Nerede olunursa olunsun ihtiyaç halinde gidilmeli asla bekletilmemelidir. Sabah kahvaltıyı evde yapıp kahvaltıdan sonra tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getirip bunu bağırsaklara öğretmelidir. Tuvalete tam ihtiyaç olduğunda girilmeli ve sadece ilk kısım çıkarılıp hala ihtiyaç varmış gibi gelse dahi tuvalet terk edilmelidir. Asla daha fazla çıkarmak için çabalamamalıdır.

Kabızlıkta Ne Yenir

diski-sertlesmesiAslında olayın özü yemektir ve şöyle bir yol izlenebilir; Genel anlamda sıvı tüketimi artırılmalıdır bu su, çay veya başka bir sıvı gıda olabilir ancak tek başına sıvı artışı sorunu çözemez. Var olan yeme alışkanlıklarında sebzenin miktarı artırılmalı ve özellikle akşamları meyve tüketilmelidir. Ekmek olarak sadece kepekli ekmek yenmelidir. Bunlarla istenilen sonuç elde edilemediyse tüketilen sebze ve meyve miktarı giderek artırılmalıdır. Hala çözüm bulunamadıysa o zaman ek olarak kepek tüketilmelidir. Bu konuda en etkili posa kepektir. İneklere verilen kepekten (iri parçacıklı olması daha iyidir) her akşam bir su bardağı kepek süt, ayran, yoğurt çorba gibi gıdalara karıştırılarak yenmelidir. Yine yetersiz kalıyorsa yani dışkının kıvamı normale getirilemediyse bu bir bardak kepek 2-3 bardağa veya daha fazlasına çıkarılabilir. Uygun miktar yakalanıp aralıksız 2-3 ay kullanılması durumunda bağırsağın hareketlenmesini kalıcı olarak artırması sorunun kalıcı çözülmesi anlamına gelir ki en doğru yaklaşım budur.

Bebeklerde Kabızlık

Bebek dışkılayamaz dışkılayamadığı için daha da kabızlaşır ve rahatsız ettiği için sürekli ağlar. Ek gıdaya geçildiyse erişkinlerde önerildiği gibi sebze meyve püre halinde verilebilir. Ek gıdaya geçilmediyse yukarıda bahsedilen emilmeyen şeker içeren duphalac normolak gibi şuruplar kullanılabilir, belirlenmiş hiçbir yan etkisi olmadığı için bebeklerde de güven kullanılabilir. Kullanılacak miktar sorun çözülene kadar artırılabilir.

Kabızlığın Neden Olduğu Hastalıklar

Makat hastalıklarının hepsinin oluşumunda kabızlığın etkisi az veya çok vardır. Makat çatlağından bağırsak kanserine kadar tüm hastalıkların oluşumunda etkisi vardır. En fazla neden olduğu hastalıkların başında makat çatlağı gelir ki neredeyse % 95 kabızlıktır. İkinci sırada hemoroid (basur) gelir. Buraaki etkisi direk değildir ıkınmaya neden olarak hemoroid oluşmasına neden olur.

https://www.ideaklinik.com/makat-hastaliklarinda-beslenme.html

https://www.ideaklinik.com/kabizlik-nedenleri-arasinda-kanser-bile-bulunuyor.html

HAKKINDA admin

10 Yorumlar

  1. Betül ceylan

    Hocam merhabalar, eskiden arada bir beslenmeye bağlı kabizlik yasardim ancak Helicobacter pilori tedavisi gördükten sonra kronik hale geldi, sürekli laktasif etkili ilaçlar ve probiyotik içerek ancak tuvalete cikabiliyorum, yiyeceklerimi çok sinirladim sadece sebze , yoğurt, zeytinyağı ve tam buğday ekmeği tüketiyorum, düzenli su iciyorum buna rağmen bazen günlerce çıkamıyorum. Aylardır bu haldeyim, tuvalete cikamadigim zaman çok acı veriyor, ne tavsiye edersiniz?
    Dr. Muharrem Kaya
    Merhaba ayrıca 05426210888 nolu telefonu arayarak doktor hanımdan ayrıntılı bilgi ve muayene için randevu alabilirsiniz

  2. hocam ben 3 yildir kabızim kullandiğim piskiyatri ilaçlarindan mi yada yanliş beslenmeden mi
    Dr.Muharrem Kaya
    psikiatri ilaçlarıda etkiler,yanlış beslenmede

  3. Slm doktor bey yaşım 26 2 çocuk annesiyim ciddi derecede kabızlık sorunu yaşıyorum özellikle 8 senedir baya artma oldu karnımda sürekli hamile gibi şişliklerim oluyor gaz çıkaramıyorum 1 hafta wc çıkamıyorum iç hastalıklaruna gittim bişeyin yok turp gibisin diyip geri yolladı beni ama makat bölgeme aşırı sancı veriyor
    Wc çıkarken bazen fazla ıkınırken kanamam oluyor canım çok yanıyor ve keçi dışkısı gibi geliyor çoğu zaman ne yapmalıyım lütfen bana yardımcı olun
    Dr.Muharrem Kaya
    makat hastalıklarına spesifik çalışan proctolog ile görüşmelisin.kanama varsa mutlaka anoskopi muayenesi luzumu halinde kolonoskopi yapılmalı.gecikme

  4. Hayırlı aksamlar hocam ben bir cok tedavi gordum probiyotik bile kullandim ama ise yaramadi ne yapmaliyim cok rahatsiz ediyor surekli sisim rahatsizlik veriyor ve haftada birkere zor cıkıyorum
    Dr.Muharrem Kaya
    gastroenterologla görüşmelisiniz

  5. Selamlar 5 yıldır kabızım her türlü ilaçı kullandım ama onlar sadece bir kerelik çözüm oldular. Bana bir çözüm bulabilirmisiniz. Kayısı portakal yaprağı yulaf kepeği her şeyi denedim ama çözüm olmadı. Kanser olmaktan korkuyorum.
    Dr.Muharrem Kaya
    bol sebze-meyve tüketmelisiniz.bol su içmelisiniz,kuru incir-kayısı tüketin.spor yapın.her sabah tuvalete gitme alışkanlığı geliştirin.tuvalette uzun kalmayın,yüksek basınçla ıkınmayın,sıkıştığınızda mutlaka tuvalete gidin.bekletmeyin,barsakta bekleyen dışkı katılaşır,kabız olursunuz.

  6. Ben 44 yaşında bir memurum (inşaat mühendisi). Yani sürekli oturarak çalışıyorum. 20 yıldır kabızlık çekiyorum. Sürekli doktorlardayım. Bir çözüm bulunamıyor. Dahiliye , gastroentroloji , endokrinoloji ve son olarak psikoloji doktorlarının hepsinden geçtim ve hepside kendi meslekleri açısından bir sorun yok diyorlar ama kabızlığımın sebebin bir türlü bulamıyorum. Bekunis veya bitkisel çeyler sadece kullandığım zaman fayda ediyor bıraktığım anda eskiye dönüyor yada vücudum artık kullanmsamda onu tamamen alışmış gibi yoksayıyor. 8 adet gıdaya karşı alerjim tespit edildi. 3 yıldır onlara çok dikkat ediyorum ve tüketmiyorum (karpuz, çilek, biber, karabiber, mısır, sarımsak, kakao, mercimek ve hepsinin türevlerine de ) sadece nefes darlığı problemim geçti (artık burun konkalarım şişik değil) ama kabızlığa bir etkisi olmadı. Sabah akşam bir yemek kaşığı aç karnına zeytin yağı veya keten tonumu yağı içiyorum ama banamısın demiyor. Ikınırken beyin damarlarımın zorlandığını hissediyorum. Lütfen bir yol gösterin bana. Hemeroidi ve basit kanamaları geçtim bir gün aşırı ıkınmaktan beyin damarlarım çatlayacak diye korkuyorum. Sizce ne yapmalıyım. şimdiden çok teşekkür ederim.
    Dr.Muharrem Kaya
    makat hastalıklarına spesifik çalışan bir genel cerrahi uzmanına görünün.anal fissürünüz olabilir

  7. Merhaba
    Kepek tavsiye edilmiş. Yulaf kepeğimi yoksa buğday kepeğimi ?
    Tşkler
    Dr Muharrem Kaya
    her ikiside olur

  8. Dilek Bakırezer

    Hocam 41 yaşındayım aileden gelme kabızlık sorunu yaşıyorum kendimi bildim bileli ve yaklaşık son 1 yıldır aç karnına sabahları bir bardak bitki çayı içiyorum form çaylarından ki içinde bi miktar Sinameki otu var bu çaylarda.ne yediysem düzelmedi bu sorunum kayısı incir gibi tek çarem bu çaylar ve bağımlılık yaptı haliyle sizce günde 1 fincan içmemin zararı var mı
    Dr Muharrem Kaya
    aileden gelme değildir kabızlık.evde ki beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır.posasız bir diyetle besleniyorsanız,evde sebze pişmiyor,salata ve meyve tüketilmiyorsa kabız olmanız normal.tüm ev halkının beslenem alışkanlıklarını değiştirmelisiniz.

  9. Merhaba hocam benim sıkıntım tuvalete uzun kalmak bagirsaklarimim tam bosalmadi hissi olmasi ve diski bitince surekli ıkınıyorum komple bitsin diye bekliyorum genelde isim olunca evde erteliyorum ve Aksam belli bi saatte olmasa bile zorla yapma Ihtiyaci duyuyorum ve asiri şiškinlik Gaz oluyor sigara icince bagirsaklarimin calistigini hisediyorum benim sıkıntım tam boşalamama hissi bi ikikerede dıskımdan kőpűk geldi Gaz cikarirken lütfen hocam Cevap yazarsaniz cok sevinirim tesekkur ederim
    Dr Muharrem Kaya
    İBS olabilir.gastroenterolojiye görünün

  10. S.A hocam. Benim yaklaşık 5 yıldır şiddetli olmayan kabızlık sorunum var. Yediklerime çok dikkat ediyorum. Ama Haftada iki veya üç kez tuvalete çıkabiliyorum. Geçen gün Probiyotik yoğurt aldım. İlk iki kullanımda sanki bağırsaklarım bozuldu. İshal olmuş gibi tuvalete gittim. Mozart konseri verebilecek kadar afedersiniz abartılı bir ses ve koku çıkışı oluştu. Karnımda şişlik daha da arttı. ve dışkılamada birşey değişmesince bu yoğurdu kestim. Kabızlık tedavisinde hazır satılan bu yoğurtların yan etkileri olabilir mi sizce? Teşekkürler
    Dr.Muharrem KAYA
    yan etki demeyelim de sizin vücudunuz tolere edememiş, keserseniz düzelir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir