Zarar vermeden yaşayan (buna saprofit denir) mantar çeşitli sebeplerle sayıca artıp hastalık düzeyine gelebilir. Bu durumu bağırsakta binlerce mikrop olmasına rağmen seyrek olarak mikrobik ishal olmamıza benzetebiliriz.
Mantar genellikle deri ve tırnak gibi dokulara yerleşen bir tür mikroptur. Seyrek olarak organlarda da hastalık yapabilir, ağır şekilde kafada görülmesi çok seyrektir ama hafif formuna sık rastlanır.
Kafada Mantar
Saçlı deride mantarlar karşımıza daha çok yağlanma, kepeklenme, kaşıntı, kırmızılık, ıslaklık hissi gibi şikayetler çıkar. Diğer vücut alanlarındaki mantar hastalıkları zor tedavi edilse de saçtaki mantarlar daha kolay tedavi edilebilir.
Bilimsel çalışmalarda tespit edilen mantar türü en sık malessezia furfur dur bunun alt gurupları da vardır.
Hastalık çeşitli şekillerde karşımıza çıkar; aşırı kepek ve yağlı egzamanın en önemli sebebi mantarlardır, kepek rahatlıkla tedavi edilebilirken yağlı egzama ( seboreik dermatit ) tekrarlama eğilimindedir. Her iki hastalıkta daha çok cildin yüzeyindedir. Bunların dışında bir de kıl köküne ilerleyen mantar hastalığı vardır hastalık ilerlediğinde mikroplarda eklenir ve kıl kökünde öldürücü hasar bırakır. Bir bölge tamamen boşalacağı gibi ciddi düzeyde seyrelmeye de sebep olabilir. İltihap eklendiğinde kıl köklerinden cerahat çıkar ve sıklıkla pis kokuludur. O bölgedeki saça dokunuduğu anda elde kalır.
Kafada Mantar Tedavisi
Hastalığın düzeyine göre tedavi planlanır, hafif yağlı egzama ve yoğun kepek varlığında climbazol içeren şampuanlar tedavide yeterli olmaktadır. Bu gurup şampuanlar günlük kullanıma uygun olduğu için tedavi sonrası kullanıma devam edildiğinde hastalığın tekrarı engellenir. Daha ağır yağlı egzama olgularında tek başına şampuan yeterli olmayabilir bu durumda ek olarak kortizon içeren solüsyonlar yada bitkisel kortizon içeren dermotto benzeri ürünler kullanılabilir. Kortizonlu ilaçların ciddi yan etkileri olduğu için uzun süre kullanılmaması gerekir. Hafif ve orta düzey mantarlar şampuanla düzelir ancak ağır vakalarda şampuana ek olarak anti mikorik yani matarları öldürücü erkiye sahip merhem veya tercihen haplar kullanılır. Tedavi yaklaşımı ciddi olmazsa mantarın ilerlemesi ve üzerine mikrop ve akıntı eklenmesi o bölgede kelleşmeye neden olabilir. Mantara bağlı saç dökülmesi genetik saç dökülmesi gibi değildir. Genetik dökülmede geniş bölge tam kelleşir mantardan kaynaklananlar küçük kel bölgeler halinde olur.
Dökülmeden sonra sekiz ay geçmesine rağmen saçlar çıkmadıysa bu durumda kökler ölmüş demektir ve ilaçlarla saç çıkmaz, tek çözüm saç ekimidir.
Aşırı Kepek
Aşırı kepekte en sık rastlanan sebep te mantarlarda aşırı çoğalmadır ve climbazol içeren şampuan kullanımı en etkili çözümdür. Hafif kepeklenemeler için çok gerekli değildir. Eğer aşırı kepeğe kaşıntı, deride ıslaklık, kızarıklık, kabuk gibi dökülmeler eşilik ederse nu durumda da seoreik dermatit (yağlı egzama) düşünülir ki burada da % 60 sıklıka en sık malesezi furfur ve yakın gruplardan mantarlar görülür. Saçlı dei mantarı vücudun diğer bölgelerindeki mantarlardan daha kolay tedavi edilebilmektedir.
Özetle
Saç mantarı hafif düzeyde şikayet yapmaz, sayıca arttıkça önceleri kepeklenme olur ancak çok fazla artınca yağlı egzamaya dönüşür.
Şu anda yaşım 36. Tam hatırlamamakla birlikte 5-6 yaşlarındayken kafamın bir kısmında saç kıran veya mantar hastalığına benzer bir şeyler olmuş. Kafamın o kısmında şu anda saç çıkmıyor.
Bunun için şimdiye kadar herhangi bir tedavi görmedim. Bu saatten sonra saç çıkma ihtimali var mıdır?
İsterseniz kafamın saç çıkmayan kısımlarının fotoğraflarını da gönderebilirim.
Teşekkürler.
Dr. Muharrem Kaya
Saç olmayan bölgeye saç ekimi yaptırabilirsiniz. Artık o alandan saç çıkması beklenmez
Hocam benim oglumda sac mantari oldu 7 yasinda ama 2 aydir gecmiyor hersey denedim olmadi şimdi ki durumdan dolayı da doktora gidemiyoruz ne önerir siniz
Dr. Muharrem Kaya
Deemotto losyon ve seboderm şampuan kullanın, saçlı deride mantar ciddi bir enfeksiyon tedavi de gecikilirse saç kaybına neden olur. Yaşadığınız ywrxe özel kliniği yada muayenehanesi olan Dermatolog varsa mutlaka gösterin, tedaviye başlansın
Yaşım 30 küçük yaslarda benimde saçımda mantar çıkmış. Şu ana kadar herhangi bir tadaviden geçmedim bu saatten sonra saç çıkma ihtimali var mıdır? Teşekkürler
Dr.Muharrem Kaya
hayır yoktur,fibrozis gelişmiştir
merhabalar hocam bende önceden aşırı kepek vardı bundan bi kaç ay öncesinde ise kepek arttı ve dökülmeler başladı ardından mantarlar çıktı yüzümde bacağımda göğsümde saçlı derimde bıyıklarımda kirpiklerimde başladı…. doktora gittik konazol şampuan ve dermovatte saç losyonu verdiler aradan bi kaç ay geçti hala var ve daha çok ürediler her sabah baktığımda kaş aralarımda kirpiklerimde saçlarımda zaten bitmek bilmiyor… ve nerde varsa heryerimde dökülüyor saçlarımdır… kirpiklerimdir… kaşlarımdır. ne gibi bişi yapmam gerekiyor?
Dr.Muharrem Kaya
dermotto losyon ve seboderm şampuanı deneyin,günde iki tane sabah akşam olmak üzere xpecia tablet başlayın.ama mantar tedavisi zor bir hastalık bir dermatologun kontrolüne girmenizde fayda var