Varis ameliyatından sonra ne kadar yatılır

Her ameliyattan sonraki günlerde bir süre yatak istirahati önerilir, önerilen bu sürenin uzunluğu ameliyatta yapılan doku hasarına ve buna bağlı olarak beklenen ağrı düzeyine göre değişir.
Kemik müdahaleleri en uzun süre istirahat gerektirir çünkü kemiğin iyileşme süreci uzundur. Damarların kesilerek çıkarıldığı durumlarda bundan çok farklı değildir ve ameliyatsız yöntemlere kıyasla ciddi düzeyde uzun zaman kaybı olur.

Varis Ameliyatından Sonra Ne Kadar Yatılır

Her ne kadar ameliyatla varis tedavisi yapan klinik sayısı giderek azalsa da devlet hastanelerinde en sık yapılan operasyon stripping ameliyatıdır ve 2 hafta yatak istirahati sonrası 6 hafta yani toplam 2 ay bandaj veya çorapla hafif aktiviteler önerilir. Teknoloji kullanılsa da benzer tedaviler olan endovenöz lazer ve endovenöz radyo frekans tedavilerinde de öneriler yaklaşık aynıdır.

Daha küçük girişim olan pake exizyonunda ise büyük kesikler değil küçük ve çok sayıda cilt kesikleri olduğundan daha az istirahat önerilir ve işe dönüş 1-2 haftadır.

Ameliyat Sonrası Varis Çorabı

Hastalığın tekrar ihtimalini azaltma, morlukların ve şişliğin daha çabuk düzelmesi için ameliyat sonrası bacağı kavrayan sıkılkta çorap 2-6 y boyunca giyilmesi önerilir. Çorap pansuman bittikten sonra giyilmeye başlanır, sabah yataktan çıkmadan giyilmesi önerilir.

Yeni Tedavi Yöntemleri

varis ameliyatında iz kalırmıAmeliyatsız yöntemlerde hiç yatmak gerekmez, hastanın 20 dakika uygulama sonrası işine dönmesinde sakınca olmaz, hafif bir ağrı olsa da hasta sosyal yaşamına aynı gün dönebilir.
Ameliyatsız varis tedavileri olan lazer, radyo frekans , skleroterapi ve köpük tedavileriyle damarın kalınlığı yada uzunluğu ne kadar olursa olsun ayaktan tedavi etmek mümkündür.
Tedavi için işinize 20 dakika ara vermeniz yeterli olmaktadır, işlem bitişi genellikle sosyal yaşamınıza ara vermeyi gerektirmeyecek düzeylerde hafif bir ağrı olabilmektedir. Olabilecek küçük lekelenmeler ve morluklar zaman içinde müdahale veya ilaç kullanmayı gerektirmeden kendiliğinden düzelir.
Sonuç olarak ;
Varis tedavisi aslında istirahat gerektirmeyecek yöntemlerle yapılabilir, ameliyatla tedavi ciddi iş gücü kaybı ve eziyet sebebidir. Tedaviye karar vermeden önce hangi yöntemle yaptırılacağı iyi araştırılmalı ve bu konuda teknolojik donanımı tam olan varis tedavi kliniklerinde kalp damar cerrahlarından hizmet alınmalıdır. Varise özel çalışan kliniklerde bu amaçlı her tür teknoloji bulundurulmaktadır bu sayede ameliyat yapılması gerekmemektedir.

Varis ameliyatından sonra dikkat edilecekler

Varis ameliyatından sonra yapılacaklar diğer ameliyatlardan farklı olsa da yaklaşık aynı şeylerdir. Her ameliyat sonrası ameliyatın büyüklüğüne göre değişik öneri ve uygulamalar olmaktadır, bunların en önemlisi hastanın normal sosyal yaşamını engelleyen ağrı sebebiyle istirahat gereksinimidir. Toplar damar ameliyatları da farklı şekillerde yapılmaktadır ve ağrı düzeyi çok değişkendir.
varis ameliyatından sonraki görünüm

Yapılan ameliyata göre tedavi sonrası şunlar yapılır;
– İsitrahat ; bacaklarda ağrı ve şişmeyi azaltmak için 1-2 hafta yatak istirahati, 2 ay kadar çalışmamak kaydıyla hafif hareketli yaşam önerilir, bu hareketli dönemde bazı klinikler 2 ay bazı klinikler 6 ay elastiki bandaj veya varis çorabı önerirler.
– Banyo; genellikle dikişlerin alınacağı 12 güne kadar banyo önerilmez, ancak yaralanmanın daha küçük olduğu bacaktan küçük kesiklerle varisin çıkarıldığı pake exizyonundan 3 gün sonra banyo yapılabilir.
– Antibiotik kullanımı; ameliyat alanında iltihap riskini azaltmak için sıkça verilir.
– Ağrı kesici ilaçlar; Oluşacak ağrı düzeyini azaltmak ve hasta lüksü için önerilir.
– Aspirin; kan sulandırıcı (gerçekte pıhtılaşmayı geciktirici ) etkisi için verilir,yeni kılcalların oluşumunu azalttığı söylenmektedir.
– İş değişikliği; Uzun süre ayakta durmayı gerektiren işler ameliyat sonrası % 60 tekrar varis oluşmasına sebep olacağından hastaya daha az ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışması önerilir. Tekrar ihtimalinin çok daha az rastlandığı ameliyatsız tedavilerden sonra meslek değiştirmek önerilmez.
Oluşan doku hasarı yaklaşık aynı olduğu için endovenöz lazer de klasik ameliyat gibi değerlendirilir.
Ameliyatsız yapılan lazer, radyo frekans, skleroterapi ve köpük tedavilerinden sonra bunların hiçbiri önerilmez hatta hasta işlem bitimi yürüyerek işine gidip çalışabilir, sosyal yaşamına ara vermesi gerekmez. Ameliyat sonrası günlerce banyo yasağı özellikle yazın ciddi sorun olabilir ama ameliyatsız tedavi yapıldığı gün bile banyo yapılabilir.

Varis ameliyatından sonra neden iltihap olur

Varis ameliyatında çok yerden kesik yapılır yani cildin koruyuculuğu bozulmuş olur, cildin bütünlüğünün bozulduğu her durumda yaralanma alanından mikrop girerek iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu yaralanma herhangi bir kazayla olabileceği gibi kontrollü bir şekilde ameliyatta da oluşturulur. Ameliyatla cilt kesilmesine bağlı iltihaplanma daha seyrektir çünkü ortam sterildir ama buna rağmen her ameliyattan sonra iltihap riski vardır.
Bütün ameliyatlardan sonra olabildiği gibi varis tedavisi ameliyatla yapıldığında ameliyat yada dikiş yerinden mikrop girerek ameliyat bölgesinde iltihap yada apseye sebep olabilir, bütün ameliyat sonrası iltihaplanmaları gibi varis ameliyatı sonrası görülen iltihapta da antibiotik ve istirahat önerilir, yara yerindeki dikişler alınarak iltihabın akması sağlanır. Genellikle ciddi sorun yaşanmadan tedavi edilebilir.

Doku içindeki bu mikrobik durum bazen cilt altından ilerleyerek selülit veya lenfanjit denilen durumun ortaya çıkmasına sebep olabilir.İltihabın bu şekilde ilerlenmesi durumunda daha etkili antibiotikler ve tercihen ağızdan değil kalça veya damardan yapılan antibiotikler kullanılır.

Ameliyathanelerin maximum düzeyde steril olmasının temel mantığı bu tür ameliyat sonrası yara enfeksiyonlarının en aza indirilmesidir,sonraki dönemde yapılan pansumanlarında uygun ortam ve malzemelerle yapılmaması enfeksiyon riskini artırabilen uygulamalardır.

Ameliyatsız lazer,radyo frekans veya köpükle yapılan varis tedavilerinde cilt bütünlüğü bozulmadığı için mikrop girme ve iltihaplanma riski yok diyecek kadar azdır.Bu yöntemlerle tedaviden sonra görülen enfeksiyonlar çok daha basit düzeylerde kalmaktadır.Varisleriniz varsa riski yüksek ameliyatlar yerine riski çok düşük ameliyatsız yöntemleri tercih etmelisiniz.

Varis Ameliyatı Sonrası Morluklar Neden Olur

Varis ameliyatı varis tedavisinde uygulanan en agresif ve en çok yan etkisi olan yöntemdir ve bu sebeple giderek uygulaması azalmakta hatta devlet hastaneleriyle sınırlı hale gelmektedir. Damar hastalıklarına özel çalışan kliniklerde artık klasik ameliyatlar terk edilmiştir.

Aslında bir çok ameliyattan sonra morluklar olması alışıldık bir şeydir ama göz ameliyatları, burun estetik ameliyatları gibi bacaklarda yapılan damar ameliyatından sonra da morluk olur. Görünür alanda olup dramatik bir görünüme neden olması dışında ciddi bir sorun yaratmaz.
Ameliyatı sonrası morlukların en önemli sebebi damarların kesilmesi ve yer yer çekerek koparılarak alınmasından kaynaklanan can sıkıcı bir durumdur. Öyle ki haftalarca çok dramatik bir görünüme sebep olur.
Her ameliyatta çevresel kılcal damarların da kesilmesine bağlı olarak ameliyat alanına kan sızıntısı olur, her ne kadar kanamalar kontrol edilse de işlem bitişinde bir miktar daha sızıntı devam eder. Ameliyatın türü ve genişliğine göre bu kanamanın miktarı da farklı olur.
Çok kanaması beklenen girişimlerin sonunda o bölgedeki kanı emecek dren denilen alet konur. Varis ameliyatlarında da çok sayıda damar kesildiği, stripping ameliyatında çok sayıda yan dal damarların çekerek koparılması sebebiyle cilt altına abartılı düzeylerde kanama olur.
Çekme işleminden sonra tampon yapılsa da, işlem sonrası sıkı bandaj sarılsa da bu durum değişmez yani doku içine bol miktarda kanama olur. Damar boyunca uzun mesafeler olduğu için dren konması da mümkün olmaz ve doku içinde kalır.

Ameliyat Sonrası Morluk Ne Kadar Sürer

Süre ameliyatın büyüklüğü ve deri altına kaçan kanın miktarıyla ilgilidir. Genellikle 2-3 haftada düzelir ama kanama çok olduysa daha uzun sürebilir.
varis ameliyatı sonrası morluk düzelirmiVaristn sonra uzun sürmesinin sebebi kanama miktarının fazla olmasıdır.
Cildin altına akan bu kan sonraki 2-3 günde ezilmiş gibi morluk şeklinde görülür, 10-15 gün sonra bu morluk sarı ve yeşil hale döner, 2-5 ay sonra büyük oranda kaybolur. Kaybolma işi vücut tarafından yapılır, akmış olan bu kan vücut tarafından yeniden kan yapımında kullanılmak üzere taşınır. Bu fizyolojik işleyiş başka sebeplerle olan morlukların iyileşmesi için de geçerlidir, yani vücut çok tasarrufludur ve tekrar kullanır.

Ameliyat Sonrası Morluk Nasıl Geçer

Tabi hastayı en fazla ilgilendiren budur. Özellikle görünür yerdeki morlukların bir an önce geçmesi istenir. İşin önemli bir kısımını vücut kendisi yapar.
Cilt altına sızmış kanı yeniden kan yapımında kullanmak üzere alıp götürür. Dışardan uygulanacak ilaçlar bu süreyi biraz kısaltabilir. Morarmış alana günde 2-3 defa lazonil merhem ya da hirudoid merhem sürülürse daha çabuk düzelir.varis ameliyatından sonra morluk
Ameliyatsız yöntemler olan radyo frekans, lazer, skleroterapi ve köpük tedavisinden sonra da morluk görülebilir ancak ameliyatlardan sonra görülenlerle kıyaslanamayacak kadar azdır ve kısa sürede kaybolur. Buradaki morarmanın sebebi ise damara sokulan iğnenin çıktığı kısımdan birkaç damla sızıntı olmasıdır.
Varisleriniz varsa ameliyat sonrası aylarca süren morluklara katlanmak istemiyorsanız çağdaş tedavi yani kesip dikmek gerektirmeyen yöntemleri araştırın, ameliyat oldunuzsa da morluklardan tedirgin olmayın 2-5 ayda % 99 ihtimalle kendiliğinden geçecektir.
Şunu da bilmekte yarar var varis ameliyatı sonrası tekrar ihtimali oldukça yüksektir yani tekrarlarsa bu tür morlukları yaşamamak için ameliyatsız yöntemleri tercih edin.

Çağdaş Varis Ameliyatları olan zamk tedavisi (varisi içten yapıştırma), damar içi lazer (EVLA), damar içi radyo frekans (EVRFA) gibi ameliyatlardan sonra morluklar çok daha azdır ve daha kısa sürede düzelir.

Varis Ameliyatı Tehlikeli midir ?

Tüm tedavilerde olduğu gibi varis ameliyatının tehlikeleri de vardır. Tüm cerrahi girişimlerde ortak tehlikeler olan narkoz, iltihaplanma, yaranın dikişlerinin açılması, kanama, morluk, tekrarlama ihtimalinin yüksekliği ve ağrı gibi sıkıntı verici durumlar varis ameliyatları için de geçerlidir. Varisin ameliyatla tedavisi ameliyatı tehlikeleri sebebiyle uygulaması giderek azalmış ve çağdaş tedavi yöntemlerine bırakmıştır.
Ameliyatının tehlikeleri olarak ta değerlendirilebilecek sorunlar;
Varisin tekrarlama ihtimali
Hook Venektomi, Stripping, Pake Eksizyonu ve Kapakcık onarımı şeklinde yapılan ameliyatlar da dahil olmak tümünde en büyük sorunların başında hastalığın tekrarlama riski gelmektedir. Tedavi ve ameliyatın amacı hastalıktan kurtulmak olup 1-2 yıl içinde yeniden ortaya çıkması keyifleri kaçırmaktadır. Bu ihtimal % 40 ile % 60 arasında değişmektedir.
Hastanede yatış
Narkoz ile yapılacağı ve ameliyathanede yapılması gerektiği için hasta operasyon sonunda 3-7 gün arasında hastanede yatması gerekmektedir. Özel hastanede yapılması durumunda ciddi bir masraf çıkacaktır. Ameliyatsız tedavilerde sadece 20 dakikanızı ayırmanız yeter.
İş gücü kaybı
Taburcu olmasına müteakip, ayrıca 2 ile 8 hafta süresince iş gücü kaybına neden olmaktadır. Yürüme sıkıntısı yaşayabilir ve istirahat etmeniz gerekir. Aynı zamanda elastiki bandaj yada çorap kullanmak gerekebilir.
Kanama ve iltihapvaris ameliyatının riskleri Kesilen alanlarda cilt altında kanama ve iltihap görülmektedir. Bu durum tüm varislerin ameliyatları için geçerlidir. Nadir olsa da yaralarda açılma durumu oluşabilir.
Başarı oranı
Her yapılan cerrahi operasyon başarılı geçmesi imkansızdır. Özellikle kapakçık onarımı denilen yöntem bozulan kapakçıkları onarmayı amaçlamaktadır. Fakat operasyon sonunda elde edilen başarı oranı çok düşüktür.
Ameliyat izi
Ameliyat için bir yada bir veya bir kaç yerden 1cm ile 10 cm arasında değişen kesi yapılır. Yapılan bu kesilerden damar çıkarılır yada tel sokulur. Operasyon sonunda dikiş ile kapatılan bu kesiler ömür boyu kalıcı dikiş izlerine neden olmaktadır. Özellikle etek giyen kadınlar için ciddi bir estetik sorundur. Erkekler için belki çok sorun olmayacaktır.
Ameliyatsız yapılan yöntemlerde bu risklerin hiçbiri yaşanmamaktadır.

https://www.varisistanbul.com/varis-ameliyati-olmak-zorunda-degilsiniz.html

 

 

HAKKINDA admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir