Cerrahi olarak tedavi edilen hastalıkların büyük çoğunluğunda az veya çok tekrarlama ihtimali vardır. Kıl dönmesi ameliyatla tedavi edilen hastalıklar arasında en sık tekrarlayan hastalıklardandır. Öyle ki yapılanların nerdeyse yarısının tekrardan ortaya çıktığı yöntemler bile vardır. Tekrarlamada kişinin temizliğe dikkati kadar yapılan ameliyat yöntemi de etkilidir. Kıl dönmesi tedavisinde kullanılan 14 farklı ameliyat vardır bunların hepsinin tekrarlama ihtimali farklıdır. Dünyada yapılan istatistiklerin sonuçlarına göre yazmak gerekirse.
Sık uygulanan ameliyat yöntemleri ve tekrarlama ihtimalleri şöyledir;
Preimer kapatma….% 47
Flap ameliyatı … % 7
Yarı açık bırakma ameliyatı % 20
Açık bırakma ameliyatı….% 5
Mikro sinüsektomi % 3
Mikro sinüsektomi yöntemi gibi diğer çağdaş yöntemler olan Bascom, pit picking, sinüsotomi de de nüks ihtimali en düşük uygulamalardır.
Daha seyrek yapılan ameliyatlar buraya alınmamıştır, Halihazırda bu yöntemler arasındaysa en sık yapılanlar mikro sinüsektomi, flap ve primer kapatmadır. Kıl dönmesi tekrarladığında hastanın şikayetleri eskisinden daha beter hale gelebilir. Bu istatistiki bilgileri iyi değerlendirip doktorunuza ameliyatın hangi yöntemle yapacağını sormalısınız çünkü bir hastalığın birden fazla ameliyat tekniği varsa mutlaka arada avantaj farkları da vardır.
Çağdaş yöntemlerin klasik yöntemlerden daha az tekrarlamasının en önemli sebebi ameliyatta oluşturulan yaralanma alanının diğer yöntemlerin çeyreği kadar ya da daha küçük olmasıdır. Yaralanma alanı küçük olunca tekrarlama ihtimali de düşük olmaktadır.
Tekrarı azaltmada yöntemin, uygulayıcının bu konudaki tecrübesi, dokuya saygısı gibi etkiler olmalkla nbirlikte en önemli sorun ameliyattan sonraki süreçte uygulanacaklar ve genel yaşam biçimidir.
Kıl Dönmesi Neden Tekrar Olur
Tekrarlamada bir çok faktör ekili olabilir.
Uygulanana ameliyat yöntemi
Ameliyatı yapan doktorun o yöntemle ilgili tecrübesi
Dokuya titizliği
Ameliyattan sonra yaşanan sorunlar, klasik ameliyattan sonra dikişlerin açılması sorunu tekrarlatabilir.
Ameliyat sonrası yara bakımı (klasik ameliyatlarda önemi var)
Tedaviden sonraki yaşam döneminde bölge hijyenine dikkat, aslında en önemli sebep budur dikkatli olunursa tekrarlamaz.
Kıl Dönmesinin Tekrarlamasını Önlemek İçin Yapılması Gerkenler
Yukarıda ayrıntılı belirtildiği gibi hastalığın oluşması, ilerlemesi ve tedaviden sonra tekrarlamasının en önemli sebebi ense, sırt bölgesinden dökülen kılların kalçaların arasında sürtünmeyle deriyi delip deri altına girmesidir. Yani bölge temizliğinin yeterli yapılmamasıdır.
Ameliyattan sonraki ilk banyodan sonra her banyoda bölgeye duş tutulmalı, vücut temizliğinde kullanılan lif benzeri şeyin yara bölgesinden de geçirilmeli
Her tuvalete gidildiğinde tuvalet kağıdı işlemin yapıldığı yerden de geçirilmeli
Her elbise değişiminda iç çamaşır indirilip kalçaların arası el yardımıyla dökülmüş kıllardan arındırılmalı
Atlet kilotun içine konmayıp dışına sallandırılmalı
Aşırı kıllı ise yukarıda yazılan temizliğin daha rahat ve başarılı uygulanabilmesi için kalıcı lazer epilasyon yaptırılabilir.
Kıl Dönmesi Ne Kadar Zamanda Tekrarlar
Bunun için süre vermek tabiki mümkün değil, yukarıdaki önerilere dikkat edilirse tekrarlamaması beklenir ancak ”tekrarlamış” demek için gereken süre en az 6-8 aydır. Bu süreden önce tekrarlamış diyerek yeniden ameliyat yapmak doğru bir yaklaşım olmalıdır. Öncelikle bu süre boyunca dikkatli yara bakımı yapılmalıdır. Basit bir açılma sebebiyle yeniden ameliyat etmeden önce iyi değerlendirme yapılmalıdır. Hasta mutlaka birden fazla doktora bunu sormalı ve genel bir öneri almalıdır.
Merhaba korona yüzünden kıl dönmesi ameliyatı olamıyorum 6 7 ayda delik genişlermi yada sayısı artar mı lütfen yardım edin öğrenciyim üniversite sınavına gircem
Dr. Muharrem Kaya
Mikrosinusektomi, lazer ve sinusotomi yöntemini araştırmalışın. 05426210888 nolu telefondan etraf bilgi alabilirsin.